Header

Det är en mäktig känsla att vakna upp varenda morgon utan alarm, måsten och stress.
Alarmet har vi ju använt imellanåt men det är dagarna vi ska hitta på ROLIGA saker.

Varje morgon är olik och man vet aldrig vad eller var man ska äta frukost, det är något man bestämmer medans man strosar förbi alla restaurangerna och bygger upp hungern.

Vi bokade boende över jul och nyår här på Langkawi när vi befann oss i Australien då vi var osäkra på om vi skulle lyckas hitta boende eller inte under denna tiden på året.
Mycket är fullbokat på internet när man kollar men det är ju tack vare folk som bokar "ifall att" men aldrig dyker upp, så som vi gjorde typ.

Allting löser sig dock och boende finns alltid att hitta. Vi avbokade vårt boende och dök aldrig ens upp på hotellet.
Skulle man ändå vilja boka så rekommenderar jag er att göra det via bookings.com där de flesta boende kan bokas utan förbetalning.

Varje morgon vi vaknar så går jag till receptionen som är precis utanför vår dörr och ger tjejen 45myr/90sek för nästa natts vistelse.
Vi har sagt att vi eventuellt stannar ett tag framöver och då ville hon ha betalt för alla dagar direkt för att kunna säkra boendet, dock vet vi aldrig när vi tröttnar och vill ge oss av.
Det är fördelen med att inte ha något bokat i förväg, vi kan lämna vilken minut som helst om vi känner för det.

Körde lite motionssim idag. Det är pis idé och en strålande sådan, vi är inte direkt feta någon av oss men något sexpack har vi inte heller så lite sim dör vi nog inte av.

Efter några längder fram och tillbaka i det otroligt salta och sköna saltvattnet så såg himmelen ostadig ut och det verkade som att det skulle komma regn från alla håll.
Gick upp och duscha av oss saltvattnet och gick en runda på huvudgatan med alla affärer, så skönt att gå in i varannan affär för att svalka av sig under deras AC.

Ön Langkawi är ju skattefri och vi hittade ett stort köpcentrum som sålde allt gott som man vill ha - choklad och sprit.
Importerade varor så både daim, MARABOU!!, Heineken, carlsberg och fler grejer var inte svårt att hitta.
Dom sålde Absolut vodka 1L flaskor för 80sek. Marabou chokladet var billigare än hemma på Ica - 20sek för 250gram.

Trots att dom pyntat många restauranger och affärer med tomtar och glitter så är julkänslan inte på topp. Vi vill ha snö, mörkt, kallt och j#vligt med en massa köttbullar och illaluktande fisk.
Gröt till efterrätt och en massa presenter.
Och juleskum!
Hoppas ni där hemma förstår vårt lidande och äter så mycket för vår skull. Men helst inga lockande bilder på fejjan eller snapchat.

Vi åt världens godaste kvällsmat (inte världens godaste eftersom det är julmat)! Säger jag det varje gång vi ätit? Känns som att jag alltid gör det. Det är och var iallafall väldigt gott.
Stället vi åt på är nya favorit placet. Dom serverar enorma milkshakes som mättar en hel familj och maten är överkomligt billig men sjukt god som sagt..

Skriver lite blogg i sängen nu och lider med våra svenska vänner som lämnade oss för några dagar sedan. Dom for över till Bali och lyckades ta bedbugs med sig på flyget.
Sjukt osis!
Taggade imorgon för julafton!!! Det är lite efter på bloggen vi vet men bättre sent än aldrig!
nattinatt!!

Dagens spenderade slantar:
Mat: 201sek
Boende: 90sek

massa frukt i yoghurt

mycket mäktig club sandwich

denna gtr'n har vi sett några gånger nu, han har börjat hälsa på oss då han vet att vi är helt förälskade i den.
hur har någon råd med en sådan här?

borde gömma plånboken innan jag går in här med pis

320myr/640sek/105aud för 4.5L

1L kahlua för 43myr/86sek/14aud

Liters absolut för 35myr/70sek/11aud

thinking of you Jenny

muuummmss

favorit stället med mega shakes

Oreo och snickers shake

carbonara och kyckling-wrap

älskar att de anställda arbetar på tills dom blir uttråkade, då sätter dom sig ner och röker sin hemmabyggda vattenpipa. (nej det är ingen bong)

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Frukosten imorse var vi lite besvikna på. Eller rättare sagt besvikna på killen som tog betalt, vi åt varsin banan/choklad pannkaka men vi var tvungna att betala 4sek extra för chokladen på pannkakorna då det inte ingick från början.
4sek är kanske inte hela världen men när det är halva kostnaden av hela pannkakan så börjar man ju undra.
Dit går vi inte fler gånger, vill dom vara så otrevliga så finns det bättre ställen att gå till, dom hade dessutom en sjukt äcklig mango lassi.

