Släktet yucca

Yocca släktet som också kallas palmliljesläktet är ett stort släkte i familjen agaveväxter. Släktet har 40 olika arter som främst finns i Nord-och Centralamerika. De växer i ökenlandskap bland sanddynor och på slätterna. Palmlilje släktet innehåller fleråriga örter,buskar och träd som alla städsegröna. Bladen som är skaftlösa sitter samlade i rosetter.På busk och trädformade arter sitter rosetterna samlade uppe i topparna.Bladen är raka i sin form och ofta lansettlika. Bladen är bredare nertill och tunnas av upptill.De flesta bladen är hårda och vissa kan ha en köttigare konsistens.Bladen har ofta långa fibrer och kan vara tandade och ha en vass spets.

När den går i blom är blomställningen oftast upprätt med ett kvastliknande eller klaslikt utseende. Blommorna är tvåkönade och klocklika och sfäriska och ofta vita. Kronbladen brukar vanligtvis vara sex stycken lite köttiga till konsistensen som kan växa fria eller sammanväxta vid basen .

Det var Linne` som satte namnet på släktet år 1753.

Yucca elephantipes/Yucca lilja

Yucca-liljan är lätt att känna igen på sina svärd lika blad och de mycket tjocka stammarna.Denna art har mycket mjukare blad än andra arter.Denna har man som inomhusväxt.

Läge: Ljus plats helst full sol, tänka på att inte bladen ligger helt in till glasrutan i fönstret för då kan bladen bli missfärgade och brända.

Härdighet: Växten klarar temperaturer mellan 10-21 grader C förutsatt att inte jorden är för våt om temperaturen är låg.Är ljusförhållandena dåliga bör temperaturen hållas så låg som möjligt.Klarar mycket torr luft.


Vatten: Vill ha mycket vatten men vill inte stå med fötterna i vatten.För då kommer lätt grå möglet. på vintern bör man hålla jorden gaska torr.

Näring: När växten väl har etablerat sig kan den få en dos vid varje vattnings tillfälle.

Övrigt: Kan stå ute under sommarmånaderna på en skyddad plats i solen, vattna och ge näring som vanligt.Äldre exemplar kan blomma med krämfärgade blommor på sommaren.Trivs bäst i en lerblandad jord.

Källa: Att sköta krukväxter William Davidsson.


Ohyra

Yocca-liljan kan bli angripen av sköldlöss som sätter sig på bladen. Lössen suger saft och gör plantan blir försvagad .Sotsvampar är en harmlös svampsjukdom som växer i sköldlössens exkrementer(honungsdagg) och gör att växten ser ganska otrevlig ut.

Både sköldlössen och sotsvampen försvinner om man torkar av bladen med en trasa som är doppad i såpa.

Yucca-liljan kan få stamröta som fått för mycket vatten.


Yucca filamentosa/ Fiberpalmslilja

Denna Yuccan är låg och bildar tuvor.Bladen är grågröna, smalt svärdlika med vita kanttrådar. Blommorna är vita klocklika och nickande på en grenig vippa på en blomstjälk som kan bli upp till 150cm hög.

Läge: Sol, väldränerade jordar

Härdighet: Kan odlas i stora delar av landet på skyddat och väldränerat läge.

Blomning: Augusti-okt

Höjd: 50cm, blomstängeln 150 cm

Övrigt: Palmliljan är vackrast som solitär men kan även bli fin ihop med låga timjans- eller sedums mattor.

Förökas genom delning av plantan ,rotstambitar och frön. Skall man föröka med frön får man handpollinera då den naturliga pollineringen görs av en speciell nattfjäril som inte lever på våra breddgrader.Plantavstånd vid plantering bör vara ca 60 cm mellan plantornas mitt .Bör vintertäckas.

Får oftast ingen ohyra oftast problemfri.

Källa:Perenner Marie och Björn Hansson

Gillar