Header

Då kom vi fram till Normanton som är den sista staden innan vi är påväg norrut mot halvön Cape York Peninsula.
Här har vi fyllt upp förrådet med mat, färskt dricksvatten och tankat samt gått igenom bilen en sista gång.
Var även tvungna att köpa mer olja till bilen eftersom den gärna dricker en del utöver all bensin den slukar.

Norra delarna på Cape York Peninsula kommer man endast mellan maj till oktober eller beroende på när regnperioden börjar. För att komma ut på halvön så krävs det att man har välutrustade fyrhjulsdrivna fordon.

Halvön har ett väldigt tropiskt klimat i norra delarna och ligger endast 16 mil söder om Papa New Guinea. Inte förens på tidigt 1880 tal så fanns möjlighet att nå toppen via landvägen.
Det påbörjades ett projekt där en ny telegrafstation skulle byggas i toppen. Det krävdes även telegrafstolpar mellan denna sträckan. Då ingen väg fanns så påbörjades en väldigt enkel sådan. På den tiden användes häst och vagn, men även dom var tvungna att korsa floderna. 
Denna väg kallas Old telegraph track (OTT) och är välkänd hos många, hit kör folk med sina bilar för att testa sig själva och inte minst sitt fordon.
Vägen är 158km lång men tar flera dagar att köra tydligen. Från början gick vägen över halvöns största flod som är Jardine river. Den vägen är avstängd och numera går där en färja genom floden.

Det är inte rekommenderat för "vanligt" folk att köra här då det är en av världens tuffaste 4WD väg och australiens värsta. Många fordon har blivit förstörda på denna väg.

År 1987 lades telegrafstationerna ner men vägen står kvar än idag tack vare människor med intresse för att köra på 4WD vägar, annars hade den varit igenvuxen för länge sedan. Den är nämligen ingen som underhåller vägen och den formar sig efter hur folk väljer att köra.

Det finns inga parkvakter eller städare här, så brakar ett träd över vägen så har man tre alternativ. 1 köra runt om, 2 kapa trädet eller 3 vända om. Vi har sett alla dessa lösningarna.

Efter varje regnperiod så skiljer sig vägen åt, tänk er vad 1m regn/mån kan göra på en grus/lerväg.

Det har byggts en ny väg som vi tänkte ta oss upp till toppen på, denna vägen är  underhållen och inte lika extrem men oroar oss ändå. Vi kallar den "fegisvägen"

Rutten som ni fick för ett tagsen är ändrad. Efter att ha pratat med en kille som vi träffade så bestämde vi oss för att ta en genväg som vi sparar in många mil på, samt att vi slipper se samma väg två gånger när vi sedan ska tillbaka mot Cairns.

Denna genvägen som vi ska ta är väldigt liten och syns inte på kartan.
Det är skönt med mindre trafik men man får ju hoppas på att inga problem uppstår.
Nästa mack ligger 540 km bort.

Såklart så körde vi fel och först efter 45km kommer vi på det och vänder om väldigt fort, tyvärr är det för sent och soppa mätaren står snart i botten. Det bör klara sig denna gången eftersom vi har reservdunkar där bak men fler cruisingrundor tänker vi inte ta.

Vi har kört 520km med vår omväg inräknad och har inte mött en enda bil men precis när vi har börjat leta efter en plats att campa för kvällen så kör vi ifatt en bil, detta har nog aldrig hänt oss förr i Australien.
Folk kör som tosingar här så detta var verkligen inte väntat. Vi kör bakom honom länge innan han svänger av på en perfekt grusplätt för att campa. Vi gör detsamma.

Paret som körde bilen är från australiens västkust. De är på en sex veckors semester där de ska ta sig upp till toppen på Cape York.
Dessa är de första människorna vi sett till på en och en halv dag så det är klart att vi började prata och det hela slutar med att vi börjar planera in att köra Old telegraph track tillsammans med dom.