Dagens inköp gjorde vi strax efter frukost, våra väskor är lite för stora för att släpa mig sig överallt till stranden t.ex.
Vi köpte en 5L "vattentät" väska som man kan ha runt axeln. Här får en scharong, kontanter, våra mobiler och kameran plats.
Den kostade 80sek och det är faktiskt det bästa inköpet hittills kom jag på.

När vi ändå var på shoppinghumör så försökte vi hitta nya badbyxor till mig. Det var inte det lättaste direkt. Vi gick bort till ett shoppingcenter där vi träffade Bass och Rita(svenskarna som vi stötte på igår).
Sjukt förvånat och vi umgicks resten av dagen och drog ner på stranden och bada lite.

Efter att ha legat i vattnet tills vi blev russin och hungriga så gick vi tillbaka till samma shoppingcenter som vi var på förut och åt en oslagbar middag.
Vi skiljdes strax därefter och den middagen var så mäktig så vi höll oss mätta resten av kvällen.

Ni får gärna fråga om något så ska vi försöka förklara bäst vi kan.
Kort inlägg idag med bara bilder på mat!

Dagens spenderade slantar:
Mat: 131sek
Boende: 90sek
Sprit: 5sek
Kläder: 80sek

roti canai banana choklad med en mango samt orange juice

nya väskan!

Likes

Comments

Helt fantastisk dag om ni frågar oss!
Vi hade klockan tidigt som tuppen, gick upp och åt frukost på ett ställe som hyrde ut motorcyklar.
Tanten som äger hostelet träffade vi på vägen bort och vi betalade för ytterligare en natt hos henne. Billigt och vi trivs bra, bra grannar med! Fransmän dock men men.

Efter frukosten så skrev vi på lite papper som man måste göra ibland när man hyr moppe. Jag var tvungen att springa och hämta både pass och ta ut mer pengar.
Moppen betalar vi 30myr/60sek för 24 timmar.
Kontakterna tog slut idag, vi har inte behövt använda vårt kort en enda gång sedan vi kom hit för 14 dagar sen.

Efter allt pappersarbete så hade vi bråttom - vi ville till cable car och skybridge som är två riktiga sevärdheter här på Langkawi.
Vi hade en plan att vara framme vid biljett-tanten före nio tiden. Klockan var 09.30 när vi lämnade.

Såklart var hen som lånade moppen sist varit snål och kört upp varenda droppe i tanken så vi var tvungna att tanka innan vi var framme.
Vi var motsatsen till snåla på macken, man måste ju betala för bensinen först och jag sa att jag ville ha tre liter fastän det bara gick i knappt två.
Jag hade ingen tid att få tillbaka några ören tyckte jag och vi for snabbt vidare.
Bensinen kostar förresten 4sek/L.

Vi är betydligt snabbare än många bilar och denna lilla raketen gör hela 80km i timmen. Omkörning görs på bägge sidor och snart är vi framme vid parkeringsplatsen.
När vi parkerat moppen så går vi en bit in till biljettkassan - här möts vi av en sjukt lång kö.

Efter att ha stått i fel kö tio minuter så går jag och stället mig i rätt kö istället.
Pisa står kvar i fel kö då det är kön vi måste ställa oss i för att komma upp i cable cars senare.
Vi trodde att vi skulle vinna tid på detta men efter att stått i kö nästan 1.5 timme så fick vi våra biljetter.
När jag möter upp pisa så berättar en i personalen att vi inte behöver köa utan att vi kan gå rakt in när våra nummer ropas upp.
Detta berättar tantan först nu.. jaja, inte för att det lönar sig att käbbla så vi går därifrån.

Vi är hungriga och hinner trycka ner en OLT macka samt en Oreo milkshake innan vi drar oss upp till cable cars.
Cable cars är något som jag inte vet vad det heter på svenska men ni lär ju se det på bilderna. Denna konstruktionen är från Österrike om det intresserar någon.

Det är den brantaste, med sina 42 grader samt eventuellt längsta(?) i världen. Jag är lite osäker på längden men men.

Vi får först stå i en absolut för lång kö för att tycka det är kul. Vi har köat tillräckligt idag. Mitt i köandet så togs vi in på en bio med 360graders vy i fem minuter.
Det är säkert jätteuppskattat och häftigt för vissa men jag blunda halva visningen då jag höll på att spy.

Vi fortsatte köandet och höll på att somna. Dock hade vi en jäkla tur att vi lyckades komma före kön då två personer behövdes för att fylla en av cable cars(en?).
Hade varit betydligt lättare att skriva om jag vetat vad de skitet hette på svenska, hoppas ni förstår ändå.

Det var inte alls obehagligt till en början. Höjden från oss till marken var dock mer än tillräcklig för att göra oss till pannkakor.
Det gick successivt uppåt och jag har börjat inse på senare dar att jag fått lite höjdskräck. Det är inte så att jag medvetet skriker som en tjej när vi åkte upp men man blir ju lite nervös så att säga.

Träden försvinner längre och längre ner under oss. Eller vi försvinner kanske högre upp. Vilket fall som helst så börjar jag tänka mer och mer på hur många olyckor som hänt här och om inte - NÄR ?!
Konstruktionen ser inte väldigt säker ut enligt mig, även om den säkert är det.

