Header

Dag 99

Vet inte vad som hände med oss idag men vi sov världslänge. Inte sovit så bra och länge på typ år. Vaknade halv elva och låg ett tag med telefonen innan jag var tvungen att väcka Pis med. Hon hade säkert sovit bort hela dagen annars.

Frullen blev snarare lunch. Efteråt så gick vi allihopa bort till ett krigsmuseum som Olle hittat på internet. Det är lika varmt idag som igår. Gpsen på mobilen visade att det endast skulle ta femton minuter dit men efter att ha gått fyrtio minuter så förstod vi att det inte var inställt för gångtakt utan med bil.
Jag hade inte så höga förhoppningar, antingen är museum otroligt bra och spännande eller också uruselt och tråkigt. Detta stället var det förstnämnda och verkligen prisvärt. Kostar 15.000dong/4sek per person.

Det fanns flera stridsvagnar, flygplan, helikoptrar och båtar utanför. Hela stället var verkligen wow.
Gick igenom ett litet (återskapat?) fängelse med mycket texter.
Det stod om olika misshandlingsmetoder och antalet som dött (90.000?) samt torterade (800.000?).

Därefter gick vi in i själva museumbyggnaden. Den var på tre våningar och allting stod på engelska. Jag och Pis läste inte så mycket utan kollade mest på föremål och bilder. Det var för mycket folk för att stanna upp och läsa men ändå så sakta men säkert blev det att vi läste ändå.
Vi hade knappt hunnit innanför dörrarna innan vi och Olle och Nicole tappat bort varandra.

All information som finns här är väldigt känsligt och ärligt. Det hymlades inte med varken fakta eller bilder.
Allting här hör ihop med tunnlarna vi gick i igår.
Jag är ganska dålig på att återberätta allting då det var mycket information och jag läste inte allting själv. Men ni som vet ni vet, ni andra får ta reda på det själva om ni vill det. Google funkar ju ganska bra för många.

Det fanns olika avdelningar och sista rummet var målat helt orange. Detta rum var fylld med information om miljögiftet Agent orange.
Användes flitigt under kriget och det talas om ca 80 miljoner liter sprutade ut men senare beräkningar säger en siffra mellan 140-150 miljoner liter.

Miljögiftet gjorde att alla växter dog och det gjorde det svårare för vietnameserna att gömma sig. Giftet tog även hårt på människan och många dog och nästkommande generation blev missbildade.
Runt 5 miljoner drabbade av Agent orange samt minst en halv miljon är födda med missbildningar.

USA som sprutade ut denna sörjan hjälper numera till att sanera bort det i alla vattendrag och åar. Bidrar med cirka 275 miljoner kronor. Men det räcker väl inte särskilt långt.

Vi har sett väldigt många fall där människor har problem med sin kropp. Antalet personer som fått bokstavligt talat släpa sin egen kropp längst gatorna här är läskigt högt. Senaste ikväll såg vi en person som gick på alla fyra. Kroppen har aldrig blivit utvecklad för att ställa sig på benen.
Lika många har vi sett där ben och armar saknas. Nu förstår vi varför.
Hemska konsekvenser av både bomber och Agent orange.

När vi var helt klara med all läskig sanning så gick vi tillbaka till vår gata.
Vi har fortfarande inte återförenats med Olle och Nicole. Ingen aning vart dom tog vägen.
Vi slog oss ner på en restaurang och beställde in lite kvällsmat.
Priserna var helt okej, faktiskt bra. Lite för bra så vi var rädda att få in extremt äcklig eller lite mat på tallriken.
Istället får vi in två sjukligt goda maträtter. Blir mätt som en plätt.
Vi går ifrån restaurangen och personalen tackar oss.
Det med artighet från restauranger är inte vanligt här. Detta är en av få gånger vi blivit bemötta riktigt bra. Det är synd. I Thailand och Laos tackade dom alltid oss efter vi betalt.

Imorgon åker vi vidare lite längre söderut. Kan snart inte komma längre söderut. Vi ville inte boka buss från en resebyrå då det alltid är överpriser. Istället fick vi googla och fråga oss fram var vi kunde ta bussen imorgon. Det tog halva kvällen att få reda på.

Gick bort till en rooftop bar och försökte komma upp där men tydligen hade vi för fula kläder så det sket sig. Det hade blivit häftiga bilder på trafiken ovanifrån.
Avslutade dagen med en pannkaka och shake på vår nya favoritrestaurang.
Ska definitivt äta frukost här imorgon.

Dagens spenderade slantar
Mat 108sek
Nöje 11sek
Boende 95sek
Total 214sek
Dagens snitt (baserat på antal dagar i asien)
397sek

tortyr tekniker

"600 000 ton of bombs left behind" av denna anledning att man håller sig till stigarna här

över fyra miljoner ton bomber. skrämmande

80 miljoner liter kemiska miljögifter inkluderat Agent orange

Agent orange vid de röda fläckarna.

vill egentligen inte visa upp bilder men detta är sanningen. dessa två bilder får förklara konsekvenserna så att ni förstår hur det ser ut. Detta är något vi ser dagligen nästan

gå hem i den tunga trafiken

omagaaad vad god denna var då

"restaurang koriander" haha nej tack

kvällsmaten

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments