Släktet Pilea

Släktet Pilea-Nässelväxter

Pileor är ett släkte av nässelväxter. Pileor ingår i familjen nässelväxter. Pileor förekommer i tropikerna, särskilt i Amerika men saknas i Australien. De är ett- eller fleråriga örter med nedliggande krypande eller upprätt stam. Flera arter är populära krukväxter.

Pilea peperomioides- Elefantöra

Denna klassiska krukväxt betraktas av vissa som retro, då det är en gammal favorit som återigen blivit populär i våra hem – inte bara för sin snygga och eleganta stil, utan även för att den är så pass lättskött att den verkligen passar alla, oavsett grad av gröna fingrar. Den kom till Skandinavien ganska sent, runt 1945, då den infördes av den norska missionären Agnar Espegren som hade levt och verkat i Kina under första delen av 1900-talet och tagit med sig en planta hem därifrån. Elefantörat har nämligen sitt ursprung i bergstrakterna i sydvästra Sichuan och västra Yunnan, i Kina.

Du känner igen den genom sina parasollformade blad som sitter längst ut på långa skaft, och för vissa är den mer känd under smeknamnet parasollpilea eller missionärsplantan. En gammal klassisk växt som kommit tillbaka och blivit oerhört populär igen på senare år. Elefantörat är växten som passar den som har dåligt tålamod. Denna eleganta växt kommer att hålla dig sysselsatt i år framöver, då den fullkomligen skjuter ut nya sticklingar och skott åt dig som du antingen kan bevara i samma kruka för att få en fylligare växt, eller sätta om i nya krukor för att sprida grönskan till fler platser i hemmet. Rolig växt med parasollformade blad.

Läge: I halvskugga eller ljust och soligt, men inte i söder. Kan även stå en bit in i rummet

Vatten: Håll jorden lätt fuktig. Vattna regelbundet men låt den inte stå blöt i krukan. Låt plantan torka upp mellan vattningarna.

Näring: Svag dos krukväxtnäring i vattnet vår-höst, sedan 1 gång/månad. Krukväxtnäring för gröna växter.

Förökning: Elefantörat förökar du absolut enklast genom dess sticklingar som den skjuter ut, och du behöver absolut inte vara någon trädgårdsexpert för att lyckas med detta. Håll koll på sticklingar som oftast dyker upp som egna små plantor vid sidan av moderplantan i krukan, oftast längst ut mot kanten då det är så moderkakan skjuter ut sina rötter. Bli inte förvånad om din moderplanta kan skjuta ut ända till 10 stycken nya sticklingar i en och samma kruka. Avvakta med att plocka sticklingarna till dess de har växt till sig till en höjd om minst 8 cm. Om du har flera sticklingar att välja mellan så ska du se efter vilken som ser starkast och störst ut, och satsa på den i första hand.

Övrigt: Om du har fått en planta som har skjutit iväg väldigt i höjden så kan du med fördel klippa av den med en sax, eller skära av den med en vass kniv till en lagom höjd. Sätt därefter din nya stickling i ett glas med vatten där den får slå nya rötter under ett par veckors tid innan du planterar om den på nytt. Lämna kvar moderplantan i sin kruka, även om den ser lite tråkig ut. Det kan nämligen fortsätta slå ut skott från den.

Om du vill satsa på att få en mer kompakt växt så kan du istället toppa din planta med jämna mellanrum, för att hålla den lägre – och därefter spara alla sticklingar och nya skott som slår ut i en och samma planta. Istället för att ge en traditionell form av en lång stjälk med parasollformade blad högst upp så får du istället en växt som kommer att börja växa på bredden och anta en mer buskliknande form.

Källor: Plantagen.se, Blomsterlandet

Bilder: Pilea peperomioides- Elefantöra Plantagen.se

Bra att veta om Elefantöra - Pilea peperomioides

Känns igen genom sina parasollformade blad.

Mycket lätt att föröka med hjälp av sidoskott.

Klassas som mycket lättskött.

Med lite tur kan man få elefantörat att ge blom. Då kommer blomstren i form av pyttesmå blommor i stora klasar, någon gång mellan april och juli.

Har blivit oerhört populär senaste åren.

Kan bli upp till 50 cm hög.

Är en flerårig växt.

Växer vilt i fuktiga skogar på en höjd av 1500 – 3000 meter.

Källa: Plantagen.se

Bild: Pilea depressa - Glanspilea

Blomsterlandet

Bild: Pilea microphylla - Mosspilea

  • Pilea

Gillar

Kommentarer