Header

Heisann!😊

I går var siste kvelden vi tilbringte i Cardiff. Det har vært en fantastisk opplevelse og vi har lært utrolig mye. Denne reisen har gitt oss mye kunnskaper, erfaringer, opplevelser og vi føler at vi har utviklet oss. Vi har fått et større perspektiv på hvordan helse- og sosialtjenester i Wales foregår og vi har lært mer om skolesystemet innenfor helse- og oppvekst. Dette er en erfaring vi absolutt vil anbefale til andre som får den samme muligheten som oss. Vi kommer til å savne beboerne og de ansatte på Belle Vue Nursing Home.

- Ingvild, Marte, Eline og Stine ❤

Flytt bloggen din til Nouw - nå kan du importere den gamle bloggen - Klikk her

Likes

Comments

Heisann!😊

På tysdag var me med helsefagarbeider klassen frå Cardiff and Vale College til Cardiff Bay. Me møtte klassen 10.00 på skulen og deretter gjekk me til Cardiff Bay ilag. Når me kom ned til Cardiff Bay gjekk me å kjøpte is før me gjekk inn på National Assembly for Wales som er eit slagt storting i Wales. Me fekk ein fin omvisning av bygget av ein guide og mykje informasjon om storinget og Cardiff. Etter me hadde var ferdig med omvinsingen fekk me utdelt nokre ark med oppgåver og steder me skulle gå, me vart delt inn i mindre grupper med nokre elever frå Colleget. Når alle var ferdig med oppgåvene møttest me ved havnen. Vi tok ein båt opp til Sophia Gardens som er like ved leiligheiten vår. Når me var komt fram til parken gjekk nokon av oss ut med nokre av elevene frå colleget for å spise og bli betre kjent.

Her e nokre bileter:

- Ingvild, Marte, Eline og Stine ❤

Likes

Comments

Heisann! 😊

I praksis så har vi lært noen nye teknikker som de bruker på beboerne sine. I starten så brukte vi teknikker som de ikke brukte og derfor ble vi vist hvordan vi heller skal gjøre det.

Den første "feilen" vi gjorde var å holde brukeren under armen og i hånden, istedenfor ble vi lært å bare å holde i hånden og heller føre brukeren. Grunnen til at de bruker denne teknikken er for å forhindre at pleierene blir skadet i et eventuelt fall med brukeren. Her er to videoer som skal demonstrere dette:

Til venstre her, så faller både Ingvild og Marte fordi hun holder godt rundt armen til Ingvild og klarer ikke å hindre fallet. Til høyre så har Marte kontroll og klarer å slippe taket før hun også blir skadet. Det første vi tenkte når vi hørte at de ansatte bare slipper beboerne når de faller var at vi heller vil prøve å forhindre fall enn å bare la det skje. Men hovedgrunnen til at de gjør det på denne måten er for å forhindre at de ansatte blir skadet noe som er positivt. Men vi tenker det er like viktig å passe på brukeren.

Noe annet vi lærte var at hvis brukeren mister balansen når de f.eks. reiser seg fra stolen så skal man ta armen under brystet og presse den nedre delen av ryggen for å skape balanse igjen som du ser her:

En teknikk vi brukte var å sette foten foran beboerens fot slik at den ikke ville skli. Dette mente de var feil. De ville heller at vi burde sette armen under knærene på brukeren slik at de ikke faller på knær. Vi tenker at teknikken vi brukte kan være god fordi da støtter man både føttene og overkroppen til brukeren, så vi har bedre kontroll.

Denne teknikken er også veldig bra hvis man kjenner brukeren godt og vet at denne metoden funker for han/henne. For å gjøre denne teknikken må man bøye seg langt ned. Det vi lærte som kunne være farlig med å bruke den teknikken vi brukte var at da kan beboeren vri foten og miste balansen.


Vi snakkes!

- Ingvild, Marte, Eline og Stine ❤

Likes

Comments

Hei😊

På vår praksisplass syntes vi de har mange bra aktiviteteter. De har aktiviteter hver dag, der de varierer på hvilke aktiviteter de gjør. De har også faste dager der de har forskjellige aktiviteter, men dette kan også bli byttet ut med andre ting. En dag holdte de for eksempel på å pynte de muffinsene som de kunne spise etterpå, eller noen spiste mens de lagde muffinsene fordi de ikke kunne vente.