Det är synd att man inte får rättvisa bilder på detta. Det måste upplevas på riktigt för att få en hjärtattack.
Jag var inte långt därifrån, adrenalinet är det inga fel på.

Väl uppe så pustar man ut lite, precis när vi hoppat av så stannar karusellen. Kanske för att någon senil gubbe/tant ska stiga av, eller också för att dom har något problem i maskineriet.
Jag bryr mig faktiskt inte varför den stannar eller hur ofta dom stannar den, sålänge jag slipper sitta i den när den stannar.

Vi är tvungna att ta ytterligare en cable car upp till en station där man sedan får gå en temporär vandring genom lite skog upp till skybridge.
Vi brukar inte smyga före kön men i detta fallet gjorde vi ett undantag. Vi har ju köat(som alla andra förvisso) länge nog idag, dock så har vi varken långärmat eller burka att gömma vår solbrända hy med.
Vi smög före nästan en timmes kötid och fick skämmas ett tag även om säkert ingen såg oss. Fy på oss. Vi kände oss som dumma invandrare just då.

Skybridge som varit avstängd från 2012 på grund av renovering är numera öppen från tidigt i år.
Bron är 125meter lång och 660meter ovanför vattenytan.
Detta är den enda bron i världen av denna design.

Påväg hem från denna upplevelsen så kör vi en liten omväg. Vi stannar till vid en restaurang längst vägen och beställer in något svalkande. Helt plötsligt hör vi svenskar i bakgrunden, det slutar med att vi sitter och pratar i timmar med dom.

Sedan blev vi hungriga och körde hem. Först körde vi lite vilse men det är så lätt att bara fråga någon om vägen.
Vi lämnade tillbaka moppen direkt så vi slipper göra det tidigt imorgonbitti.

Solnedgången hann vi fota innan vi satte oss på en restaurang och beställde in.
Nu ska vi sooova! Ny dag o mer god mat väntar imorgon!

Dagens spenderade slantar:
Mat: 180sek
Boende: 90sek
Nöje: 232sek
Hygienprylar: 120sek
Lite dyr dag (622sek) men summan av kardemumman så har vi ju ändå hittat på en hel del. Vi snittar fortfarande under femhundringen per dag, vi får se var det bär av.

omelett med toast!

Man får passa sig så man inte kör på aporna

Det var inte så många liter jag tankade men ni ser ju vad det kostar. billigt billigt

BLT macka

sjukt god Oreo shake

"no vomiting" Vi får se hur det blir med det

första 360 dome i asien

ser kanske inte så högt ut men jo jäklar säger jag

för en gångs skull kände vi för att använda prayer room

trängs oss före i kön. dålig stil

skybridge

Likes

Comments

Vi har käkat frulle på samma ställe för länge nu så därför ville vi prova ett nytt place.
En annan bra anledning att prova ett annat ställe var att hitta ett sjukt bra wifi så att vi kan lägga upp lite inlägg.

När man går förbi alla restauranger på gatan så har vissa två-tre inkastare var. Känns lite onödigt men det var ett ställe vi fastande för.

Vi fick in menyerna och börja med att beställa in en juice och vänta på frukost. Vi ville ju gärna testa deras wifi om det var tillräckligt bra för att kunna ladda upp inläggen.

Det var tillräckligt bra men det tar ändå en satans evighet ska ni veta! Det är absolut inte som hemma när allt flyter på.
Varje inlägg tar mellan 20min och 60min att lägga upp.
Avbryts uppladdningen av någon anledning som det ibland gör så får man börja om från början. Bra sätt att öva sitt tålamod på!

Jag och pisa tog ganska snarlika frukostar men det fanns müsli till hennes. När maten kom in så var det sjukt stora portioner, vi hade lätt kunnat dela på en insåg vi direkt.

Vi höll på i nästan fyra timmar på denna restaurangen med att lägga upp inlägg, så jag hoppas ni läser dom.

Tålamodet och viljan hade försvunnit för länge sedan och vi gick ner på stranden och simma lite motionssim.
Satt på stranden och prata tills solen gick ner, då var det dags att äta sin andra måltid för dagen.

Dagens spenderade slantar:
Mat: 191sek
Sprit: 12sek
Boende: 90sek
Maten måste vi nog dra ner lite på, åt bara två gånger idag jämfört med igår då vi åt tre gånger för mindre summa (170sek)!

vår lya

mega frulle

Hämta ut lite tvätt, 2.2kg för 14sek

Banan o choklad milkshake

Likes

Comments

Blev ganska sent igårkväll, vi somnade inte innan fyra på natten men det var så sjukt värt.
Av denna anledningen så blev det också en senare frukost än vanligtvis. Våra kära svenskar ska lämna oss i sticket ikväll och dom drar vidare mot Singapore.

