Igår var det äntligen dags för Zamba att hoppträna igen. Det var ju 6 veckor sen vi hoppade så jag hade inga direkt "höga förväntningar". Jag förväntade mig att hon skulle vara pigg och så.. Men jag hade inte tänkt att hon skulle vara så pigg! Hon var överlycklig över att få hoppa igen! Jag fick nästan inte stopp på henne.. Haha. För övrigt var hon fin. Jag lät henne köra på över hindren så mycket som möjligt utan att "lägga mig i". Sen efter hindren styrde jag upp det lite så att vi inte skulle gå omkull i svängarna. Det var väldigt kul att se vilken energi hon fick och att hon kunde suga tag i hindren så. Hon är så rolig att jobba med. Hon överhoppade inte lika mycket heller som hon kunde göra lite i början så det är också bra. Nu ska vi köra på med hoppträningar (en träning i veckan) två veckor i rad, en vecka utan hoppträning, två veckor hoppträningar osv.

Idag fick Zamba ta det lite lugnt då hon antagligen har lite träningsvärk, om inte annat så har jag det. Så jag behövde också ta det lite lugnt idag haha. Jag vet inte riktigt än vad jag ska hitta på med Zamba imon. Jag får anpassa det efter vädret lite. Är det fruset och kallt ute är det för hårt att rida i padocken så då får vi rida ut.

Ha det bra!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

I tisdags var jag och Zamba på dressyrträning igen. Det var ett tag sen eftersom att vi inte kunnat de tider som tränaren kunde och så åkte ju en sko av.. Så ja det har inte varit någon träning på typ två-tre veckor. Vi gjorde i alla fall en liten mjukstart. Vi jobbade mycket för att lösgjöra henne och få henne mjuk och fin. Böjde lite på volter men mest jobbade vi med skänkelvikningar utefter långsidorna. Efter mycket jobb på detta vis i båda varven blev Zamba vääldigt fin! Den sista traven innan vi saktade av till skritt var super härlig och hon kändes verkligen igenom-arbetad eller vad man säger. Man märkte verkligen vilken skillnad det kan bli och vi ska jobba mycket mer med det. Vi ska ha dressyrträning lite idag också eftersom att vi inte kommer kunna ha dressyrträningar i typ hela januari tror jag. Idag ska vi åka till ett helt nytt ridhus med Zamba så det ska bli spännande att se vad hon säger om det:

På måndag ska vi även på en liten hoppträning för första gången sen typ slutet av november. Roligt! Det kanske verkar mycket att ha två dressyrträningar och sen ha hoppträning men det är klart vi anpassar efter Zamba. Vi ska ju inte direkt hoppa banor på 90cm på måndag och vi ska bara jobba vidare på dressyren från i tisdags idag. Zamba är ju bara fyra år så vi är väldigt noga med hennes vilodagar och vilka dagar hon typ bara ska skrittas osv. Men i alla fall ska det bli kul att se vad hon säger om att hoppa igen. Nu med en annan sadel också.

Nu har jag äntligen fått JULLOV!! Detta jullovet ska jag lägga mycket energi på stallet och Zamba. Känns så skönt att äntligen kunna göra det. Imorgon ska vi tömma boxarna och fylla på med helt nytt strö i boxarna så att det är nytt och fräscht på Julafton.

Ha en god Jul! <3

Likes

Comments

Idag stod sadelprovning på schemat för Zamba. Dagen hade ju kunnat börja bättre än att mamma stormar in i mitt rum halv åtta och säger att vi har bråttom, för halv nio kommer sadelutprovaren. Vi hade alltså en timma på oss att lasta ut allt hö ur en fullproppad transport, göra iordning en morgontrött fyraåring och sedan åka bort till ridhuset vi skulle vara i.. Jag sprang ut och tänkte börja packa ur transporten när jag insåg att det inte var värt att ens försöka packa ut allt, det skulle ta längre tid att göra det än att bara gå till ridhuset. Så vi åkte ner direkt till stallet istället.