Andre aktiviteter som er populære blant de eldre er dans, bingo, skittels (bowling) og kasting av ballonger. I dag holdte Stine på med pusling sammen med en beboer, mens Eline hadde med seg iPaden for å vise litt bilder fra Norge, og Bergen. Det gikk overraskende bra med å bruke iPaden for å vise bilder fra vårt land, og beboerne synes det var stas å se på bildene. Å bruke iPaden skaper en større interesse hos noen av beboerne fordi det er noe de ikke har kjennskap til, og de blir mer interesserte av å se moderne teknologi, og hvordan denne "svarte glassplaten" kan gjøre så mye, og som kan til og med trykkes direkte på skjermen. De beboerne som fikk bruke iPaden i dag var veldig interesserte i å bruke den, og som vi observerte var beboerne i godt humør og brukte ordet "lovely" et par eller tusen ganger. Vi mener derfor at mer moderne teknologi bør bli tatt mer i bruk ved møte med eldre, som for eksempel iPad.

Vi har observert at det er mer fokus på aktiviteter på dette sykehjemmet i forhold til de sykehjemmene vi har vært på i Norge. Dette tror vi kan være på grunn av at på Belle Vue Nursing Home har de egne ansatte som står for aktiviseringen av beboerne. Vi kommer til å ta med oss alt vi har lært av aktivitet her, hjem til Norge. En aktivitet som mange kan delta i er å kaste ballong, og denne aktiviteten er en av de vi kommer til å prioritere med å prøve gjøre hjemme fordi den er så enkel og skaper glede hos beboerne.

Aktivitørene har på seg røde skjorter. Her er bilde av to av aktivitørene:

Her er en oversikt over hva beboerne skal gjøre hver dag når det kommer til aktiviteter:

Å aktivisere beboere er viktig fordi det gir variasjon i hverdagen, skaper glede og dekker behovet for sosialisering. Det forebygger også at beboerne føler seg forlatt og ensom. Aktivisering av beboere er viktig for at de eldre skal bevare livsgleden sin, og at den siste delen av deres liv skal være positiv og inneholde gode øyeblikk.

Vi snakkes!

- Ingvild, Marte, Eline og Stine❤


Likes

Comments

Heisann! 😊

I helgen så har noen av oss vært turister og besøkt Cardiff Castle og reist med en turbuss! På turbussen fikk vi mer oversikt over byen og fikk vite mer om de stedene og bygningene vi kjørte forbi. Vi var innom et par steder som blant annet Doctor Who Experience, Cardiff Bay, Den norske sjømannskirken og Cardiff Castle. Etter turbussen bestemte vi oss for å utforske Cardiff Castle, og her valgte vi å gå alene istedenfor å ha en guide. Vi anbefaler å gjøre dette da man får et bedre overblikk over byen.

Vi snakkes!

- Ingvild, Marte, Eline og Stine❤

Likes

Comments

Hei! 😊

I dette blogginnlegget skal vi reflektere litt over ergonomien på sykehjemmet der vi er i praksis. Ergonomi handler om å kunne tilrettelegge og bruke ulike arbeidsredskaper for å kunne gjøre arbeidet mest mulig effektivt. I Norge f.eks. så har vi senger inne på sykehjemmene som kan bli løftet opp og ned i høyde, de kan løfte rygg, senke beina osv. Dette gjør arbeidet mye lettere ved at ansatte ikke trenger å bøye seg og løfte. Men her vi er i praksis så har de ikke senger som kan gjøre dette.

Som man kan se på bildet av sengen, så er dette bare en helt vanlig seng uten teknologi. Det som er dumt ved å ikke ha sånne senger som kan løftes er at de ansatte må bøye seg veldig som kan føre til belastningsskader. Men en ting som de har i sengene til beboerne som er veldig positivt er en madrass som heter repose. Repose er et hjelpemiddel som forebygger trykksår hos beboerne.

I Norge kan vi bruke sengehest, men her i Wales så er det imot regelverket å bruke dette. Grunnen til at man ikke får lov til å bruke en sengehest er fordi alle brukere skal ha lov til å kunne gå ut og inn av sengen som de ønsker. Dem skal ikke være "fanget". Som du ser på bildene over så har de en liten sengehest, som blir plassert sånn at brukeren framdeles kan gå ut av sengen men den vil alikevell gjøre nytten av å hindre fall.

