Familjen Arecaceae

Familjen Arecaceae Palmer

Palmer är en familj enhjärtbladiga växter. Det finns drygt 200 kända släkten med sammanlagt omkring 2 600 arter av palmer. Typsläktet för palmerna är arekapalmsläktet (Areca). Andra allmänt kända är kokospalmsläktet (Cocos) och dadelpalmsläktet (Phoenix). Av arterna i släktet oljepalmssläktet (Elaeis) utvinns palmolja. Vissa palmer odlas för sin palmmärg och palm sav kan jäsas till palmvin.

De flesta palmarterna är träd, men det finns även några lianer och buskar. Palmer, liksom andra enhjärtbladiga träd får oftast få och stora blad i toppen av stammen, som vanligen är o grenade. Nya blad är hela, men de slitsas mer eller mindre djupt med tiden så att de fullt utvecklade bladen blir fjäderlikt eller fingerlikt förgrenade. Blomställningen utgörs av en ofta mycket stor, grenig kolv, som vanligen är sidoställd. Undantagsvis kan den sitta i stammens topp. Blomkolven är före utsprickningen innesluten i ett ofta ved hårt, båtformat hölster. Blommorna är i regel mycket talrika och nästan alltid enkönade. De har sex oansenliga kalkblad i två kransar samt sex ståndare och tre pistiller, som kan vara fria eller sammanvuxna. Frukten är oftast ett bär med endast ett frö eller en stenfrukt.

Mycket få av palmerna tål kyla och därför förekommer de som vildväxande nästan enbart i världens tropiska och subtropiska områden.

De äldsta kända palm fossilen är från krita för ungefär 70 till 80 miljoner år sedan. Detta innebär att palmerna är en av de äldsta göm fröväxtfamiljerna

Bild: Phonix canariensis Kanariepalm Blomsterlandet.se


Bild: Phonix canariensis Greenrom

Phonix canariensis Kanariepalm

Kanariepalm är en palm som kommer från Kanarieöarna. Den är lättskött och klarar att stå utomhus i Sverige även vid några minusgrader på natten. Passar därför bra att odla i kruka. Kanariepalmen kan bli upp till 20 meter hög. Den liknar dadelpalmen men kanariepalmens stam är tjockare och den har tätare trädkrona. Kanariepalmen är en populär krukväxt med långa, smala hårda blad som ursprungligen kommer från Kanarieöarna där den också växer vilt. Bladen kan bli upp till 6 meter långa.

Läge: Trivs i sol-halvskugga i väldränerad jord.

Vatten: Vattna ordentligt och låt sedan jorden torka ut lite tills nästa gång det är dags att vattna.

Näring: Kanariepalmen vill ha en liten dos näring två gånger i månaden under vår till höst. Vintertid 1gång/mån. Medelhavsnäring och flytande trädgårdsnäring.

Ohyra: Kanariepalmen kan få bladfläckssjuka av svampen Graphiola phoenicic. På bladen bildas till en början små, oansenliga, gula till bruna prickar. Mer tydliga är svampens gula sporhopar som sitter både på ovan – och undersidan av bladen. Angrepp börjar först i spetsen på ett blad. Starkt angripna blad gulnar och dör. Åtgärd: Plocka bort angripna blad snarast möjligt efter upptäckt.

Övrigt: Ställ gärna Kanariepalmen på golvet, på en piedestal eller ett sidobord där den får synas ordentligt. På våra breddgrader kommer den trivas utmärkt utomhus på din balkong eller terrass under sommaren. Under vintern vill kanariepalmen stå inomhus på en ljus, sval och skyddad plats. I ett inglasat, frostfritt uterum passar den året om. Kan ibland blomma med orange blommor.

Källor: Wikipedia, Odla.nu, Blomsterlandet,Maj-Lis Pettersson Skydda dina krukväxter

Ohyra: Bladfläckssjuka

Bild: Maj-Lis Pettersson Skydda dina krukväxter

Trachycarpus fortunei Väderkvarnspalm

Väderkvarnspalm är en palmart från bergstrakter i Asien. Det är en härdig och robust palm som i sitt ursprungsområde kan bli över tio meter hög. Bladen är solfjäderformade och stammen är brun och hårig, och har en stor bladkrona något som hjälper den överleva vintrarna i sina hemtrakter, klarar hela 15 minusgrader och kan bli omkring 9 meter höga

Läge: Väderkvarns palmer älskar sol och värme och trivs bra ute i solen under sommaren, de passar bra både på balkong, terrass och i ett uterum. Under vintern behöver de på de allra flesta platser i vårt land tas in. Placera dem på den ljusaste platsen inomhus. Finns det möjlighet att placera växten i ett svalare utrymme 0–10 grader är det utmärkt.

Vatten: Vattna rikligt 3–4 gånger i veckan om vädret är varmt och soligt.

Näring: Under sommarmånaderna mår växterna bra av extra näring ca varannan vecka.

Övrigt: Väderkvarns palmer trivs bra i stora krukor och är lätta att placera på balkong och uteplats. Många av dem är lite större och ger en skön grund för din gröna oas. Pelargoner och kryddor som rosmarin och timjan är fina och plantera tillsammans med Medelhavsväxter. Plantera i Medelhavsjord för bästa resultat med ett 15 cm tjockt lager lecakulor i botten på krukan. Täck växten under den kallaste säsongen eller låta den övervintra i ett förråd eller garage.

Källor: Wikipedia, Plantagen

Bild: Trachycarpus fortunei Blomsterlandet

Bild: Trachycarpus fortunei    Impecta.se

Bild: Brahea armata Blåpalm Amazon.com

​Bild: Cocos nucifera Kokospalm Plantje.ni

Gillar