Det är ju precis vad vi inte skulle göra men det är såklart att vi vill prova på sålänge vi inte är ensamma ifall något skulle hända.
Ben och Brooke heter dom och är i trettio års åldern, de är väldigt lätta att ha och göra med.
Man kan om man vill undvika de värsta och mest riskfyllda backar och floder genom att köra en omväg. Vi bestämde oss tillsammans alla fyra att inte köra hela OTT eftersom våra fordon inte är optimala för det.

Själva OTT börjar längre norrut än var vi befinner oss och eftersom ingen täckning finns här uppe så bestämmer vi att vi skall ses om tre dagar från och med idag då vi alla gärna ville titta oss omkring i nationalparkerna innan vi ska mötas upp på Bramwell station där vi börjar köra OTT.

Imorgon tar vi nya tag o hoppas på att ta oss ytterligare 40 mil norrut!
Vi är riktigt glada för möjligheten att testa på 4WD vägen, det kommer bli sjukt roligt!

röd är ny rutt och gul är den gamla.

no filter needed.

annorlunda jämtemot hemma

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Ny dag och nya äventyr!

Hela dagen har spenderats i bilen så finns inte mycket att berätta. Vi har iallafall sett våra första vildhästar och det var en riktigt häftig upplevelse!
Väldigt smala så imponerande att dom klarar av att föda fram små föl.

Bilen rullar på som den ska men vi kan aldrig börja lita på den. Vi har två batterier i bilen, det ena har nu gått itu så vår kyl stänger av sig varje natt, mitt i natten. Det kan vi leva med, men inte f a n behöver den börja pipa och varna om att det är lågt batteri så att man vaknar mitt i natten varje natt och får rycka ur sladden så att den tystnar.

Damm! Allt damm. Kände att jag måste avreagera mig på fler saker än den jäveln till kyl och då är dammet det första som kommer upp i huvudet. Då undrar jag, va tusan gör allt damm för nytta? Förutom att ge mig o pis nästan huvudvärk o näsor fyllda med kråkor. En grusväg i Sverige dammar inte, inte om man jämför med dessa här. Bilen, kläder, hår, kropp o allt annat är fyllt av rött damm. Det kan enkelt lösas tycker man genom en dusch, men lycka till att hitta en dusch sjuhundra mil ute i ingenmansland.
Vi har börjat tejpa listerna på bilen för att undvika all damm som annars tränger sig in.

Campingplatsen vi senare hittade för kvällen var första gången tillsammans med andra människor som också hittat hit. De andra nätterna har vi varit helt ensamma om man räknar bort kängurus i tusentals.
När vi svängde in på campingen (en liten grusplan mitt ute i ingenstans, inget 5stjärnigt hotell med toalett direkt) så var det en kille som hade problem med sin bil, han hade precis kommit dit och vi såg att det rann underifrån bilen och att han hade punktering höger bak.
Hade han inte redan använt sig av reservhjulet vänster bak så hade det kommit till nytta nu.
Det som läckte var ett hål i bensintanken.

Killen som för övrigt kom från Darwin och var på semester med sin fru o två barn var inte särskilt utrustad för en sån här semester. Jag tror han var väldigt lycklig att inte vara ensam där. Mobiltelefon här ute duger endast till att spela angry birds på, teckning finns ju inte på flera hundra mils radie. Det var en lite äldre gubbe som har varit med i spelet ett tag som hade en satellit-telefon med sig. Det kostar en slant att ringa samt köpa dessa finesserna men det kan man tycka är värt för att rädda sitt skinn. Han fick till slut tag på en bärgningsbil som ska anlända imorgon.

Alla kör punktering på denna vägen men vi har klarat oss. Hur länge kan man undra. Jag hoppas vi kommer fram innan dess för annars blir vi stående precis som man inte ska.

