Familjen Apocynaceae

Familjen Apocynaceae – Oleanderväxter

Oleanderväxterna är en växtfamilj med träd, buskar, örter och lianer. Många av arterna är stora träd som växer i de tropiska regnskogarna. Det finns även ett antal fleråriga örter från tempererade områden. Många av oleanderväxterna har vit mjölksaft och flera av dem är giftiga. Blommorna är tvåkönade och flera av dem är stora och iögonfallande.

Oleanderväxterna innehåller i nuläget omkring 1500 arter som är uppdelade i 424 släkten. Det finns 5 underfamiljer, varav flera är indelade i olika tribus. Som menas en grupp som står mellan underfamilj och släkte. Den sammanfattar flera likasinnade släkten till en släktgrupp.

  • Rauvolfioideae
  • Apocynoideae
  • Periplocoideae
  • Secamonoideae
  • Asclepiadoideae

Tidigare familjen Tulkörtsväxter (Asclepiadoideae) ingår numera också i Oleanderväxterna.

Bild: Plantanica.se

Bild: Plantagen.se

Bild: Webbtanten.se

Porslinsblomma – Hoya carnosa

Lättskött och blomvillig växt. Vissa sorter har släta blad medan andra har skruvade vågiga blad.

Växten får långa rankor som både passar fint i ampel eller med en kraftig spaljé. De flesta kommer från sydöstra Asien, Australien, Nya Guinea. Flerårig växt.

Läge: Ljust och soligt, skuggas lätt i söderläge

Vatten: Vattnas lite. Låt jorden torka upp mellan vattningarna. När den blommar vill den vara lätt fuktig i jorden. Sparsam vattning under vintermånaderna.

Näring: Ge en svag dos med näring för blommande växter under sommaren.

Blommor och blad: Blommorna sitter i flock i spetsen på en sporre i bladvecken. Dessa skall man låta sitta kvar efter blomningen, den får nya blommor. Sporren kan bli rätt så lång med tiden. Blommorna är stjärnformiga och både kronan och bikronan är femuddig. Storleken varierar från 5 mm till 7–8 cm. De flesta blommorna doftar allt ifrån sött till kryddstarkt. Bladen är tjocka, köttiga, suckulenta, enkla och motsatta, sitter på rankans ena sida. De varierar i längd från 1 till 50 cm, är blanka eller duniga, släta eller skruvade. Många av bladen har markerat nervmönster och en del har dekorativa, silvriga fläckar.

Förökning: Det är lätt att föröka porslinsblommor. Varje skott ska ha två blad par. Var noga med hur du hanterar grenarna så att du vet vilken del som är upp och vilken som ska ner i jorden. Ta bort det undre bladparet och stick ner grenen i en kruka med såjord. Sätt flera kvistar i samma kruka. Placera krukan i en plastpåse de första veckorna. Jorden får inte bli blöt och kall. Spraya hellre vatten i påsen.

Det kan ta lång tid innan tillväxten kommer i gång, för porslinsblommor med tjocka blad och stjälkar kan det ta upp till ett år. Sorter med tunna stjälkar kan man lägga direkt på jorden i krukan och bara trycka till lite lätt. Då rotar sig kvisten på flera ställen. Innan de nya sticklingarna börjar blomma får du vänta tre–fyra år.

Ohyra: Porslinsblomman kan få ullöss som är väldigt svårt att bekämpa. Helst bör man kasta hela plantan och tvätta kruka och fat.

Övrigt: Tänka på att ställa växten på ett tåligt underlag för att blommorna i regel avsöndrar ett nektar som droppar och klibbar. De flesta porslinsblommor får långa rankor, som bör lindas in i tex en spaljé. Linda så att bladen kommer utåt.

Ullöss

Bild: Blomsterlandet.se

Röd sidenört – Asclepias currassavia

Den röda sidenörten är en flerårig ört som trivs både som krukväxt inomhus och i kruka utomhus på sommaren. Växten tål även några minusgrader. Denna sidenörten kan bli upp till en meter hög och är lätt att forma till en stamväxt. Växten har sitt ursprung från tropiska Sydamerika. Sidenörten är rik på nektar som drar till sig bin och andra insekter.

Läge: ljust kan även stå i sol.

Vatten: Håll jorden lätt fuktig. Får ej torka helt ut.

Näring: Svag dos näring för blommande växter från vår-höst.

Blommor och blad: Blommorna har 5 kronblad som är röd-orange med en orangegul bikrona. Trots namnet förekommer även röd sidenört i namnsorter med gula och orange blommor. Växten har långa långsträckta ovala, mörka blad.

Giftig vit mjölksaft. Tvätta händerna noga vid hantering!

Förökning: Genom frön eller sticklingar.

Ohyra: Tålig växt som klarar sig bra från ohyra.

Övrigt: Övervintras ljust och frostfritt. Beskärs och omplanteras om på våren. Hantera rötterna varsamt de är ömtåliga.

Bild: Allmanda catharica gardensarcive

Bild: Wikipedia.org Vintergröna

Gillar

Kommentarer