Familjen Euphorbiaceae

Euphorbiaceae Törelväxter

Utmärkande drag är skildkönade blommor (antingen flera nästan nakna blommor i ett foder-likt gemensamt svep eller var och en med foder och krona), en eller många ståndare, vanligen tre stift och en i tre delfrukter sönderfallande kapsel.

Denna egendomliga växtfamilj, som innehåller omkring 4 000 arter, är med en mängd former representerad framför allt i jordens varmaste områden, med avtagande artantal mot kallare trakter, så att det i Sverige finns endast femton arter, varav de flesta är mycket sällsynta eller endast på senare tid förvildade.

Växterna i denna familj är träd, buskar eller örter med strödda blad, ofta rika på mjölksaft, som i de flesta fall har en mycket skarp smak, och som ofta är mycket giftig.

Källa: Wikipedia


Ricinus communis Ricin

Ricin är en ståtlig utplanteringsväxt med stora, lönnbladsliknande blad och runda, taggiga "bollar" (fröställningar) som är mycket dekorativa. Tyvärr är ricinfrön mycket giftiga. Det finns namnsorter med röda blad och stjälkar. 'Carmencita', 'Carmencita Pink' och 'Impala' är exempel på sorter som odlas. Kommer Ursprungligen från Tropiska Afrika

Läge: Ljus plats, gärna direkt sol, men tål även skugga. Planteras med fördel som solitär eller bakgrundsväxt i rabatt.

Vatten: Vattnas ofta

Gödning: Regelbunden. Ge en svag näringslösning vid varje vattning.

Övrigt: Se till att jorden är näringsrik. Plantan kräver rikligt med vatten och näring för att utvecklas ordentligt.

Ricinus är latin och betyder fästing. (Ricinfrön liknar en fästing som återfinns på får kring Medelhavet. Artnamnet communis betyder vanlig.

Ricin blir en praktfull planta med stora, flikiga blad. Kan lätt nå en höjd av 150 cm. Ricin blommar från augusti till oktober och efter blomningen bildar plantan frukter och både dessa och fröna är giftiga. Blommorna kommer egentlige i andra hand då det är de magnifika bladen som står i centrum. Bladen kan vara röda eller gröna beroende på sort.

Källor: Odla.nu, Blomsterfrämjandet

Bild: wow.bzj.ro

Bild:Odla.nu

Codiaeum variegatum Kroton

I vildväxande form är kroton en väl grenad buske som kan bli upp till ett par meter hög. Kroton kommer ursprungligen från Filippinerna och Java till NÖ Australien och Fiji.

Läge: Trivs bäst på ljus plats men skuggas i söder på sommaren. Även i halvskugga trivs växten väl, men färgerna bli klarare i ljust fönster, ju ljusare den står, desto vackrare och färgrikare blir bladen. Rumstemperatur året om. Under vintertid förvaras plantan svalt, men inte under 16°C.

Vatten: Vattna så jämnt att jorden hålls lätt fuktig, den bör inte torka., inte ens på vintern. Däremot kan överdriven vattning vintertid orsaka bladfall. Om ditt kranvatten är mycket hårt, bör du mjukgöra det. Kroton kan med fördel duschas med ljummet vatten någon gång i veckan.

Näring: Häll svag dos näring i vattnet från vår till höst och resten av året samma svaga dos men bara en gång i månaden.

Blomman: Blommorna är oansenliga, små som vita pärlor.Har fem kronblad och 20-30 ståndare tätt ihop till en ullig boll.

Bladen: Bladen har starka färger, är två- eller flerfärgade i grönt, rosa, rött, crèmevitt, gult, orange. Mönstret kan bestå av prickar, fläckar, streck eller skiftningar. Inget blad är likt de övriga. Formerna varierar mycket från små, smala till breda, från hela till djupt flikiga.

Ohyra: I torr luft angrips växten mycket lätt av spinnkvalster och trips. I förebyggande syfte kan du trycka ner s k giftpinnar, Provado+ i jorden. De löses upp, när du vattnar, medlet stiger med saften i plantan och sugande skadedjur får dem i sig och dör.

Övrigt:Om du toppar din kroton planta medan den ännu är ung, grenar den sig och växten blir som en buske, tät och fin. När det blir dags att plantera om, sätter du den i bara ett nummer större kruka - kroton trivs inte i stor kruka - och kemiskt sur, kalkfattig, jord med grov torv som bas. Blanda alltså gärna vanlig standardjord av god kvalitet med grov torv och sand. Använd handskar, för växtsaften är aggressiv, kan irritera känslig hud.

Värt att veta: G E Rumpf levde mellan 1627 och 1702 och var chef för Ostindiska Kompaniet. Han gav växten det malajiska namnet croton, som sedan Linné behöll. Kroton har odlats sedan början av 1800-talet och det är känt att den blommade i Botaniska trädgården i Glasgow år 1830. De registrerade sorterna är nu mer än 200, många av de äldre odlas än. Skiljer sig från mängden gör sorten ’Aucubaefolium’ som liknar busken aukuba och sorten ’Appendiculata’. Där bladet slutar fortsätter nerven framåt för att sedan få ett litet blad som ett bihang. En lustig växt med mycket vackra färger.

Källor: Blomsterlandet, odla.nu

​Bild: Blomsterlandet

Bild: tremountgrand.com

Bild: Urbanplants.se

Gillar

Kommentarer