Mitt bästa bullrecept.


Kanelbullar alltså. Denna goda, söta bulle fylld med massa gott. Tänk att den fått en helt egen dag. Vilken lyx! Vad är då hemligheten bakom en riktigt god bulle? Min mormor brukar alltid säga att hemligheten bakom all sorts bakning och matlagning är antingen smör eller grädde. Allra helst båda två. Men i kanelbullens fall så skulle jag säga att den största hemligheten bakom en riktigt god sådan är riktigt smör och gärna det i mängder. Sedan ett vanligt fel när man bakar bullar är att man hivar i för mycket mjöl OCH använder sig av varm degvätska. Minska på mjölet och låt sedan degen få jäsa länge, länge istället för att använda den varma degvätskan.

Vad behöver jag?
Bulldeg
  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk, gärna så fet som möjligt
  • mortlad kardemumma efter smak
  • ca 1 dl socker
  • 1 ägg
  • lite vaniljsocker
  • salt
  • 150g rumsvarmt smör
  • 10-15 dl mjöl

Fyllning

  • 150-200g smör
  • kanel
  • kardemumma
  • socker

Sockerlag

  • 2 dl vatten
  • 2 dl socker
Garnering
  • pärlsocker

Hur gör jag?

  • Börja med att vispa ihop fyllningen till bullarna. Använd gärna en elvisp.
  • Smula ned jästen i bunken, tillsätt mjölk, kardemumma, strösocker, ägg, vaniljsocker och salt. Rör om tills dess att jästen löst sig.
  • Tillsätt det rumsvarma smöret i bitar och arbeta in mjölet lite i taget tills degen släpper från bunkens kanter. Vi som inte använder en assistent får arbeta tills dess att armmusklerna svider. Fortsätt då lite till.
  • Häll ut degen på ett mjölat bord och dela i två, alt. fyra, delar.
  • Kavla ut en del i taget till en rektangel, bred ut fyllningen och vik rektangeln på mittenn
  • Skär i små remsor, ca 2 cm breda och tvinna/snurra ihop till en bulle och lägg på en bakplåtspapperklädd plåt. Upprepa tills dess att degen är slut.
  • Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 1.5/2h - sätt på ugnen på 225°C när det är 20 minuter kvar av jästiden.
  • Grädda sedan i ca 8-9 minuter.
  • Gör sockerlagen under tiden som bullarna är i ugnen
  • Tag ut bullarna och pensla bullarna med sockerlgaen och strössla över pärlsocker. Låt svalna.


Baka, ät och njut!


Gillar

Kommentarer

moanybergphotography
moanybergphotography,
Gud så gott! Ska absolut testa det där med sockerlag! 😍nouw.com/moanybergphotography
carolineandrsn
carolineandrsn,
Gör det!😍😍nouw.com/carolineandrsn
fredrikaaf
fredrikaaf,
Ser så himla goda ut! ✨nouw.com/fredrikaaf
carolineandrsn
carolineandrsn,
De bästa!😍😍nouw.com/carolineandrsn
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229