Hej! Tänkte berätta om min så kallande "sjukdom" och lite vad det är för något. Min sjukdom heter Dysmeli som är en medfödd skada (reduktionsmissbildning) på en eller flera extremiteter t.ex.avsaknad av arm som jag har. Ordet dysmeli kommer från grekiskans dys som betyder onormal och meli som betyder lem. I Sverige föds årligen ett sextiotal barn med dysmeli, varav ett 15-tal endast har lätta finger- eller tåskador medan de övriga har skador på hand, arm, fot eller ben.Man delar in skadorna i två typer; transversella och longitudinella.

Den transversella är en rak amputations-liknande skada och longitudinella är en längsgående skada som betyder att man kanske har en del arm eller ben som inte är färdig utvecklad det är det jag har, en arm som slutar där armbågen ska vara och där sticker de ut två fingrar.

Nu har du fått läst lite fakta om dysmeli och vad de är så nu tänkte jag berätta min bild av det hela. Som du kanske förstår är denna "sjukdom" inte så vanlig men de har ändå inte hindrat mig frånatt göra saker, med tanke på att jag bor på ett litet ställe där inprensip alla känner alla så har alla vetat om detta om min arm men deklart att jag träffat människor som undrat och glott på min arm när jag t.ex. varit i stan eller andra offentliga platser.Förr berördes jag inte så mycket av detta men nu på senare år när mitt självförtroende har sviktat så börjar jag känna mig obekväm med att vara annorlunda, så jag tycker det är bra att man får träffa andra som har samma diagnos och sitter i samma situationFolk jag möter i min vardag som inte känner mig så väl och ser min arm, känns det som att de nästan tycker synd om mig och inte tror jag kan klara mig själv, men så är det inte jag är som egentligen vem som helst. Jag har mina olika knep för olika saker som att knäppa min jackan. jag gör mycket saker med en hand och om jag inte kan så frågar jag mina föräldrar eller en vän om hjälp. Alla behöver hjälp nån gång och det är absolut inget fel med att fråga om det oavsett om du har ett handikapp eller ej. Att leva med dysmeli är verkligen inget problem iallafall inte för mig och tycker ingen annan ska ha det heller för ingen kan ju inte hjälpa hur man ser ut? och om det är nån där ute som har dysmeli som läser detta ska du veta att du är jätte fin precis som du är! Om det är någon som säger något annat är dom bara idioter med dålig självkänsla.

Hoppas du tyckte detta var intressant och läsa om!! vi hörs säkert snart igen.

Hadee

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

  • 264 Readers

Likes

Comments