Det har blivit att vi äter frukost och middag på samma ställe varje dag nu i några dagar. Jag vill gärna undvika att äta på samma ställe hela tiden men det blir svårt på stranden Cenang som vi bor vid eftersom det bara finns en restaurang här.
Vill man äta på andra restauranger så finns där hundra stycken en gata upp i "city".

Tog ju scrambled eggs här häromdagen men det imponerade inte på mig så vi allihopa tog varsin omelett idag, den var så sjukligt god så jag känner på oss att vi måste äta frukost här imorgon igen. Och kanske dagarna efter det med..

Mätta och belåtna så vandrar vi längst huvudgatan och kollar på alla saker som säljs här. Det är bra att vi har små väskor för då har vi inte plats för några souvenirer.

Vi hittar ett köpcentrum som vi går in i, där inne finns två intressanta affärer - duty-free alcohol och duty-free imported chocolate.
Det blev inget köpt men hade jag funnit marabou choklad i någon affär så hade jag både varit fet(are) och bankrutt.

Resten av dagen så tar vi det bara lugnt vid hostelet innan våra svenskar blev upphämtade av en älskad(ironi!) minibuss.

Tack så mycket för trevligt sällskap och mycket skratt! Ha nu så sjukt skoj på er resa, vi syns någonstans igen i framtiden!
Glöm inte öva på skånskan och slaska inte för mycket mule.

När dom kör iväg i fjärran så sviter jag o pis om till våra badkläder och går ner till vår vanliga strandrestaruang och käkar lite.
Lite strandhäng och badande efteråt, försökte skriva ikapp lite på bloggen men vi får se hur det blir med det.

Vi testade en helt ny restaurang på kvällen, menyn såg spännande ut. Ofta har ju de flesta restaurang exakt samma mat och man väljer den som ser trevligast ut och/eller den som har wifi och toalett.
Dom visade Toy Story 3 på en stor projektorduk när vi åt vår fantastisk goda mat.

Vi tog en extra natt på samma hostel som igår, fast vi bytte ner oss till ett dubbelrum som vi betalar 45myr/90sek för.
Fördelar med det nya rummet är att vi har en fläkt istället för AC och slipper bli sjuka. Sedan ligger vårt rum intill wifi boxen så vi kan numera uppdatera fejjan i sängen istället för att gå dom 50meterna som vi gjort innan till en wifi-zone och suttit på marken med mobilen.

Känner av yoga passet som in i bomben nu, sjukt vad lite yoga kan göra med kroppen.
Ligger iallafall i sängen nu och skriver ihop lite blogg.
Nattinatt!


Dagens spenderade slantar:

Boende: 90sek

Mat: 170sek

Tvätt: 15sek

vet inte om man ser alla myggbett pis fått under natten/gårdagen. 86bett på endast höger ben iallafall.

"no beer"

priserna på öl, det är per flak(24st) dubbla priset så har ni det i svensk valuta

svenska hyllan har en sak - daim..

"what would a trip be without Nutella"

Likes

Comments

..but the smell. (Swedish saying)

Vaknade ganska varm, någon i rummet frös inatt och stängde av ACn. Jag håller med att det var väldigt kyligt men åtta personer värmer upp ett litet rum väldigt fort.

Det var faktiskt alarmet som väckte oss, inte på vår telefon men killen från Brasilien hade ju lovat att köra yoga med hela svenska ligan idag.
Han har gjort detta i över tio år och även kört någon kurs men alltid lärt ut själv så det ska bli kul att uppleva.

Väl nere på stranden så körde vi igång klockan 08.30 och efter bara minuter in i passet så rann svetten. Inte fasen är det från värmen kan jag lova!
Vi körde ställningar som jag aldrig trott jag skulle ha klarat av förut.

1.5 timme senare så var vi mer än redo för frulle.
Jag tog en scrambled eggs på toast som Brad gjorde imellanåt till oss på gården. Det speciella med Brads scrambled eggs är att han har i curry så jag bad såklart att få min med curry.
Pis tog en müsli med frukt och yoghurt, allt slutade på 48sek efter någon apelsinjuice.

Hela dagen har vi legat på stranden och bränt oss. Det går åt mycket solskydd och vatten, problemet med att dricka mycket
vatten är att man blir så guppig i magen.
Så oavsett om man dricker eller inte så blir man illamående.

Gick till ett stånd på stranden och fråga vad vattenskoter kostar för en halvtimma, alla tyckte det lät intressant och det slutar med att alla sitter på varsin skoter.
Vi susar ut i full fart och leker rundor där ute i 30 minuter innan killen som äger skotrarna kallar in oss.
Skotrarna var 1500cc men han hade även en turboladdad 2000cc hemma med en jäkla massa power i som jag eventuellt måste prova på.

Killen heter/kallas Nick och vi pratar lite senare igen där han bjuder in oss allihopa till en premiärfest ikväll på en 'rooftop bar'.

Vi fick gå vidare mot stranden efter några timmar på rooftop bar. Dom körde bara en kort kväll för att prova på, lär ju bli fler gånger. Detta är helt klart stället att va på!

