Familjen Begoniaceae

Familjen Begoniaceae Begoniaväxter

Begoniaväxter (Begoniaceae) är en familj av trikolpater med ungefär 1 400 arter som ursprungligen kommer från världens tropiska och subtropiska områden. Alla utom en art tillhör släktet begonior. Familjens andra släkte, Hillebrandia, är endemiskt på Hawaii och har bara en enda art. Tidigare fanns ytterligare släkten, Begoniella, Semibegoniella och Symbegonia, men dessa ingår numera i begoniorna. De tretton arterna som tidigare utgjorde släktet Symbegonia kommer samtliga från Nya Guinea.

Begoniaväxterna är vanligen suckulenta, fleråriga örter. Många arter i begoniasläktet är välkända krukväxter och prydnadsväxter.
De modernare begoniorna började odlas under 1950-talet. Ursprungligen är begonian vinterblommande men med moderna sorter och modern odlingsteknik kan blommande plantor odlas fram i stort sett när som helst på året. Begonian finns tillgänglig i handeln under hela året.

Källor: Wikipedia,Odla.nu

Begonia x tuberhybrida Knölbegonia

Knölbegonian hör till de sommarblommor som har funnits länge i odling. En kraftig begonia som blommar rikligt med stora, fyllda blommor. Storväxta sorter kräver plats och passar i rabatt eller stor kruka. Gamla herrgårdar hade ofta magnifika urnor på trappan med hängande begonior av typen Herrgårds-begonia, därav namnet! Även de strikta planteringarna på båda sidor av infarten kunde innehålla långa rader med lysande färgglada, storblommiga begonior eller vara kantade med låga, rosa s.k. is begonior.

Läge: Trivs bäst på halvskuggig plats. Full sol kan ge vita fläckar på bladen eller de får rent av "solbränna" och torra bladkanter

Vatten: Under sommaren behövs mycket vatten.

Blommor: Finns i alla färger förutom blå.

Näring: Långtidsverkande näring och flytande trädgårdsnäring.
Blanda en mycket svag dos blomsternäring varje gång man vattnar. Övergödsla inte.

Jord: Alla begonior trivs med jord som är mycket humushaltig och inte så näringsrik. Vitmossa passar förträffligt att blanda med väl förmultnad lövjord och lite sand.

Ohyra: Tyvärr är det många skadegörare som gillar dessa saftiga skönheter: bladlöss, rött spinn och dvärgkvalster är de som oftast vill smaka på bladen.

Är luftfuktigheten hög, kan också blad- och stjälkbakterios och gråmögel angripa plantorna särskilt om de är täta, liksom mjöldagg

Övrigt: Under senare år har en ny typ kommit att odlas allt mer, de s.k. Non-stop-begoniorna. Dessa kan frö sås tidigt på året, redan i januari, och hinner blomma samma sommar.

Det vanliga är dock att man köper knölar så här års, i februari-mars, och planterar dessa för förkultivering.

Det kan vara svårt att se vad som är upp och vad som är ner i dessa torra knölar. Syns grodden redan så är saken ju biff, men om inte, så är det den kupiga sidan som skall vara neråt och den lätt skålade sidan uppåt.

De kan planteras ut efter ordentlig avhärdning först när frost risken säkert är förbi, eftersom begonior har tjocka, vattniga stjälkar som är mycket frostkänsliga.

Efter att växtsäsongen är förbi och det föreligger frost risk, tar man upp begoniaknölarna och låter dem torka. De förvaras sedan mörkt, torrt och svalt, 5–8 plusgrader är lagom.

Källor: Blomsterlandet,Odla.nu


Bild:Begonia x tuberhybrida Knölbegonia

Blomsterlandet

Bild::Begonia x tuberhybrida Knölbegonia

Odla.nu

Begonia Rex Cultorum-Gruppen Begonia Rex

Rexbegonian har stora tecknade blad i intensiva färger. Skillnaden på bladform och mönster hos de olika sorterna kan vara mycket stor. Växten blommar i blekrosa under hösten, men den odlas främst för sitt spännande bladverk. Växtens allra främsta egenskap är förstås det exceptionellt vackra bladverket som finns i flera färgnyanser. Rexbegonian kan utgöra ett spännande inslag i de flesta miljöer.

Läge: Rexbegonian placeras i lägen som är halvskuggiga till ljusa. Runt 20ºC är en lämplig temperatur, men växten kan stå svalare, ned mot 15ºC, vintertid. Brännande sol kan orsaka fula fläckar och torra bladkanter, varför den inte ska placeras i direkt sol.

Vatten: Jorden ska varken vara blöt eller torr utan ska hållas måttligt fuktig under tillväxtperioden, under vintern något torrare. Vattenstrålen ska riktas i krukans kant, inte på plantan. Den ska heller inte duschas på bladverket.

Näring: Krukväxtnäring ges lämpligen varje eller varannan vecka från vår till höst, resten av året en gång i månaden.

Ohyra: Skadedjur är ovanliga på Rex begonia men bladlöss och trips kan ibland angripa växten.

Övrigt: Växten är lättskött och blir mellan 20 och 30 cm hög, men tillväxten är relativt långsam. Detta är särskilt positivt då en konstant storlek och en kontrollerad tillväxt önskas. På våren planteras växten om i mullrik, inte alltför kraftig jord. Kallas även bladbegonia.

Källor: Blomsterlandet,Odla.nu

Bild:Begonia Rex Cultorum-Gruppen Begonia Rex

Odla.nu

Bild:Begonia bowerae Ögonfransbegonia

Odla.nu

Gillar

Kommentarer