Satellit gubben är dessutom en jäkel på att lira gitarr. Sjunga kan han tydligen också så ikväll somnar vi till livemusik långt ute i ingenstans.

Blev ett litet inlägg trots allt, ett gnälligt sådant! men vi e glada o njuter

Sto och sitt föl som nosar på pappan kanske?

Hästar i bakgrunden

Ja, vissa är inte alls skygga och letar sig in i byarna som denna kusen.

Tejpa springor samt lister för annars tränger dammet igenom

damm från ventilationen

Likes

Comments

Rubriken låter lite för bra för att vara sann om man jämför med det förra inlägget. Nu är det så att vi passerade världens största stad om man mäter i yta tidigare idag, Mount Isa, hela 41.000km2. Det betyder alltså inte att vi kör igenom Las Vegas eller Tokyo utan att vi fortfarande kör på denna oändliga grusväg.

Vi har kommit en bit på denna vägen nu tycker man men syns knappt på kartan när man kollar. Sjuka avstånden är här, man kör 10, 20, 30 och 40 mil utan att se ett enda hus. Bilarna man möter på samma sträcka kan man räkna på tio fingrar.
På sidorna av den väldigt ojämna och regnskadade grusvägen ser vi mindre träd där majoriteten varit med i gamla skogsbränder, imellan träden så har termiterna byggt sina bon. Miljontals termitbon, att det ens är möjligt för dom att bygga så många och ibland så pass stora är galet. Så dagens snyft går till myrstackarna!

Timmarna och milen rullar förbi, tycks kännas som en halv evighet sen vi började på denna grusvägen och det stämmer nämligen ganska bra.
Vi har inte mött en bil på över en timme nu men vi tycks ana en bil i motsatt riktning i horisonten.
Nåväl, den stillastående bilen närmar inte sig eftersom den står ju såklart still men vi har börjat komma väldigt nära nu så jag vevar ner rutan för att erbjuda eventuell hjälp. Det är ett par som är bosatt i Cairns som precis har fått sin andra punktering på denna vägen. Stenarna som ligger över hela vägbanan på "grus"vägen är sylvassa och är inte rädda för att sticka hål på allas däck.
Dom behövde inte någon hjälp men det klickar till för oss att vi är ganska dumma som inte är nog förberedda för samma otur som detta paret. Vi börjar bli lite oroliga om hur fasen det ska gå och om vi ens kommer komma fram. Tankarna börjar om det kanske är bättre att vända om.
Vi fortsatte..

Det lilla antalet människor man ser här gör att man känner sig paranoid. Helt plötsligt känns det som om att alla är hemska mördare och är ute efter en. Landet är ju perfekt stort för att turister ska försvinna. Även filmen "Wolf Creek" finns i huvudet för er som har sett den. För er som inte har sett den så gör det inte heller. Iallafall inte om ni har barn eller planer på att turista i Australien. Om ni ändå ser den så handlar det iallafall om backpacker ungdomar som försvinner, detta är en sann historia och utspelade sig hundra mil här ifrån. Resten får ni se själva!

Ni får mer än gärna kommentera vad ni tycker att vi ska skriva om för det gör vi gärna. Likaså om ni vill se bilder på något speciellt, med den nya kameran så fotar vi allt. Har ni några frågor om aussi så är det läge att ställa dom nu!

Tredje natten i bilen nu och man känner en klar förbättring vad gäller temperaturen.
Det är inte direkt svalt men betydligt mer humant och äntligen så har myggorna försvunnit!! Jag har glömt nämna att vi hade världens problem med myggor första kvällen, vi har aldrig sett så mycket mygg i våra liv. Nu är det flugor istället, igen.

Natti!!

Ni slipper vänja er vid synen av detta. Tänk bara på att det är såhär det ser ut för oss just nu morgon till kväll ;)
Notera att detta är en av de finare vägarna.