Vi hängde med Nick bort till en strandbar och avsluta kvällen där. Tog lite käk påväg hem och somnade inte innan fyra på natten.

kebabrulle!!!

avsluta kvällen på stranden

Likes

Comments

Usch vad tidig morgon! Vakna av alarmet var ingen höjdare.
Vi hade lite frukost på hotellet. Ofta försöker dom sälja in sina hotellrum MED frukost. Frukosten består av lite vitt bröd med sylt därtill och det är därför sällan värt det.

Receptionisten ringde en taxi som släppte av oss vid färjorna.
Vi var tvungna att ta två bilar eftersom vi lyckats få med oss alla svenskar inklusive killen från Brasilien.
Vi köpte biljetter på plats som kostade hutlösa 140myr/280sek/2pers!!

Nu är vi iallafall påväg mot en ö där vi verkligen kan ta det lugnt! Ön är perfekt för att göra allt eller ingenting.
Langkawi är en ögrupp på 99 mindre öar men vi kommer spendera all tid på huvudön Pulau Langkawi.

Ön Langkawi är skattebefriad sedan 1986 och är därför ett av dom då ställen i Malaysia där man kan dricka billigt - vilket passar oss alldeles ypperligt över jul och nyår. Vi får se om vi är kvar då.

När vi anlände i Langkawi så hade vi lite hårda förhandlingar med en taxi chaufför som ville ta oss från hamnen till området med mycket boende.
Han körde oss efter ett tag iallafall men denna snubben var garanterat den sämsta bemötelsen vi fått av en malaysisk kille. Han ville ha mer pengar när han släppt av oss trots vi kommit överens om ett pris.

När vi hoppat av taxin i Cenang beach så letar vi boende vilket inte är det absolut lättaste vid denna årstiden(högsäsong). Dessutom är Cenang beach den populäraste stranden i Langkawi så det är många som slåss om boendet.
Vi såg gärna att något hostel hade ett rum som alla skulle få plats i även om chansen inte var så stor.

Efter att ha hotellraggat längre än vanligtvis så går vi in till det sista hotellet på gatan. Tanten som äger stället visar oss till ett familjerum där det redan står två dubbelsängar.
Eftersom vi är åtta personer och detta är det sista rummet tillgängligt så erbjuder den söta tanten sig för att lägga in extramadrasser på golvet.
På detta viset får vi alla plats i ett litet familjerum till priset av 110myr/220sek per natt, alltså knappt 14myr/28sek per person.

Alla var nöjda men otroligt hungriga efter båtturen så vi gick ner för att äta lite lunch längst stranden.
Vi råka beställa in lite för mycket mat så att vi nästan hamnade i matkoma.

Det var dags att lägga sig på stranden och låta maten försiktigt sjunka ner.
När vi var redo så tog vi ett dopp i det riktigt behagliga vattnet. Jag har ingen koll på temperaturen men det var betydligt värmare än i örbyängar en sommardag.
Liten nackdel med denna stranden är att det finns gott om brännmaneter, dom är inte större än en tumnagel och sticks inte så farligt som tur är.

Vi gick hem och duschade en efter en lite senare på eftermiddagen. Det finns ju bara en toalett på rummet men det löser ju sig alltid.
När alla var redo så vandrade vi över till en 'foodmarket', typ likadan som matmarknaden vi var på sist om ni minns, fick inte så bra bilder på kvällen då kameran lämnades hemma.

Det finns ju så mycket konstiga dofter, bakelser, maträtter och drycker som man aldrig skulle ha provat om det inte vore för att det är så billigt.  Hemma så kör man ju alltid det säkra kortet, man har ju inte råd att beställa in en äcklig maträtt.

Vi gick ner till stranden och hittade en riktigt mysig pub som låg mitt i sanden.
Det fanns små bord eller små skivor på sanden med ett litet ljus på.
Där fanns även mattor att sitta på runt det lilla bordet.

På denna puben stannade vi på för resten av kvällen. Jag börjar ligga lite efter med bloggen, jag hoppas att det blir lite tid över i dagarna så att jag kan ta igen litegrann.

Dagens spenderade slantar:
Mat: 174sek
Transport: 320sek
Boende: 56sek
Sprit: 46sek
Kläder: 36sek

Pulau Langkawi. Koah är största staden på ön och här avgår alla båtar också ifrån

hårda förhandlingar med vår chaufför

alla är glada att va framme

Cenang beach

snickers shake

tuna&club sandwich med pommes o milkshake

klassikern - banan&choklad shake

vår specialare till rum

Likes

Comments

En liten notis såhär i början av inlägget - vi ligger lite före i bloggen nu istället och det riktigt julafton inlägget kommer inte upp förens om några dagar. Segla i vind kamrater!

Imorse var det stressigt till en början, förmodligen för att vi snooza alarmet lite för länge.
Vi hann precis få i oss frukosten på hostelet innan vi skulle på minibussen mot vår guidade tur idag.

