PRAKTISKA SAKER ATT GÖRA FÖR ATT KOMMA IGÅNG

1. Ansök om att bli godkänd för F-skatt / FA-skatt. Det är helt kostnadsfritt och du gör det enkelt hos www.verksamt.se

2. Skaffa namnskydd via Bolagsverket. Detta är inte nödvändigt men om du vill skydda ditt företagsnamn är detta att föredra. Detta kallas Skyddsregistrering och kostar / län man vill skydda namnet. Att registrera en enskild firma hos Bolagsverket kostar 900 kronor om det görs elektroniskt.

3. Tillstånd? Många typer av verksamheter kräver tillstånd från kommun, länsstyrelse eller annan myndighet. Du kan ta reda på om din verksamhet behöver tillstånd genom att använda tjänsten Lämna uppgifter och sök tillstånd här på verksamt.se.

4. Informera din arbetsgivare. Tänk på att om ditt företag konkurrerar med din arbetsgivares verksamhet kan det vara ett brott mot anställningsavtalet. Det är därför bra att informera din arbetsgivare om att du ska starta ett företag. Om du är offentliganställd måste du alltid berätta för arbetsgivaren att du ska starta företag.

5. VAT-nummer. Jag som kommer att handla varor från ett annat land behöver ett VAT-nummer, ett internationellt momsnummer. Detta får jag när jag momsregistrer mig hos Skatteverket.

6. Köpa varor från andra länder (import). De är skillnad om du ska köpa in varor från ett land inom EU eller importera från ett land utanför EU. Eftersom jag planerar att köpa in från Kina kommer jag att få göra en tulldeklaration till Tullverket och betala tull och moms.
Jag behöver inget generellt tillstånd för att börja importera. Däremot behöver jag ett speciellt registreringsnummer, ett EORI-nummer. Du kan ansöka om EORI-nummer via Tullverkets webbformulär.

7. Bokföring. Alla ekonomiska transaktioner i företaget ska bokföras. Med transaktion menas när du till exempel köper eller säljer något eller tar ett lån, det vill säga någon form av affärshändelse. När räkenskapsåret är slut, ska du upprätta ett årsbokslut. Årsbokslut är en sammanställning och avslutning av den löpande redovisningen för räkenskapsåret.

Kan du inte bokföring själv, ta hjälp utav en extern partner eller ladda ner ett enkelt bokföringsprogram till att börja med.


Har du tagit dig igenom dessa steg har du kommit väldigt långt!
Sätt dig ner i någon timme, läs på om regler och lagar för att göra allting rätt från början.

När detta sedan är gjort har du bara det roliga framför dig :)


Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

ENSKILD FIRMA / AKTIEBOLAG / EKONOMISK FÖRENING / HANDELSBOLAG?

Låt inte allt förarbete förstöra dina drömmar. Jag vet att det känns lite som en djungel när man för första gången ska starta ett företag. Våga och våga göra fel för annars lär du dig inte!

Det är så klart viktigt att hålla koll på vad som krävs för att komma igång på rätt sätt och jag tänkte reda ut lite vilket bolagsform som du ska satsa på.

1. Enskild firma: Är en företagsform där du som privatperson och ensam ägare driver och ansvarar för företaget. Det finns inget krav på något satsat kapital, men det finns inte heller någon klar gräns mellan dig personligen och ditt företag när det gäller ekonomin.

2. Aktiebolag: Aktiebolag kan startas av en eller flera personer. För att starta ett aktiebolag krävs ett aktiekapital på minst 50 000 kronor. Det personliga ansvaret för bolagets skulder är i princip begränsat till aktiekapitalet. Aktiebolaget är en egen juridisk person.

3. Ekonomisk förening: För att starta en ekonomisk förening krävs minst tre personer. Föreningen ska främja medlemmarnas ekonomiska intressen och medlemmarna ska vara delaktiga i verksamheten. Medlemmarnas ekonomiska ansvar är i princip begränsat till medlemsinsatsen

4. Handelsbolag: Handelsbolag kan vara ett alternativ om ni är minst två personer som ska starta ett företag tillsammans. Det finns inte något krav på satsat kapital, men delägarna är personligt och solidariskt ansvariga för företagets skulder.Hoppas att ni hittade känner att någon utav företagsformerna passade in på era drömmar. Jag själv kommer att starta en Enskild firma, detta eftersom jag är ensam ägare utav företaget och det kräver ingen insats!

Det finns en del att tänka på gällande Enskild Firma, mer om det senare :)

Likes

Comments

Design, kvalité och leverans

Är du lika ohändig som jag och arbetar inte inom mode / produktion / design? Känner du inte någon som skulle kunna hjälpa dig? Lugn.

GOOGLA dig fram!

Internet är ett fantastiskt verktyg för att hitta det man söker. Mitt tips är att google på engelska, du ska ha stor tur om du hittar en leverantör i Sverige som producerar din produkt till ett vettigt pris. Fördelen med Sverige är däremot snabbare leverans och lättare att hålla kontakten både fysiskt och över telefon.

