Familjen Crassulaceae

Familjen Crassulaceae Fetbladsväxter

Fetbladsväxter (Crassulaceae) är en familj bland trikolpaterna av kärlväxterna. Fetbladsväxterna är suckulenter och karakteriseras av sina tjocka köttiga blad eller stjälkar som mycket effektivt lagrar vatten. Familjen innefattar både örter och halvbuskar, totalt finns det runt 1300 arter fetbladsväxter. I regel kan fetbladsväxterna klara sig mycket längre utan vatten än andra växter, och de kan därmed växa på ställen som regelbundet torkar ut helt och hållet; exempelvis skrevor i berghällar längs kusten osv. Fetbladsväxter i allmänhet bör inte förväxlas med släktet fetblad (Phedimus), som ingår i familjen fetbladsväxter.

Källa :Wikipedia


Kalanchoe Blossfeldiana-Gruppen Calandiva serien Dubbelblommande våreld

Kallas ofta Calandiva. Calandiva är en helt ny krukväxt framförädlad från den välkända Kalanchoe blossfeldiana, vårelden. Finns bland annat i dessa färger. Calandiva White, Calandiva Pink, Calandiva Orange och Calandiva Purple. Växten har ett Kraftigt växtsätt.

Läge: Ljust, även i full sol.

Vatten: Lite, låt jorden torka lätt mellan vattningarna. Tål att torka, tål torr luft. Bör aldrig stå blöt.

Näring: Vill ha krukväxtnäring för blommande växter. Ge en dos näring en gång var tredje vecka under tillväxtperioden.

Blommor och blad: Har små, fyllda blommor i flock som ser ut som små rosor. Bladen är tjocka och håller vatten

Ohyra: Kan få korksjuka om växten står för fuktigt och får för dåligt ljus. Även angrepp av dvärgkvalster och trips ger också upphov till korksjuka. Är det förhållanden som växten sjuk se till så den får rätt förhållanden. Dvärgkvalster är svårt att få bukt på men är angreppen inte för svåra isolera växten och behandla med Provado plus insektsspray. Är plantan stark angripen så släng den!

Övrigt: Liksom den vanliga vårelden är Calandiva en mycket hållbar blomma. Blomningen är riklig och kan vara i upp till sex veckor. Blommorna ser ut som små rosor och växten passar utmärkt som presentblomma. Den är lättskött. Växten får starkare färger vid placering i sol. Utmärkt utomhus sommartid. Calandiva är vacker såväl tillsammans med andra växter som i ensamt majestät.

Källor Odla.nu, Blomsterlandet, Skydda din trädgård Maj-Lis Pettersson

Bild: Blomsterlandet

Bild: Odla.nu

Bild: Blomsterlandet

Crassula ovata Paradisträd

Mycket lättskött krukväxt som trivs i soligt fönster

Trivs även ute under sommaren. Växten kommer Ursprungligen från Sydafrika.

Läge: Ljust, även i full sol.

Vatten: Sparsamt, låt jorden torka upp mellan vattningarna.

Näring: Svag dos Krukväxt- eller Kaktusnäring i vattnet vår - höst.

Förökning: Förökas med blad eller toppar.

Övrigt: Planteras om vid behov i Såjord. Växer långsamt och kan bli gammal. Flera namnsorter finns, även med purpursvarta blad - ju mer sol, desto mörkare blad. Kan stå ute under sommaren. Mycket lättskött.

Källor: Odla.nu, Blomsterlandet
Bild: Blomsterlandet

Gillar

Kommentarer