Min feber håller i sig stadigt fortfarande och jag skulle inte förvåna mig en sekund om det vore dengue feber som är i farten efter våra äventyr i skogarna. Är det någon som blir smittad så är det givetvis någon av oss och det är nu under vår livs resa.

Ali baba som var vår guide för dagen var riktigt trevlig och förtjänade verkligen dricks i slutet som jag tyvärr aldrig gav honom.
De härliga svenskarna som vi träffat häromdagen hade bokat samma tur som oss vilket var sjukt roligt! Det var bara svenskar i bilen förutom två killar som kom från något 3rd-war-country typ.

Vi hade inte kunnat önska en roliga grupp att göra en utflykt med. När vi gav oss ut på vägarna så var alla taggade och såg fram emot vårt första stopp som blev ett te-odlings fält.
Téet(hur stavas det?) är ju gjort på torkade löv från en viss växt. Bladen kan bli för "gamla" och måste därför klippas väldigt ofta.
Ni kommer se backarna på bilderna och i verkligheten ser det betydligt värre ut, det är dessutom sjukt halt att gå rundor bland plantorna. Det kan en av våra svenska vänner intyga efter att ha snubblat där.

Varje dag så går där killar, största delen från Nepal, Bangladesh men även från Malaysia och klipper te buskarna. De kan inte riskera att bli dåliga löv. Klippningen görs med hjälp av en bensindriven häcksax som hålls av två personer upp och ner för backarna, inte drömjobbet direkt och jag är helt plötsligt tacksam för 7-16 jobb i svearike.

Efter klippningen så samlar någon ihop löven och kör dom till en station för sortering.
Allt är väldigt gammaldags och enkelt, inget görs av maskiner.
Det jobbar tre, fyra killar med att sortera upp löven. Alla "omogna" och trasiga/defekta löv hamnar åt sidan.

Efter vi tittat på hela denna processen så körde vi vidare mot självaste fabriken. Det fanns ett ställe där man kunde dricka te på och det var där vi fastnade.
Tanken var att se hur dom torkade löven och hela grejen men 'något hände' och tiden tickade på så helt plötsligt skulle vi köra vidare.

Vi körde till mossy forest. En väldigt väldigt gammal skog som av namnet kan beskrivas som väldigt mossig.
Tyvärr är ju denna skogen stängd för allt folk för en lång tid framöver för att kunna växa ikapp det folk har trampat ner.
Det var en stor besvikelse att inte kunna besöka skogen som var en av de stora attraktioner här i Cameron highlands.

När vi kört upp för de höga kullarna på bergen och uppskattningsvis är på 1500meters höjd eller mer så ser vi ingången till mossy forest.
Alibaba släpper av oss efter den avstängda ingången och säger att vi kan följa asfaltsvägen upp och möta honom uppe på kullen.

Så fort guiden har kört så blir tre av oss väldigt intresserade på att hoppa över staketet till den avstängda skogen och kika läget.
Trots den otroligt stora skylten på framsidan som hotar med 10.000myr/20.000sek så tar vi alla en liten risk och smyger in över plåtstaketet.

Det är en boardwalk som fortsätter flera hundra meter. Vi följer den ända till slutet och vänder när boardwalken övergår i skog.
Skogen här var otroligt häftig och mycket gammal, det är svårt att vara rättvis med kameran men det är mossa precis överallt.

Vi är alla lite nervösa när vi halv-springer här inne i skogen och vi vill ogärna stöta på någon asiatisk ninja polis som kastar oss i finkan på livstid efter en såhär grej.

Vi lyckas ta oss ut därifrån trots att en av oss fick lite problem och fasta i staketet påväg ut. Smidiga som vi (trodde vi) var så slapp vi både böter och fängelse.

Nästa grej att kolla in vår butterfly farm. Påvägen hit så stannade vi för att kolla på några blommor, helst av allt skulle vi faktiskt vilja se rafflesia som är världens största blomma men den är inte i säsong nu.
Den kan bli upp till 100cm bred och väga tio kilo.

Butterfly farm var inte så häftigt som jag förväntade mig men det är ju ett bra sätt att fördröja sin tid på.
Här fanns det hundratals fjärilar i olika storlekar och färger. Även insekter, kaniner och kaktusar att kolla på.

Jag hade inte besökt butterfly farm igen om jag fått chansen men det är ju väl värt det om man inte har något bättre för sig.

Alibaba körde oss tillbaka till hostelet och vi hade en buss bokad till Penang ganska strax därefter. Vi fick ta takeaway till bussen och hann precis.

Bussen som till vår förvåning var en rejäl buss med vip 2+1 säten var utan tvekan det bästa färdsätt hittills, det är "lite" skillnad mot minibussen som vi tagit innan.

Bussen skulle ta fyra-fem timmar men det blev lite längre som man kan förvänta sig av asiens tidpassning. Efter sex timmar så släppte bussen av oss i Georgetown.
Georgetown är den största staden på halvön Penang.

Vi var alla både trötta och hungriga, klockan var runt tio tiden när vi hittade ett ställe att bo på.
Efter att ha slängt av väskorna så gick vi allihopa bort mot en matmarknad.