Termitstackar, ser likadant ut mil efter mil fast varierar väldigt i storlek. Dessa var ovanligt små

Vissa termitstackar skiljer sig från mängden. Dock en vanligare syn än du kan ana :)

Detta är bra rekommendationer men de hjälper inte mycket eftersom här uppe funkar inte gpsen. Vägarna finns, en del åtminstone men den vägrar beräkna rutt.

Varnar skylten för kor som välter bilar eller va?

Superko som välter bilar?

"Welcome to Queensland"
Nu har vi varit i alla delstaterna, gött.

Likes

Comments

Då var första natten i bilen avklarad, gick väldigt bra. Direkt när vi stigit upp så åt vi frukost för att sedan bege oss iväg. Vi hade bestämt oss för att åka lite båt här i en flod och kolla på lite krokodiler.

Gubben som styrde skutan samt var ägare för krokodilbåten var stolt över sitt arbete och berättade glatt om alla sina historier och mycket rolig fakta om krokodilerna.
Han hade arbetat med det här i trettio år och kände till varenda krokodil i floden. Där finns blandannat den här kända krokodilen som heter Brutos och är 5.5 meter lång och saknar höger framben men tuffast i vattnet ändå.
Världens största krokodil som man känner till är 8.6 meter lång och skall tydligen väga nästan 2 ton. En replika ska vi se av den när vi kommer till staden Normanton där den blev skjuten.

Vår kapten var noga med att säga att vi skulle hålla händer och kameror innanför båten eftersom krokodilen är 7 gånger snabbare än människan och att många kameror har "förbrukats" med åren.
I fjol blev en turist uppäten här med (True story).

Dessutom kan krokodilen inte tugga sitt byte under vattnet så varje gång dom ska svälja sitt byte så gör dom ett hopp upp ur vattnet.


Krokodilens största hot är dessutom ironisk nog grodan. Samma grodor som vi har skrivit om förr, Cane toads. Slukar en krokodil en enda sån här groda så är han dödens död, både grodan och krokodilen.
Här finns tusen såna grodor föresten så man får se var man sätter fötterna på kvällen.

Efter båtturen så började vi köra mot Mataranka. En liten by bara men det var inte syftet med resan dit. Byn körde vi igenom vilket fall som så vi  passade på att bada i "Mataranka thermal pools" - varmvattenskälla där det konstant är 34 grader. Detta är det enda den lilla byn hade att erbjuda innan vi åkte därifrån, tanka gjorde vi givetvis också då man aldrig vet när man stöter på en bensinmack igen.

Nu började den långsamma färden på Savannah way. Det är en väg mellan städerna Broome och Cairns, 370 mil därimellan men vi ansluter från mitten ungefär.
Stora sträckor på denna vägen består av grus och river crossings.
Brist på bensin, vatten och civilisation är det första vi tänker på när vi kör dessa vägar. Problem får absolut inte uppstå här ute, vi har ingen kontakt med omvärlden och händer något så får man hoppas på att någon skulle komma förbi, för någon mobiltäckning finns inte här ute.

ciao

Fyra meter lång saltvattenskrokodil

Bonusbild tagen från ett informationcenter

Bonusbild tagen från ett informationcenter

Bonusbild tagen från ett informationcenter

Mataranka thermal pools 34 grader

Mataranka thermal pools 34 grader

Mataranka thermal pools 34grader

Litchfield nationalpark, skulle vart i Litchfield inlägget

röd grus, sand o damm.

Likes

Comments

Då var vi påväg mot Cape York. Den absolut nordligaste delen av Australien.
Hit kommer inte alla fram, det krävs rätt fordon, rätt säsong samt en gnutta idioti.

Vi har försökt att ladda upp inlägg på bloggen men internetuppkopplingen som knappt existerar tillåter det inte.

Vi kommer inte vara i kontakt med er eller resten av omvärlden mer än de eventuella likasinnade som vi möter där uppe på vägarna. Planen är att vara tillbaka i Cairns om senast två veckor från idag och det måste ske för annars är vi med största sannolikhet fast i regnperioden i kommande månaderna vilket vi helst vill slippa.

