Utplacering av eluttag, kontakter och spotlights

Innan innerväggarna kunde sättas igen arbetade elektrikern med att dra all el i huset. Innan elektrikern kunde sätta igång med sitt arbete var vi tvungna att välja vart alla uttag, kontakter och spotlights skulle placeras rum för rum.
Precis som inom andra områden så fanns det en standard på vad som ingick i huset och sedan kunde vi göra en massa olika tillägg utefter eget tycke och smak.
Vi träffade ansvarig elektriker i huset och gick igenom rum för rum. Eluttag placerades ut för att passa dammsugaren, belysning och utefter hur vi generellt hade tänkt möblera rummen. Vissa rum hålls mer generella medans andra har vi valt att placera ut uttag där vi är mer säkra på vilken möbel som kommer stå vart mer permanent. Exempelvis har jag visat er innan hur eldragningen och uttag gjorts till TV apparaterna i de båda vardagsrummen vilka inte kommer byta plats särskilt ofta :)
Elektrikern hade med sig en ritning dit alla val ritades in.

Några tillval som vi gjort utöver standarden är sensorstyrd belysning i barnens klädkammare på nedervåningen. Vi har en tanke att dessa lampor lätt kommer glömmas på annars och hoppas sensorstyrningen ska fungera bra här :)


I köket har vi valt till 6 stycken spotlights i taket över bänkskivan som har placerats ut för att inte skuggas av om man står och arbetar vid arbetsytorna men ändå placerade så de lyser upp just dessa ytor lite extra. Sedan har vi ju också dessa extra tillval gällande popupp / powerports eluttag nedsänkta i bänkskivan som jag berättat om i tidigare köksinlägg.


Utöver köket kommer vi också ha tre extra spotlights i taket över trappöppningen som är ställbara i spridning av ljuset samt också samtidigt dimbar. Spotlights återkommer sedan också i badrummet på övervåningen.


En annan sak vi valt till extra är lite olika så kallade trappkopplingar som innebär att lysknapparna är sammankopplade och kan släckas/ tändas från olika platser och att även vissa lampor är sammankopplade och tänds samtidigt.


Detta är något man som gemene man inte är så insatt i och det gör det rätt svårt att välja hur man vill ha det när man står i ett skal till hus. Frågor så som - ” Vill ni ha 2700 Kelvin eller 3000 Kelvin?” - ”Vill ni ha den här eller den här placeringen?” Tidigare har ju belysningen tagits lite förgivet eftersom vi aldrig byggt själva tidigare. Dock har man ju alltid önskat sig lite andra placeringar och olika lösningar vilka man nu då kan förverkliga. Men det är svårare än man kan tro faktiskt!

På utsudan har vi valt mestadels simsbelysning, framförallt på framsidan. Simsbelysning är spotlights som sitter som namnet antyder i simsen på huset vilket är i taket mot fasaden.

Utöver de som är inritat på bilden ovan har vi sedan efteråt också lagt till belysning på yttersidorna vid balkongdörrarna också. Här kommer det sitta så kallade up-down lights som alltså lyser både upp och ned. På nedervåningen under balkongen kommer vi ha enbart downlights som syns på bilden.

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229

Prenumerera