En annen ting vi har observert på sykehjemmet er at alle beboerne må bruke de samme rullestolene. Rullestolene er ikke tilpasset for den enkelte. Vi har blant annet observert at for noen beboerne så er disse rullestolene altfor store og at man "drukner" i dem. Å ha rullestoler er ergonomisk riktig ved at man ikke trenger å bære eller løfte beboerne, men for selve brukeren så kan det være vondt og ubehagelig å sitte i dem.

Det som også er vanskelig er at selve bygningen ikke er rullestol vennlig. Når beboerne skal f.eks. gå til spisestuen så må de gå igjennom disse trange gangene og det er bare plass til en person om gangen. Noe som også ikke er så bruker vennlig er at de har dører overalt, som gjør det vanskelig for brukerne å komme seg der dem ønsker.

Dette er en slags rullator som beboerne på sykehjem får gratis fra sykehjemmet. Fra venstre til høyre så har vi, en prekestol med hjul foran, en rullator med hjul framme og bak, og to rullatorer med bare hjul foran. Disse kan man også reguleres etter høyden til beboeren. Rullatorene som har hjul foran funker godt på teppene, men ikke like godt på vanlig gulv. Meningen med disse rullatorene er at de skal løftes etter hvert steg. Men det som vi har oppdaget og observert er at de fleste ikke løfter rullatorene etter hvert steg, men heller dytter de. Dette blir feil bruk av hjelpemiddlene.

Vi har observert at det blir enklere for beboerne når rullatoren har hjul både framme og bak. Det er stor forskjell mellom hjelpemidler som brukerne bruker. Eks. den første rullatoren til venstre, er gratis fra sykehuset mens den til høyre har brukeren betalt for selv. Den til høyre er mer stabil, og der kan man bruke bremser, oppbevare ting og de er lettere å håndtere.

Vi snakkes! 😊

- Ingvild, Marte, Eline og Stine❤

Likes

Comments

Hei! 😊

I går fikk vi lov til å være med å observere under stell av en beboer. Beboeren var krevende og ville kun ligge i sengen, men helsefagarbeideren prøvde å forklare til beboeren at hvis hun ligger lengre så kom hun til å få liggesår. Helsefagarbeideren prøvde å få henne til å forstå at det var for hennes eget beste at hun måtte stå opp fordi hun hadde ligget i sengen i nesten 14 timer. Dette synes vi var bra fordi helsefagarbeideren prøvde å forklare for beboeren hvorfor hun måtte opp av sengen og fortalte henne at det var en deilig frokost og en kopp te som ventet på henne, istedenfor å bruke tvang.

Under stellet observerte vi også at den ene helsefagarbeidereren kun brukte hansker, mens en annen brukte både hansker og stelleforkle som vi så at helsefagarbeideren brukte under et annet stell. Dette viser jo til at de ansatte her er ikke like nøye på hygienen slik som på sykehjem i Norge. Det negative med det kan være at det er større risiko for smitte, men på den andre siden kan det være litt positivt fordi da slipper beboerne å vente på at helsefagarbeiderne må bruke ekstra tid på å vaske seg på hendene, sprite de, ta på stelle forkle osv. En annen ting vi også observerte under stellet var når de skulle skifte på beboeren, så ble det skitne lagt direkte på gulvet, noe vi i Norge ikke gjør. Det negative med å legge det skitne direkte på gulvet er at det blir mer bakterier på gulvet. Her tenker vi at det hadde vært lurt å heller legge det skitne oppi en plastpose som er ment for avfall.

Vi merket fort at det var relativt annerledes her enn på sykehjem i Norge. En av de store forskjellene vi har observert er sprit dispenserne på sykehjemmet. Så langt har vi kun observert 2 sprit dispensere, og den ene av disse er på kjøkkenet, og den andre er på bordet hvor ansatte skriver seg inn og ut av sykehjemmet på.

Vi har tolket at de ansatte er mer nøye på å ta på plastikk forkle og hansker. Som vi har observert virker det som at de mener at hansker er nok til å utføre forskjellige oppgaver som vi i Norge gjerne ville ha vasket hendene før, under og etter hanskebruk. Det vi også har lagt merke til er at det ikke befinner seg noe vask tilgjengelig hvis man vil vaske hendene sine, så dette må man gjøre inne på toalettet. Badene er ikke av høy standard, og årsaken til dette kan være økonomien, noe som vi kommer tilbake til senere. På sykehjemmet har de egne renholdsarbeidere som er der hver dag, noe vi ser positivt på fordi det er svært viktig at det er rent på sykehjemmet.

