Förlossningsberättelse, del 1

Här kommer första delen ur min förlossningsberättelse. Jag vill varna redan nu att förlossningsdetaljer och ord som till exempel slempropp kommer att förekomma, utifall du är känslig så läs inte vidare.

Min förlossning började egentligen redan på nyårskvällen. Eftersom jag var beräknad så nära årsskiftet så har jag hela graviditeten fått höra att jag ska knipa ihop så att det blir en 2019-bebis, så det var lite komiskt att det satte igång vid årsskiftet ändå tycker jag.


Vi var hemma och spelade nyårsbingo när jag började må dåligt. Tog en dusch och försökte vifta bort det. Tolvslaget kom och vi skålade in det nya året med alkoholfri cider och strax därpå fick jag springa på toaletten för att kräkas upp allt jag hade ätit under kvällens gång. Toppen, tänkte jag ironiskt och trodde att jag hade blivit magsjuk. Hade ju såklart varit min tur att bli magsjuk när man är höggravid, men någonstans inom mig hoppades jag att det berodde på graviditeten så jag googlade upp det. Det visade sig att när kroppen gör sig redo för förlossning så kan man i vissa fall kräkas upp det ”onödiga”. Så precis som många andra får springa på toaletten för att tömma tarmarna, så tömde sig min kropp genom att kräkas istället.

Dagen därpå, den 1 januari, vaknade jag runt 9.00 på morgonen och gick upp för att kissa. När jag torkade mig var delar av slemproppen där, så jag tog upp min telefon för att ringa mamma för lite rådgivning. Under samtalet så går jag in på toaletten igen och märker då att det rinner nedför mina ben. Inte jättemycket vätska, men tillräckligt för att skapa små vattenpölar under mig så vi lägger på och jag ringer förlossningen eftersom jag har noll koll på vad det kunde vara (tänkte om det var mitt vatten som hade gått så skulle det vara mycket mer vätska).

Barnmorskan i andra ändan av telefonen bad mig att avvakta och lägga i en binda i trosan för att se hur det utvecklar sig under dagen. Sagt och gjort, jag la i en binda som snabbt blev dyngsur så fick avverka en heeel del bindor under dagens gång. Strax efter vi hade lagt på så började värkarna så jag gick och la mig i sängen igen för att klocka dem.

Efter att ha legat i oregelbundna värkar hela dagen så hoppade jag in i duschen. Nu var klockan runt 16.00 på eftermiddagen. Väl i duschen märkte jag att det verkligen rann nedför mina ben och tänkte att detta omöjligt kunde vara något annat än att jag läcker fostervatten, så efter duschen så ringde jag förlossningen igen som bad mig komma in på en koll.

Väl på plats blev jag uppkopplad som man brukar bli där de mäter bebis hjärtljud och värkar. Efter en stund blev jag undersökt och det konstaterades att det var vattenavgång. Förlossningen var på gång! Men jag hade inte öppnat mig något, så jag blev hemskickad med en sovdos och en bokad igångsättning två dygn senare om ingenting skulle ha hänt tills dess. Så vi åkte hem, taggade & förväntansfulla. Inom två dygn skulle vi ha vår dotter hos oss.

Andra januari kom. Sovdosen fungerade inte på mig, jag sov extremt dåligt och vaknade titt som tätt på grund av värkar. Hela dagen låg jag i sängen tätt intill min sambo. Vi kollade film efter film och klockade värkar i hopp om att någonting skulle hända, men varje gång avtog det och frustrationen inom mig växte och växte.

Runt 19.00 på kvällen åkte vi in till förlossningen igen. Jag ville veta om jag hade öppnat mig något, om det var på gång liksom. Men eftersom mitt vatten hade gått så ville de inte undersöka mig på grund av infektionsrisken. Så vi blev hemskickade med ytterligare en sovdos.

Det var lite surt att bli hemskickad utan svar. Men vid det här laget visste jag att om cirka 14 timmar blir jag igångsatt, så jag var mest bara taggad på att det snart skulle dra igång. Oavsett om ingenting händer på natten så får jag ändå träffa henne snart.

Dessa bilder tog jag på kvällen, innan vi åkte in till förlossningen. De sista bilderna som togs på magen. För dagen därpå hade vi vår dotter i famnen. Men den delen kommer någon annan dag!

Gillar

Kommentarer

Pauline ,
Så fint. Älskar förlossningsberättelser
lillafrokenhurtig.blogg
JuliaElisabeth
JuliaElisabeth,
Roligt att du vill dela med dig 😊
nouw.com/juliaelisabeth