Jag räknade med att det skulle ta ungefär en halvtimma att gå till ridhuset om allt gick som det skulle, vilket betydde att vi behövde börja gå kl åtta.. Så det blev snabbt ut med Zamba ur boxen och ställa upp henne i stallgången. När jag kratsade hovarna fick mamma ett sms, det var sadelutprovaren som sa att han skulle komma fram ungefär vid nio istället. Det betydde att jag hade en extra halvtimma på mig. Så jag släppte in Zamba i boxen igen och så fick hon äta lite frukost i lugn och ro.

När hon hade ätit upp och alla saker vi skulle ha med oss var inpackade i bilen blev det dags att tränsa. När tränset var på började vi gå bort mot ridhuset. Det var längesen vi gick den vägen så Zamba var tvungen att stanna och kolla på nästan allt.. haha. Efter många om och men för att få Zamba att gå framåt och inte stå fastfusen på samma ställe var vi äntligen framme.

Vi behövde inte vänta särskilt länge innan sadelutprovaren kom och han började känna och titta på Zambas rygg. Sen gick han ut och hämtade två sadlar som han tror skulle passa. Den ena satt jätte bra på henne tyckte han och den andra satt mindre bra. Så vi började med att prova den sadeln som satt bra. Jag tyckte om den och det verkade Zamba också göra. Ända tills vi skulle galoppera.. Zamba är en häst som aldrig har bockat eller sparkat med mig men då gjorde hon det. Hon tyckte inte om den. Samma sak med nästa sadel, och efter det valde vi att prova den sadeln jag brukar rida med på Zamba. Med den sadeln sa hon ingenting, då kunde vi fatta galopp och vi kunde galoppera utan problem.. Så de sadeln som inte sitter bra tycker hon om och den som verkar sitta bra tycker hon inte om.. Jaja, vi fortsatte med fler sadlar. Samma problem med alla sadlarna.. Men vi hade med flugans gamla sadel också. Den satt inte helt hundra men vi satte en fjärilspadd och gav den också en chans. Den första galoppfattningen bockade hon, inte lika mycket och efter en stund slutade ho och vi kunde galoppera på. Vi provade en ny fattning. Hon bockade och sparkade inte! Det som var lite roligt är att den sadeln är min favorit sadel så det var underbart att få rida i den igen. I alla fall nu ska vi rida med den sadeln ett tag framöver och så får vi se om vi kan få tag på en sadel som sitter bra sen.


Ha det bra!:)

Likes

Comments

Jag är så sjukt taggad inför 2017 tillsammans med Zamba!

Vi ska satsa på Ungponny SM och för att kvala måste man ha hoppat två felfria LB rundor(1m för d-ponny). 5-åringar får endast hoppa i Avd B, alltså som en clear round. Det är väldigt spännande eftersom att Zamba inte varit iväg på varken tävling eller pay&jump innan, jag kommer alltså få vara den första som hoppar denna speciella ponny på tävling och pay&jump! Hur roligt som helst:)

Kval perioden för SM:et är från 1 februari-31 juli så det blir lite snabba ryck nästa år haha. Vi räknar med att börja hoppträna igen ca 10 januari igen, hehe. Förhoppningsvis kommer vi i alla fall ut på någon pay&jump i februari, typ 50cm eller något, bara för att komma igång och så att se vad hon säger om att vara ute. Sen efter det gäller det att komma igång rätt fort, men jag tänker absolut inte stressa fram i klasser, det får gå som det går. Jag tror att om det går bra på den första pay&jumpen kommer det nog inte ta så lång tid innan vi kan börja "tävla" typ 80-90cm men det får vi se:) Som sagt tänker jag inte stressa utan om vi märker att vi inte kommer hinna struntar vi bara i SM:et, men vi tänker i alla fall försöka.