Idag köpte vi på oss mat för de kommande 14 dagarna och vi kan intyga att det är dyrt som f a n här. Dubbla priset och lite till så är man nära sanningen vad gäller all mat här uppe jämfört med normal butik i de mindre städerna.

Nu ska vi köra försiktigt o ta riktigt häftiga foton och upplevelser med oss!
ha de gött å sakna inte oss för mycket!

Vi startar i Normanton och avslutar uppe i Cape york. Sedan samma väg tillbaka ner mot Cairns. 250mil tur och retur på riktigt jäkliga 4wd vägar.
here we come!

Likes

Comments

Idag har vi spenderat dagen genom att köra rundor i en nationalpark precis söder om Darwin där det fanns många vattenfall och natur-pooler som vi svalkade oss i. Svettigt värre är de, vi har haft 35 grader hela dagen och inga förlåtande moln. buhu

Detta är första kvällen i bilen, igår låg vi över hos Garry i Darwin en sista natt.
Vi får se om vi överlever natten i bilen, fruktan finns för att de kan va oerhört varmt.
Sitter nu och njuter av att solen håller på att gå ner så att vi kan få de litta svalare.
Solen går upp 06.30 och går ner 18.30 och så håller det på nästan året om.

Vi hade en plan på att köra igenom Kakadu nationalpark men det lär inte bli av eftersom det är en jäkla väg tyckte vi, därför kommer vi även snabbare fram till Cairns där det är nästan 10 grader svalare mot här vilket lär vara uppskattat!
För er som inte känner till avstånden mellan städerna så kan jag säga att det är 285mil, alltså 40 mil om dagen om vi tar det över sju dagar, ja vi får se hur de går!

Vi försöker få in ett lagom tempo för att inte köra för snabbt söderut och heller inte för långsamt. Det är inte mer än 16 grader i Melbourne så det får gärna vänta ett tag.

Det är så otroligt skönt att vara tillbaka i bilen och Australien igen och vi njuter så mycket vi bara kan. Förutom att bilen är ett konstant orosmoment, den läckande servopumpen löstes snabbt idag genom att skära itu remmen så numera är vi servo-lösa och ett problem mindre.

ha de gäääätt

en servorem mindre.

dagens camp

skönt att vara tillbaka i nutella landet;)

Likes

Comments

Då börjar äventyret och problemen igen!
Bilen startade upp utan problem men märkte direkt att servopumpen gick tom på olja, det är en tätning som har spruckit och låter oljan rinna rakt igenom.

Vi har inte en budget för såna problem och hoppas att det ska lösa sig själv. Igår for vi iväg och fyllde upp kylen med mat.
Dollarn är nere på 5.86sek vilket är skönt. Den var uppe på 6.77sek när vi lämnade Oz sist vilket gör att vi sparar cirka 100sek per tankning numera.

Vi var uppe tidigt imorse för att hinna med allt vi har planerat att göra idag, där krokodiler är inkluderat.
Nu är det väldigt dåligt med internetuppkoppling här uppe så det kan dröja innan nästa inlägg kommer upp så att ni vet!

- All problems including

Rutten vi åker närmsta tiden. Darwin(D) via Three way(3) till Cairns(C) sedan upp mot Cape York(Y).

njuter av 21grader, 05 på morgonen :)

Nödvändiga papper på flygplatsen

bortskämd man känner sig nu..

Likes

Comments

Då var vi tillbaka i Darwin. Den 29 timmar långa flygningen hit har varit allt annat än rolig.
Det första(förutom lilla flygningen till London) som även var det med flest timmar i luften var helt okej då vi var pigga och vi hade turen på vår sida eftersom flygplanet var ganska tomt så vi kunde sträcka ut oss och ligga över många säten.