God mat och första ölen på Malaysia beställdes in. Klockan blev snabbt ett på kvällen och vi tog allihopa det gemensamma beslutet att lämna Penang imorgonbitti för att åka över till ön Langkawi.

Båten ska gå 08.15 så det var hög tid att få lite sömn. Klockan är nu snart 02 och jag försöker skriva ihop bloggen lite innan jag glömmer allt för mycket.

Dagens spenderade slantar:
Transport: 148sek
Mat: 218sek
Nöje: 170sek
Boende: 120sek
Sprit: 68sek
Ger en total på 724sek - dyraste dagen hittills!!

scrambled eggs och toast

svenska ligan

sorterar bort dåliga löv

häcksaxen som bärs av två personer. buskarna klipps varje dag i de galet branta backarna

stället vi drack te på sålde även dessa spännande bullarna. äre verkligen ansjovis inuti?!

mossy forest stängt

flickorna väntade fortfarande på oss när vi kom tillbaka!

upp mot den högsta punkten i Malaysia. vad jag har för mig åtminstone

Blomletaren Ali baba visar oss några ovanliga växter

cobra lily

spider lily

skorpion

denna enorma grodan är större än en hand

enorm fjäril. Den är nog större än handflatan

svenska ligan igen

tystnaden som uppstår när alla tar upp telefonen och ser att det finns wifi

åter igen, kul med fett stora ryggor!

väntar på takeaway

påväg bort härifrån! alla växthusen ni ser är grönsaksodlingar

​rutten för dagen. denna bilden tog ganska exakt femtio minuter att lägga upp på bloggen. Fick göra det efteråt och jag nästan kokar av ilska på detta förbannade internet 

alla underbara människor samlade på en bild

Likes

Comments

Vi hade ju bokat en buss klockan tio imorse och därför så satte vi larmet vid halv nio. Jag vaknade dock betydligt tidigare än så då min förkylning blivit värre och hela kroppen värker.
Tror klockan var innan sex när jag klev upp, jag var tvungen att ställa mig i duschen för att försöka bota mina bekymmer. Vet inte om smärtorna i ländryggen kom samtidigt som förkylningen eller varför det gör ont.

Pisa blev iallafall orolig och var tvungen att titta till mig efter att ha stått där i en halvtimma eller två.
Tråkigt att en förkylning ska komma nu när man är ute på äventyr, blir ju sällan sjuk annars. Sablans AC.

Vi gick ner till samma ställe som vi åt frukost på häromdagen. Vanligtvis tar jag foton på varenda måltid men jag var så himla seg och glömde helt bort det, eller jag kom på det efter halva frukosten.

Bussen som egentligen inte var en buss utan en minibuss befann sig på stationen klockan tio. Det var jag och pisa samt två andra från Österrike som steg på.
Vi väntade på ytterligare tre andra personer.
Efter ett tag så dök det upp fem personer. Alltså två mer än förväntat, bussen var nästan full förut så nu tänjde vi på gränserna.
De fem unga resande var från Sverige vilket var himla skoj. 

Bussen som var fullproppad gav sig ut på kringelikrok vägarna mot destination Camerons highlands.
Detta är ett stort område uppe i bergen, det förstår man på namnet. Här finns det fin natur, gamla mossiga skogar, mycket berg och sjukt mycket te-odlingar (mycket på allvar).

Vi var framme efter den obekvämaste resan du kan tänka dig. Sätena i bussen verkar vara tillverkade för bebisar och vi med våra feta häckar fick bråka om utrymme under hela fem timmar. Usch. En sak att minnas.

Killen som körde bussen släppte av oss på ett välkänt men billigt hostel. Vi checkade in direkt och tog det sista dubbelrum där fanns för 40myr/80sek per natt.
Ingen AC förvisso men det hade vi aldrig önskat oss ändå. Det är fruktansvärt kallt här uppe i bergen och temperaturen understiger sällan 10grader eller överstiger 20.

Det började såklart regna som bara fasiken precis när vi skulle gå och äta. Vi fick sitta under taket på hostelet och vänta ut ösregnet vilket sällan tar lång tid men regnar det så regnar det rejält.

Under tiden regnet föll så passade vi på att boka en guidad tur för imorgonbitti. Samt en buss härifrån, vi kan inte stanna för länge på samma ställe ju. Då finns en risk att vi fastnar helt.

Vi passerar flera restauranger, allt från indiskt till thai. Tillslut tar vi en malaysisk restaurang - såklart, det är här vi befinner oss ju.

Det finns en maträtt som inte får missas om man besöker Malaysia - Assam laksa. Detta är som köttbullar och Sverige.
Laksa är en nudelsoppa med valfri smak - seafood, chicken eller något annat.
Ofta är ju all asiatisk mat ganska välkryddad och spicy och det var verkligen våra laksa rätter som vi beställde in, så stark att pisa fick avbryta och beställa in något lugnare.