I måndags provade hackamoore lite på Zamba. Vi skrittade bara i paddocken men herregud vilken känsla! Jag behövde knappt hålla i tyglarna för att hon skulle komma ner med huvudet och hon var så positiv. Hon lyssnade jätte bra på mig och gjorde många bra halter. Vi försökte även lite skänkelvikningar för att lösgjöra henne men hon har lite svårt för det ibland, antagligen är jag för otydlig och fokuserar inte riktigt på hur jag ska göra. Men det var kul att se vilken skillnad det kan bli med olika bett och bettlöst.

Imorgon ska vi ha sadelutprovning på Zamba, jag håller tummarna på att vi kan fixa antingen så att den sadeln vi har sitter bättre eller att vi får tag på en sadel som sitter bra.

Ha det bra<3

Likes

Comments

När jag åkte och provred dig hade jag ingen aning om vad som väntade. Jag hade inte ens sett din annons innan mamma berättade att hon hade hört av sig till dina ägare. Jag minns inte exakt vad jag tyckte om din annons och att mamma hade hört av sig utan att fråga mig först. Några meddelande fram och tillbaka mellan mamma och dina ägare slutade med att vi skulle åka ner och provrida, vi passade på att bestämma tid med en annan ponny när vi ändå skulle åka ner till Skåne. Så kom fredagen när vi skulle åka ner, jag kunde inte vara mer nervös.
Efter båda provridningarna när vi satt i bilen påväg hem var det den andra ponnyn vi var mer intresserad av men tankarna flödade och man såg positiva saker med båda. Vi var osäkra på om du var rätt typ av ponny, vi kände oss säkrare med den andra ponnyn. Jag tror vi redan hade bestämt att vi skulle provrida den andra ponnyn en gång till, men vi hade egentligen inga planer på att prova dig igen tror jag.. När vi pratade med dina ägare när vi var där, nämnde vi något om hur hon var att rida ut på och vi sa att om vi skulle komma igen på en till provning skulle vi rida ut en liten sväng. Gud vad nervös jag blev! Du var ju såå pigg och jag trodde inte det skulle gå bra alls att rida ut! Efter att ha sovit på saken sa jag till mamma att vi skulle dit igen och provrida båda. Det bara va så, vi skulle dit igen hur nervös och fundersam jag än va. Vi kunde åka ner till båda ponnyerna redan på söndagen samma vecka. Gud vad nervöst! Jag hade redan ridit ut en liten sväng på den andra ponnyn och det gick ju hur bra som helst, men hur skulle det gå med dig?
När det blev söndag satte vi oss i bilen igen och åkte ner till Skåne en andra gång. Vi skulle åka till dig först och det kunde inte vara fler fjärilar i magen på mig. Din ryttare fick låna en annan ponny att rida och så gav vi oss ut. Det började bra, vi svängde ut på en väg som ledde bort till stigar i skogen. Det fortsatte att gå bra vi travade på stigarna. Sen skulle vi galoppera. Vilken känsla! Det var så skönt! Det kändes så bra! Vi kunde galoppera bakom den andra hästen och vi kunde galoppera framför och du lyssnade på mig! Det var ju det jag var mest rädd för, att du inte skulle lyssna och att jag inte skulle ha någon kontroll. Sen minns jag inte så mycket mer förutom att på vägen tillbaka ryckte du till över något och jag fick berättar för mig att det var det du brukade göra när du blev rädd för något. Det var skönt att höra att du inte var en ponny som skulle springa iväg eller så när du blev rädd. Som sagt minns jag inte mycket mer efter detta. Jo, vi ville se hur hon var att spola och hur hon var att lasta. Din ryttare ställde dig bredvid slangen, slängde grimskaftet över halsen och spolade dig på kroppen, underbart att se. Det var inga problem att lasta dig heller och du stod stilla i transporten. Toppen ju!