Flyget mellan Hong Kong och Singapore satt jag och pis mellan två kineser, vi är dock tacksamma att dom varken var feta eller snarkade. När vi landat i Singapore så var vi tvungna att checka ut från flygplatsen för att sedan checka in igen för att ta oss vidare till Darwin.
Detta var lättare sagt än gjort och med anställda/befolkning som pratar helt obegripligt och noll engelska-kunskaper så underlättar det inte. Vi missade vår "last check in time" trots att vi sprang igenom halva flygplatsen men som tur är så klarade vi oss igenom ändå.

Klockan är ju morgon här, landade runt 05.15 lokal tid. Vi har varit vakna i 1.5 dygn och är riktigt sega men bestämde oss för att spara in taxi kostnaden genom att gå 6km till Garry(killen som har förvarat bilen)
Vår första tanke när vi landat var hur otroligt skönt att vara tillbaka i värmen. 21grader var det vid denna tiden på dygnet.

Idag så ska vi sova några timmar för att sedan dra igång bilen igen, kolla alla vätskor och starta kylen.
Vi planerar att bara stanna här i Darwin en natt för att sen åka vidare österut.

hej svejs

Likes

Comments

ja, nu sitter vi i soffan hemma i kågeröd och lämnar landet inom några timmar.
kl 16.35 går flyget från Köpenhamn och går allt enligt planerna så är vi framme i Darwin 05.15 den 10 september.

nya, mindre väskor är inhandlade och just mindre väskor rekommenderar jag till er alla som har planer på att ut och resa. Våra gamla väskor var på 75 samt 55liter, de nya är på 25 samt 20liter.

ny blogg också. hoppas ni tycker om den, vi är mycket mer glada över denna.

ha de bäst, vi här av oss när vi är framme!

Likes

Comments

Todo:
Hoppa bungyjump
Lära mig surfa
Köra Lamborghini
Köra Ferrari
Köra Bugatti Veyron
Äga turbo hoj
Äga turbo bmw
Äga en RS6
Äga en bil med 1000whp
Backpacka runt Europa
Upptäcka Sverige
Äta en kackerlacka
Äta ett ostron
Springa milen
Vinna bingolotto
Utforska Norges berg med mc
Brygga egen öl
Äga en miljon på banken
Do the Trans Siberian railway
Tågluffa
Packa väskan och ta random flyg
Simma med hajar
Simma med delfiner
Simma med sköldpaddor
Simma med sjölejon
Simma med krokodiler
Styra en helikopter
Styra ett flygplan
Ta dykcert
Ta jaktlicens
Köra route66
Upptäcka USA
Tjäna över 50tkr/mån netto


Places to visit:
Gate of hell 'Turkmenistan'
Cape york 'Australia'
Great barrier reef 'Australa'
Great wall of China
Ice hotel 'Jukkasjärvi'
Blue lagoon 'Iceland'
Grand Canyon 'USA'
Geirangerfjorden 'Norway'
Wulingyuan 'China'
BC Mt Everest
Himalaya
Angelfallen 'Venezuela'
Antarktis
Northern lights 'Sweden'
Three-country cross 'Sweden'
Nordkapp 'Norway'
Shibuya crossing 'Tokyo'
Cloud 9 bar 'Pudong'
Easter Island 'Chile'
Bone church 'Kutna hora'


Countries to visit:
Afghanistan
New Zeeland
Laos
Thailand
China
Iceland
Indonesia
Israel
Maldiverna
Nepal
Hawaii
Japan
Kambodja
Vietnam
South Korea
India
Fiji
Vanuatu
Samoa
Dubai
Philippines
Sri Lanka
Singapore
Russia
Saudi Arabia
Iraq
Egypt
Madagascar
Kenya
Zimbabwe
Zambia
Namibia
Angola
Uganda
Ethiopia
Somalia
Portugal
Ireland
Italy

Likes

Comments