Jag fortsatte kriga med alla smaker och styrka i maten. Pis började känna sig kryddig i magen och snart gjorde jag det med. Läpparna svider och det är lite för starkt för vår smak men det rensade min näsa vilket var positivt!

Godnatt! Tidig kväll för vi båda är sega och en tidig morgon samt en fullspäckad dag väntar!

Dagens spenderade slantar:
Transport: 320sek
Mat: 82sek
Boende: 80sek

inte den bästa bild på vår frukost

"bussen"

väntar på ett gäng svenskar

vår rutt

bra start! punktering efter en timme

väntar på de förfärliga regnet

slutat regna o vi skyndade ner i city

även i den minsta hålan så går det inte att undvika Starbucks..

"try laksa they said" dom sa aldrig att det skulle brinna i käften

pis lugnare måltid, en korg potatisklyftor med majonnäs

rummet är lika litet som det ser ut. Man får nästan lägga sig i sängen innan man stänger dörren

kallt!! I told you.

Likes

Comments

ACn på rummet har gjort mig dödssjuk. Näsan bara rinner och ont i hela kroppen, pis har klarat sig fint - för ovanlighetens skull får jag säga.

Frukosten bestod av två roti canai - en pannkaka bakad på deras vis (givetvis banan o choklad) samt två färskpressade juicer. 14kronor blev det totalt och det kan man verkligen leva med.

Efter vår frukost så tog vi en båttaxi över till andra sidan floden, kostar 1myr/2sek. Vi var påväg till Canopy walkway, det kändes som en riktigt lång och dryg vandring men det var vädret som var jobbigast. Fuktigt och riktigt tung luft, man svettas av värmen och svetten torkas aldrig upp i denna luftfuktigheten.
Vatten måste man ha med sig i mängder och det vill ut lika snabbt som det kommer in, att hitta en toalett är inte det lättaste alltid heller.

Efter en dryg timme tror jag så var vi framme. Vi försökte oss på en genväg som misslyckades fett mycket, jag vet inte varför vi alltid ska försöka oss på grejer när vi inte har en aning. Men man kan ju inte veta om man inte provat.
Svetten bara rann från våra ansikten och kläderna var genomblöta. Kläderna blir så fuktiga och klibbar fast mellan benen och skaver som tusan.

Vi betalar en avgift på 5myr/10sek per person för att gå på Canopy walkway.
Denna walkway är alltså en hängbro, inte vilken som helst utan världens längsta.
Den är sjuttio meter lång och ligger fyrtiofem meter högt uppe bland träden.

Jag skickar ut pis först, man får ju inte vara dum. Den kanske inte håller.
När hon gått en bit ut så kommer jag med stora steg, det var ingen smart idé och hela bron börjar gunga åt alla håll.
Det finns några platåer mellan hängbron, det är inte en lång sträcka men tillräckligt lång och högt för att man tar sig en tankeställare.

Man får gå riktigt försiktigt annars börjar bron gunga så det tar säkert femton minuter att gå hela.

Det var väl spenderade pengar och lätt att alla som får chansen bör göra det.
Adrenalinet gjorde nog att vägen tillbaka till byn kändes kortare.

Klockan var 11.30 nu och vi var trötta av allt vandrande och värme så vi satte oss på en restaurang där vi spenderade största delen av dagen.

Påvägen tillbaka till hostelet lite senare så möter vi några tjejer som frågar var vi bor, förmodligen för att dom letar efter hostel. Jag säger lite sarkastiskt att vi bor i Sverige men för tillfället i hostelet här bredvid.
Två av tjejerna blir helt paffa och börjar prata på något konstigt språk, språket visade sig vara svenska och att jag inte alls var beredd på att dom skulle prata svenska. Den tredje tjejen kommer från UK och vi fixade ett "kompispris" på samma hostel som oss.

På kvällen möter vi upp tjejerna igen och  delar våra storys över kvällsmaten. Eftersom vi har vår "bibel" så fick dom lite hjälp om var och hur dom skulle ta sig vidare om några dagar.
Jag kan inte tänka mig att resa utan lonely planet boken. Det är inte alltid den behövs men det är säkrast att den finns tillgänglig vid rätt tillfälle. Den beskriver varenda land i sydostasien extremt bra.

Nu ska vi sova för imorgon ska vi upp tidigt för att ta en buss mot nästa etapp.

Dagens spenderade slantar:
Transport: 8sek
Mat: 129sek
Boende: 90sek
Nöje: 20sek

fortfarande osäker om pis var taggad eller om hon bara luftar armhålorna

roti canai - pannkaka på svenska

fuktigt i skogen

korsa temberling river eller vad den heter

världs-sämst på att skylta, vi passerade flera gånger skyltar där det står destination 1000meter, efter 200meter så kom ytterligare en 1000meter skylt.

tur vi ordna tillstånd

framme!!

"safety first" = jag skickar ut pis först

mega goda, mega stora och mega mättande milkshakes

regn, man börjar vänja sig vid det nu

en typisk 15kronors middag

Likes

Comments