Sen var det nästa ponnys tur. Vi åkte dit. När vi kom dit hade ponnyns ägare kommit på idéen att åka iväg en sväng och hoppa lite utomhus! Jag kände mig ju trygg med denna ponnyn så det lät jätte roligt! Då skulle vi ju också få se hur denna ponnyn var att lasta. Det var inga problem att lasta här heller. Vi åkte iväg, det var inte långt att åka, och kok fram till "slutet" på ett villaområde kan man säga. Det var en stubbåker precis där vi lastade ur. Några minuter senare satt jag på ponnyn och red runt på stubbåkern. Så kul! Jag njöt så mycket och hade så roligt! Efter att ha ridit runt där en liten stund red vi iväg in mot en liten skog där de har hoppat innan. Vi satte upp två hinder och jag kunde börja hoppa lite. Vi fick ingen bra känsla jag och ponnyn. Vi fick fel avstånd hela tiden vilket ledde till konstiga hopp. Ponnyn blev väldigt het och stark även när den hade starkt bett.. Ponnyn ville inte stå stilla och så fort jag försökte få den att stå still började den "stegra" sig.. Det var inte alls högt och jag fattade inte vad som hade hänt förens efter liksom, men det fanns fortfarande där. Efter det bar jag helt säker på att den ponnyn inte var vad vi letade efter även när jag hade sovit på saken.
Vi började diskutera mer med dina ägare om köp osv. En vecka efter första provridningen åkte vi ner till ditt stall igen. Nu skulle vi dock inte provrida. Vi skulle åka på besiktning. Kan ni fatta det! Besiktning! BESIKTNING! Om jag hade varit nervös innan var det inget emot vad jag var nu!! Och tanken på att om du går igenom skulle du åka hem till oss samma dag! Direkt från kliniken tillochmed! Helt ofattbart. Speciellt för mig som alltid drömt om detta. Jag var ju så nära nu. Nu gällde det ju bara att du ska gå igenom besiktningen.
Vi mötte upp dina ägare och åkte efter dem till kliniken. Vi ställde in dig i en box i väntan på att veterinären skulle komma. Jag minns inte i vilken ordning allt hände men dem kollade igenom dig, din ryttare fick rida dig när veterinären kollade, jag minns inte allt vad som hände jag för nervös för att riktigt fokusera. Sen fick vi beskedet.. Du gick igenom!! Hallelujah!! Jag tor inte riktigt jag fattade vad som hände! Vi skrev under papper är vad jag minns. Sen sitter vi i bilen påväg hem, dina (gamla)ägare kör dig i deras transport hem till stallet där du ska stå. Jag fattar fortfarande ingenting. Vi kommer fram till stallet först, förbereder lite fika osv, sen sätter vi oss och väntar på dig. Tillslut kommer ni äntligen. Du lastas ut och vi går runt med dig lite innantill släpper dig i din nya hage, full med gräs. Sen minns jag inte mycket mer där heller. Jag var för upptagen med tanken att jag äntligen hade en egen ponny. Efter att ha varit skötare på en C-ponny i två år hade jag min egen D-ponny. Bara min. Alla år som jag önskar mig en ponny och nu hade jag en, men jag hade inte vilken som helst, jag fick den stora äran att få ha DIG. Allt hade gått så fort. Ena veckan provrider man två ponnys andra veckan äger man en.
När man tänker efter så säger ju nästan alla att man ska provrida många hästar innan man bestämmer sig för någon men jag provred endast två stycken. Jag behövde inte leta längre än så.
Jag visste inte då att det skulle bli så underbart som det blev med dig och mig. Jag önskar jag kunde få åka tillbaka och njuta av den tiden jag hade med dig igen, det var den bästa tiden av mitt liv. Det kommer det alltid att vara. Vi förstod varandra på ett sätt som inte går att beskriva och du tröstade mig redan innan jag visste att jag behövde tröst. Du gjorde alla mina dagar bättre och allt jag gick igenom skulle ha blivit så mycket svårare om jag inte hade dig vid min sida. Det finns inte ord nog att kunna berätta för dig hur mycket du betyder för mig. Du har hjälpt mig så mycket, jag hade inte varit den jag är idag om det inge hade varit för dig. När jag var med dig kändes jag fulländad, jag kände mig hel. Nu vet jag inte längre. Det är bara inte samma sak utan dig.
Du var inte bara en ponny, du var och kommer alltid vara min bästa vän, min räddare i nöden och främst min själsfrände. Det är så det är. Det är så det alltid kommer att vara.
Idag är det nio veckor och en dag utan dig, och snart är det 1 år och 5 veckor sen vi fick hem dig. Jag är mer än glad att vi hann göra det året vi hade tillsammans till det bästa året av mitt liv. Jag kan inte tacka dig nog, men tack för allt världens bästa Fly Me👑❤️