På sykehjemmet har de et eget kjøkken med egne kokker. Det er kun ansatte som får lov til å gå inn på kjøkkenet, og det er kodelås for å komme seg inn. Hygienen på kjøkkenet er veldig streng som er positivt.

Vi snakkes!

- Ingvild, Marte, Eline og Stine❤

Likes

Comments

Heisann! 😊
I dag fikk vi smake kjeksene de ansatte gir brukerne når det er teatime! Dette var en dobbel sjokolade kjeks med marshmallows i. Den var veldig søt, men den var veldig god!

Den lyse kjeksen er en vanlig kjeks som de gir til brukere med diabetes. 

Når beboerne skal spise middag så spiser de i dette rommet (bilde under) som blir kalt dining room. Alle beboerene spiser her samtidig.

Til middag så har vi observert over flere dager at alle beboerene får det samme tildelt. Vi har ikke sett at noen har fått tilrettelagt mat.

Som oftest så får brukerne poteter og enten engelske sausages, ham eller fish n chips med erter. Det som er litt negativt med dette er at noen av beboerene har ulike behov og utfordringer. F.eks. brukere med tyggevansker. De opplever det vanskelig å spise maten dem får tildelt. Men det som er bra, er at dette er en veldig lærerik situasjon for oss ettersom vi ser hvor viktig det er å tilrettelegge og f.eks. mose maten for brukere som har vanskeligheter med å tygge maten.

Etter middag så var vi med på aktivisering av brukerne som var kjempe gøy! I dag så spilte vi bowling! 😊 Her er noen videoer fra aktivteten:

Det kom også noen pårørende på besøk og de hadde med seg en kjempe søt hund! Brukerne ble veldig glade og alle ville klappe hunden!😄

Etter praksis så gikk vi en tur innom Sophia Garden siden det var så fint vær med masse sol!☀

Vi snakkes imorgen!

- Ingvild & Marte ❤

Likes

Comments

Heisann!😊

I dag har me vert på Cardiff and Vales College. Det fyrste me gjorde var å gå inn på hudpleie salongen dei har på skulen. Der møtte me elever frå hudpleie linjen som ga oss fransk manikyr og litt massasje. Det var koselegt og veldig behagelegt.

Her er nokon bileter frå salongen:

Etter dette hadde me ein presentasjon forran helsefagarbeider klassen om skulen, bergen og litt om russetiden. Elevene var ivrig på å stille spørsmål og var veldig interessert i russefeiringen, nord lys og Noreg generelt. Når me var ferdig med presentasjonen og spørsmålene fekk me beskjed om at planen for i dag var avlyst på grunn av været. Me fekk i staden gå rundt på skulen å prate med elevene. Me satt litt på ein kafé dei har inne på skulen og litt på Subway.

Så gjekk nokon av oss på markedet å handla inn dagens middag som var laks! Når me gjekk til markedet så gjekk me forbi ein veldig fin liten park.

Seinare lagde me ein fellesmiddag 😄

I morgon skal me tilbake til sjukeheimen, me snakkest! ❤

- Ingvild, Marte, Eline og Stine❤

Likes

Comments

Hei!😊

I helgen har vi gjort litt av hvert! Først og fremst så var vi på en rugby kamp. Vi så på seniorlaget til Cardiff spille mot Llanelli. Dette var noe helt nytt for oss og vi skjønte ikke reglene. Men vi syntes det var spennende å se på noe nytt selvom det var mye bryting enn det vi trodde. Vi gledet oss masse til god stemning på stadion da vi kom dit siden rugby er en stor sport her. Det var dessverre ikke så stort publikum da dette bare var seniorlaget eller 2.laget til Cardiff, men vi koste oss selvom. Å se en rugby kamp anbefales absolutt.😉

Her er en liten video snutt av hva vi så:

På søndag var vi ute og gikk i sentrum og etter en stund samlet vi oss for å spise litt.

Deretter gikk vi på kino og så filmen Beauty & The Beast!

På mandag skal vi tilbake igjen på Cardiff and Vale College, og vi gleder oss til å se elevene igjen.

Vi sees!

- Ingvild, Marte, Eline og Stine ❤

Likes

Comments