Familjen Liliaceae

Familjen Liliaceae Liljeväxter

Liljeväxter (Liliaceae) är en familj med enhjärtbladiga växter. Bland liljeväxterna finns många prydnadsväxter. Blommorna är tvåkönade och röda, orange, gula eller vita. Liljeväxterna är fleråriga och har lök. I Sverige finns inga vildväxande arter, men fyra släkten finns förvildade: klockliljesläktet (Fritillaria), liljesläktet (Lilium), tulpansläktet (Tulipa) och vårlökssläktet (Gagea).

De är enhjärtbladiga, fleråriga örter. Många av dem lagrar resurser i lökar. Växterna i den här familjen har i evolutionen utvecklat ganska stor morfologisk variationsrikedom, trots ganska likartad genetik. Bland de gemensamma egenskaperna finns stora blommor vars delar är arrangerade i tretalig symmetri: sex färgade eller mönstrade hylleblad (det finns ingen tydlig åtskillnad mellan kronbladen och foderbladen) i två kransar, sex ståndare och ett överliggande fruktämne. Bladen är linjära till formen, med nerverna vanligtvis arrangerade parallellt med kanterna, de sitter enstaka, alternerande på stjälken, eller i en rosett vid basen. De flesta arterna växer från en lök, men några har jordstam.

Familjen Liljeväxter innehåller 15 släkten och omkring 705 arter. Den första gången familjen beskrevs vetenskapligt var 1789. Den blev då en parafyletisk uppsamlingsgrupp med alla de enhjärtbladiga växter med stora hylleblad som inte passade in i någon av de redan definierade grupperna med dessa egenskaper. Många av släktena har numera överförts till andra, såsom lökväxter och hyacintväxter. Men som en följd av den tidiga definitionen finns det många beskrivningar som använder beteckningen "Liliaceae" i en mycket bredare mening än den nu gällande vetenskapliga definitionen.

Familjen uppkom för ungefär 52 miljoner år sedan i evolutionshistorien, under de geologiska perioderna yngre krita och paleocen. Liljeväxterna har stor spridning, framför allt i tempererade områden på norra halvklotet. Blommorna pollineras av insekter. Många liljeväxter är viktiga prydnadsväxter som odlas i stora antal för sina tilltalande blommor och säljs även i form av snittblommor och som torra lökar. Detta gör dem också till betydande ekonomiska produkter. En del arter bland liljesläktet och tulpaner är särskilt populära och förekommer ofta i målningar och dekor.

Källa: Wikipedia

En del av arterna är giftiga om de ätes och kan inverka skadligt på hälsan hos människor och deras husdjur.

Bilder: Pinterest

Kuriosa

Enligt sägnen uppstod liljan genom att stora mängder mjölk rann från Junos bröst Kuriosa på natten. En del av mjölken flöt iväg och bildade Vintergatan och en del föll till jorden och skapade den vita liljan. På gamla renässansmålningar är den ofta förekommande liljan i Marias hand en symbol för Jesus Kristus.

Bild: odla.nu

Bild: Banggood

Lilium Liljor

Inomhus som snitt

De liljor som finns hos blomsterhandlarna brukar delas in i fyra grupper: longiflorum, Orient-gruppen (orientaliska liljor), Hollandicum-gruppen (asiatiska liljor) och la-hybrider (en korsning mellan longiflorum och asiatiska liljor). Finns i färgerna Orange, vit, gul, rosa, röd

Blommorna som tillhör longiflorum är rent vita och har lång hals. De asiatiska liljorna har många blommor på varje stjälk och blommorna är medelstora och svagdoftande. Orientaliska liljor har färre blommor per stjälk, men de är å andra sidan större och doftar starkt. Bland LA-hybriderna är blommorna stora och finns i många färgnyanser. Liljor finns tillgängliga i handeln under hela året och köps när de nedersta blommorna börjar visa färg.

Det finns svagdoftande såväl som starkt doftande liljor. Liljan är en av de mer hållbara snittblommorna.

Läge: Placeras gärna något svalt och inte nära frukt eller andra etylenkällor. Om liljorna placeras svalt över natten blir hållbarheten längre än om de får stå i rumstemperatur.

Vatten: Vattnet ska vara runt 30°C och bör bytas varje dag. Liljor dricker mycket vatten så det är viktigt att se till att vattnet räcker. Stjälkarna ska ges ett nytt snitt och de nedersta bladen avlägsnas innan blommorna sätts i vatten.

Näring: En halv dos näring tillsätts i vattnet. Hållbarheten är mellan 10 och 15 dagar

Övrigt: Frömjölet färgar lätt av sig och kan vara svårt att avlägsna, ståndarknapparna kan därför nypas bort när blomman öppnat sig. Tycker man att detta förtar mycket av skönheten hos liljan lämnas de kvar och eventuella fläckar tas bort med en bit tape.

Liljorna är vackra i ensamt majestät såväl som tillsammans med andra blommor.

Info om Produktionsmetoder

Den blomsterlök som drivs i Sverige har till största del producerats i Holland. När löken anländer till Sverige ska den snarast planteras eller eventuellt lagras för senare drivning.

I Sverige planteras lökarna i lådor i glas- eller plasthus men i länder med gynnsamt klimat kan de också planteras på friland. Lådorna kan också ställas i kylrum under några veckor där de staplas ovanpå varandra. Under tiden i kylrummet utvecklas lök- och stjälkrötterna. 3 - 4 veckor efter plantering ställs lådorna ut i växthus. De synliga skotten är då ca 8 - 10 cm långa. När den första blomman utvecklat färg, men ännu inte öppnats, skördas den. Växthusperioden är mellan 9 och 16 veckor lång.

Källor: Naturhistoriska museet, Blomsterfrämjandet

Gillar

Kommentarer