Samma dag hon kom hem till oss

Sista dagen tillsammans

Likes

Comments

Hej igen!
Under den senaste veckan ungefär har Zamba fått ta det väldigt lugnt, blivit lite skrittat och travad mest och blivit släppt i paddocken osv. Anledningen till det är för att hon har hostat lite och varit lite snorig, så då tyckte jag hon kunde ta det lite lugnare:) Hon har inte hostat jättemycket det senaste och att hon är lite snorig är ju inte så konstigt när det är kallt, så länge det är bra färg på snoret bara haha. Igår red jag henne iallafall lite i paddocken, jag skrittade fram henne och jobbade mycket i skritt i början, sedan började jag trava och arbeta henne lite där och saktade av till skritt några steg sen upp till trav några steg osv. Eftersom jag tyckte hon var lite väl seg på övergångarna till trav tog jag ett dressyrspö och bara höll i handen, kanske la den lite på rumpan för att få henne att förstå vad jag menar när hon inte kom fram i trav så snabbt som jag ville (jag tränar mycket på att sakta av och komma upp i fart fort för att få henne att vara lyhörd och aktiv hela tiden). Sedan tog jag lite galopp och första fattningen gick jättebra tyckte jag, hon lyssnade på min fattning även om hon inte riktigt kom upp i fart så fort, men det var nästan en sån fattning där man nästan inte märkte övergången. Nästa fattning i andra varvet däremot var inte lika lätt, hon vill gärna springa in i galoppen så det tränar jag bort, så när hon börjar springa in i galoppen måste jag hålla tillbaka henne eller "fånga upp" henne igen och sedan göra en fattning på nytt. Men igår behövde jag bara fånga upp henne en gång innan vi kom in i galopp:) Jag galopperade inte så länge kanske något varv i båda galopperna bara för att hon skulle få röra lite på sig.
I helgen har jag planerat att pröva hackamore på henne men har inte riktigt bestämt mig än:)

Ha de bra:)

Bilden är från när jag skrittade Zamba barbacka i lördags:)

Likes

Comments

Jag hade räknat med att var dålig på att uppdatera men jag trodde inte det skulle bli såhär långt mellan inlägg.. Haha.. Jaja, jag har haft lite mycket att göra. Igår hade jag tre muntliga nationella prov i matte, svenska och engelska. Matte och engelskan hade jag en bra känsla över men jag var inte nöjd med svenskan! Jag vet att jag hade kunnat göra såå mycket bättre än vad jag gjorde.. Jag vet inte riktigt varför det blev som det blev på svenskan, men tror det var för att det var den jag var mest nervös över eller något.