Jag kommer att börja med en produktion i Kina och håller just nu på med att välja ut två modeller som jag ska få hemskickat för att kolla kvalité innan man lägger den stora ordern. Min upplevelse är att de är väldigt hjälpsamma och det verkar som om att du kan forma din design som du själv önskar.

Beställ alltid hem tester innan den stora leveransen, ofta är minimum flera 100-tals så då kan det vara skönt att veta att du verkligen tycker om produkten.

Får jag en bra relation till produktionsbolaget, kan man givetvis också åka ner för att besöka fabrik / anställda, men det är inget jag kommer att börja med.


Likes

Comments

Ekonomin är A och O 

Du har kommit på din verksamhetsidé, du har ett namn och drömmer nu om att få lov att komma igång men du har ingen lust i att satsa några pengar på företaget - kan man lyckas ändå?

Att starta ett företag behöver inte innebära massa kostnader. MEN, Innan man börjar lägga pengar på att köpa in produkter / leveranskostnader etc. är det viktigt har ha stenkoll på vad allting kostar och hur du planerar att tjäna pengar på din verksamhet. Desto bättre koll du har på alla kostnader och intäkter, desto bättre beslut kommer du att ta och desto snabbare kommer ditt företag att utvecklas.

Sätt up ett excelark och skriv ner alla kostnader som behövs för att starta företaget:

- företagsform (min rekommendation är enskild firma)

- domännamn / hemsida

- betalningsfunktion

etc.

När företaget är startat, skapa en KPI (Konsumentprisindex) där du fyller i alla kostnader och insätter:

- produktion

- leverans

- personal

- försäljningsintäkter

etc.


När du är klar med detta vill jag påstå att du är beredd att börja köra igång och du kan även räkna på framtida analyser, leka med din marginal för att se när intäkterna blir större än kostnaderna. Tänk på att en leverans oftast kommer i flerpack och att en försäljning fostra sker styckvis. Kostnaden blir då en engångssumma som du kan sprida ut på exempelvis 1 månad. Jag själv ligger lite efter så måste sätta fart så att jag kan börja.


Även fast det låter tråkigt - hoppa inte över detta steget! Det kommer bidra till att du kan följa exakt allt som händer och utvecklingen utav ditt företag!

Likes

Comments

Låt fantasin flöda!

Att hitta ett bra företagsnamn som sedan kommer att stå för ditt varumärke kan vara något utav det klurigaste, låt det ta tid och bestäm dig inte över en natt.

Mina tips för att komma igång är:

1. Sök på olika företag som du tycker om och hämta inspiration på text, stil och ord.

2. Lek med ditt tilltalsnamn, mellannamn, efternamn - vrid och vänd på alla bokstäver tills du hittar något som känns bra för öronen.

3. Bland in ord som står för ditt material eller tjänst.

4. Använd annat språk än svenska, varför inte titta på engelska, latin eller italienska översättningen på din idé?

5. Ställ upp 5 olika alternativ och fråga dina vänner / familj / partner om vilket de tycker klingar bäst.

6. Logotypen är viktigt, men inte livsviktig :)

7. Det finns många gratisprogram som kan hjälpa er med både text, logga och färg. Spendera lite tid på att hitta på olika lösningar.


Likes

Comments

Att komma på en idé

Vi lever i ett konsumtionssamhälle där allt mer blir digitaliserat och det kan kännas omöjligt att komma på en helt ny affärsidé. Men det behöver inte alltid handla om att komma på en ny idé så länge du gör det bättre än dina konkurrenter.

Tänk på att:

- Uber har lyckats slå sig in i taxibranschen, en väletablerad bransch som funnit väldigt länge!

- AirBnb har lyckats slå sig in på andrahandsmarknaden / hotellbranschen och skapat ett världskänt varumärke.

Lås inte fast dig vid att "alla redan finns", utan låt kreativiteten flöda. Var uppmärksam på vilka vardagsproblem du stöter på och skapa en idé kring det!


I höstas köpte jag en kamera och reagerade direkt på hur dåligt utbud det finns utav snygga kameraväskor, axelremmar och handledsremmar. Jag har letat på olika sidor, men det har slutat med att jag har fått linda in min kamera i handdukar när jag är ute och reser.

Tanken har slagt mig att jag inte kan vara den endas som saknar denna produkt? - Min affärsidé är skapad!

#carmardesign - Kameratillbehör i tyg och äkta läder.

Likes

Comments

Är jag den enda som saknar en Hobby?

Jag har slutat på min sport som jag spenderade all min fritid på som ung, börjat arbeta heltid och får knappt ihop 2 träningspass i veckan, träffa vänner, umgås med sambo och familj ....

Då jag har högt tempo på mitt arbete saknar jag något som bryter av vardagen och som låter fantasin och kreativiteten flöda fritt. Därför har jag bestämt mig, jag ska starta upp ett företag och driva det som en Hobby.

Jag har aldrig drivit något eget, jag vet inte hur man gör, men jag älskar utmaningar och att utvecklas - Välkommen att följa resan från idé till verkligt företag!

#carmardesign - Fotografera med stil


Likes

Comments