Familjen Begoniaceae

Familjen Bromeliaceae Ananasväxter

Ananasväxter (Bromeliaceae) är en stor familj av enhjärtbladiga växter som omfattar ungefär 1 700 arter i omkring 50 släkten. Ananasväxterna kommer ursprungligen från subtropiska områden i Amerika, förutom en art som kommer från Afrika. Den enda arten av ananasväxter som är kommersiellt viktig är ananas (Ananas comosus) som odlas för sin frukt. Flera andra arter används som prydnadsväxter

Många har inga svenska namn, utan kallas bara Bromelior eller med släktens namn när man vet det, såsom Ananas.

I familjen finns både epifyter såsom tillandsiorna (Tillandsia) och markväxande växter exempelvis gömblommorna (Cryptanthus). Många ananasväxter kan lagra vatten i en "behållare" som kan sägas bildas där bladen sitter tätt och omlott vid stjälken. Det finns även suckulenter som växer i ökenområden.

Den största arten är puya (Puya raimondii) som blir 3–4 meter hög, men vars blomställning kan bli upp till 10 meter hög. Den minsta arten är troligen spansk mossa (Tillandsia usneoides) som trots namnet inte är en mossa.

Ananasen är inte bara en ovanligt vacker och välsmakande frukt, utan också en symbol för gästfrihet och varmt välkomnande

.Källa: Wikipedia,Odla.nu


Neoregelia carolinae Drottningens rubinsmycke

Läge: Ljust, men inte i direkt sol.

Vatten: Håll jorden lätt fuktig. Trivs i fuktig luft och med vatten i bladrosetten. Aldrig under 15°. Vintertid duschas mer, vattnas mindre.

Näring: Krukväxtnäring för blommande växter.

Blommor: Har många små, ljuslila blommor längst ner i bladrosetten

Förökning: Förökas med rotskott.

Ohyra: Bromelior angrips sällan av sjukdomar.
Dock kan de, om de står för fuktigt eller har stått i tätt plastemballage för länge, angripas av svampsjukdomar.

De kan ibland också angripas av löss: sköldlöss, ullöss eller bladlöss. I sådana fall kan man spruta med Provado Spray

Övrigt: Planteras om på våren i lerkruka och vanlig Blomjord, gärna med små lecakulor. Kan även placeras på terrass eller balkong under sommaren, men inte i direkt solsken Mycket lättskött växt!

Källa: Blomsterlandet

Bild: Blomsterlandet

Neoregelia carolinae Drottningens rubinsmycke

Guzmania. Juvelblomma

Juvelblomman tillhör familjen Bromeliaceae, en familj i vilken det finns över 1500 arter. Växter i denna familj har ett mycket karaktäristiskt utseende och många av arterna växer naturligt som epifyter på träd. Gemensamt för de olika arterna som förekommer som krukväxter är att de sköts på samma sätt och att varje bladrosett bara blommar en gång varefter den bildar nya plantor

Läge: Juvelblomman ska stå ljust, men inte i direkt sol. Eftersom detta är en tropisk växt ska den ha en hög temperatur året om, det vill säga aldrig under 18°C, och gärna hög luftfuktighet. Placera dem inte nära ett element eller andra värmealstrande saker.

Vatten: Jorden ska hållas lätt fuktig med kalkfritt vatten och sommartid ska växten duschas dagligen, gärna med svag tillsats av näring. I bladstruten ska alltid lite vatten finnas.

Näring: Från vår till höst ges en halv dos näring en gång i månaden, resten av året ges ingen näring alls.

Övrigt: Detta är en mycket lättskött krukväxt med stort användningsområde. En växt både för den som tycker om att ha växter med annorlunda utseende och för den som vill skapa ett spännande intryck av ett rum. Vacker att använda i sam planteringar med andra tropiska växter. Växten är både hållbar och lättskött

Källa Odla.nu

Bilder: Blomsterlandet, Guzmania. Juvelblomma

Gillar

Kommentarer