Angående hästarna så red jag Mystique idag! Jag rider inte henne så ofta eftersom mina systrar oftast rider henne och jag rider Zamba, men idag ville jag få komma ut på en liten tur med henne:) Det gick bra i början sen när vi hade kommit en liten bit bara vände hon rätt på stället och travade liksom i väg med mig på. Efter att ha stått och bråkat med henne en liten stund bestämde jag mig för att hoppa av och leda henne förbi där hon vägrade att gå. Och såklart gick det hur bra som helst att gå förbi när jag gick bredvid.. Jaja. Så sen hoppade jag upp på henne igen och fortsatte en bit till. Inga problem. Vi travade och galopperade, inte heller några problem. Sen vände vi och skulle rida hem igen. Ännu en gång skulle hon börja bråka med mig om hur vi skulle göra.. Jag hade tänkt att vi skulle ta en lite längre väg hem men det ville inte Mystique göra alls! Så hon svängde ner i grusbacken (som hon vet leder hem) och lyssnade inte alls på mig.. När jag ändå ville att vi skulle rida den andra vägen försökte jag få henne att gå upp för backen igen och vi kom upp en bit utan problem, men från ingenstans börjar hon backa. Tillslut svänger hon runt och börjar gå.. Precis när jag släpper stigbyglarna och stannar henne för att hoppa av börjar hon trava iväg med mig.. Det tog en stund att få henne att stanna igen så att jag kunde hoppa av i lugn och ro. Så jag ledde henne upp för backen, utan problem. När vi kommer upp hoppar jag upp ännu en gång. När jag hade hoppat upp på henne bestämde jag att rida runt så att jag tog den korta vägen hem ändå.. Det räckte med att ha bråkat med henne två gånger tyckte jag haha. Resten av biten hem gick utan problem skönt nog ;) Hon är ju fjording och eftersom jag nästan aldrig rider henne måste hon ju testa mig tycker hon haha. Jaja, det var ändå kul att få rida henne lite :)

Zamba hade jag hoppträning med i måndags. Hon kändes inte helt fräsch.. Hon var lite "grinig" och när jag red fram henne var hon seg (hon brukar alltid vara pigg när det är hinder framme). Hon var inte halt eller så men hon har lite problem med dålig mage så jag hoppas inte att den börjar påverka ridningen.. Vi tror hon har dålig mage pågrund av foder byte och så.. Förhoppningsvis hade hon bara en dålig dag. Men eftersom hon inte var på topp på träningen bestämde vi att hon inte skulle ha någon dressyrträning denna veckan. Så vi ska denna veckan bara hålla koll på henne lite extra och kanske ta det lite lugnare i ridningen.

Ha en bra dag! :)

Likes

Comments

Så nu är stallet klart och jag är hemma igen!

Idag fick Zamba ha vilodag så då fick hon nöja sig med att bli lite spolad på hennes vita bakben som blir smutsiga så snabbt..


Denna veckan har jag fullt upp i skolan.. Imorgon är det oförberret prov i engelska (som min lärare "råkade" nämna), på onsdag ska jag ha No-prov och någon typ av So-"läxa", på torsdag har jag inga uppgifter till eller så, och sen på fredag har jag en engelska uppgift som ska lämnas in.. Nästa vecka är det äntligen höstlov iallafall! Sen veckan efter det har jag prao så det är ingen skola på 2 veckor! Såå skönt!


Nu ska jag äta kvällsmat och sen försöka sätta mig och plugga lite. Ha en bra kväll:)

Likes

Comments

Hej! Detta blir mitt första inlägg:) Hoppas ni gillar det!


Lite kort fakta om mig!

Jag är 14 år (snart 15). Jag tävlar och tränar i hoppning. Jag har just nu en 4 årig d-ponny, Zamba. Jag har haft en ponny innan Zamba, hon hette Fly me, och innan det gick jag på ridskola. Mina två systrar och min mamma har en fjording som de delar på, Mystique, som jag hoppar ibland:)


Lite fakta om Zamba.

Hon är, som sagt, 4 år. Hon har enorm kapacitet och en jättefin stamtavla. Hon är en Welsh Partbreed. Hon är helt underbar i hantering och ridning för att vara "bara" fyra! Det ska bli så kul att få arbeta med henne på tävling och träning!


Nu får jag sluta skriva så jag inte skriver ett för långt inlägg :)

Ha det bra! :)

Zamba, när hon löshoppade hos sin tidigare ägare.

Mystique, eller mysan som hon kallas, i hagen.

Likes

Comments