Under observation på BB

Jag nämnde i tidigare inlägg att både jag och Alma observerades lite extra på BB efter förlossningen som slutade i kejsarsnitt.

Anledningen till detta för min del var först och främst att jag genomgått en bukoperation, vilket inte är ngt litet ingrepp i sig. Utöver detta hade jag dessutom havandeskapsförgiftning och högt blodtryck. Jag mådde dessutom rätt dåligt efter operationen och tog mig inte upp ur sängen första dygnet, så snart jag försökte ställa mig upp blev jag helt genomsvettig, yr och illamående.

Alma hade lite ansträngd andning som visade sig i form av lite högre andningsfrekvens än normalt samt ett litet blåsljud på hjärtat.

Eftersom Alma vägde hela 4690g fick vi instruktionen att tilläggsmata henne med ersättning i kopp var 3:dje timme för att hålla blodsockret stabilt. Hos bebisar med en födelsevikt under 3 kg eller över 4,5 kg ökar risken för lågt blodsocker, därav denna rekommendation.

Första dygnet kontrollerades därför Alma var 3:dje timme dygnet runt där en barnmorska kontrollerade hennes andningsfrekvens. Hon fick besöka barnläkaren 2ggr första dygnet och sedan en gång dygn 2 där andning och blåsljud kontrollerades. Man tog också blodprov för att utesluta infektion av något slag.
Jag fick sprutor i benet för att förhindra blodpropp efter operationen, mitt blodtryck kontrollerades 4 ggr per dygn likaså min temp och vilopuls. Utöver detta togs också blodprov med jämna mellanrum för att kontrollera havandeskapsförgiftningen.

Efter ett par dagar hade Alma flertalet andningsmätningar inom normala gränser och hennes kontroller kunde minskas ner till att slutligen helt upphöra. Blodproverna var fina och visade inte på någon infektion av något slag. Även blåsljudet som upptäcktes hos barnläkaren var vid nästa kontroll borta och Alma kunde snart få en OK stämpel i rumpan :)

Jag mådde som nämnt ovan dåligt första dygnen efter förlossningen och tog mig inte någonstans på egen hand första tiden. Första gången jag skulle gå på toaletten hade jag två barnmorskor med mig till toaletten. Med tiden kunde jag iaf ta mig de få metrarna mellan sängen och toaletten på egen hand men fick åka rullstol om jag skulle ta mig utanför rummet. Mitt blodtryck höll sig ändå fint, jag hade lite hög vilopuls och en ökande smärta i magen. Efter ett par dagar på BB började mina levervärden bli sämre och man ökade på kontrollerna med fler blodprov. De försämrade blodproverna i kombination med smärta i magen gjorde att jag skickades på ultraljud av buken och mina inre organ. Allt såg bra ut på ultraljudet och med tiden började jag känna mig bättre och bättre. Jag klarade av att vara uppe på benen lite längre perioder och smärtan i övre delen av magen blev sakta bättre.

Dag 5 på BB mådde jag så pass bra att vi ansågs redo att skrivas ut med restriktionerna att jag måste fortsätta ta prover och åka tillbaka till specialistmödravården tills mina blodprover ser bra ut. På tisdag ska jag till sjukhuset i Alingsås och ta prover och på onsdag ska jag in till Borås till antenatalen för att se statusen på blodproverna. Förhoppningsvis visar det på en ordentlig förbättring eller ännu bättre helt normala värden :)Gillar

Kommentarer

Marika
Marika,
Framgår inte riktigt i inlägget anledningen till kejsarsnitt? Var inte du under igångsätting? Var det för du inte kunde föda barnet vaginalt eller vad var anledningen?
CamillaBergquist
CamillaBergquist,
Jag håller på att skriva min förlossningsberättelse men då den är rätt omfattande så tar det lite tid innan den är klar. Men de kommer svar på alla frågor där 😊 nouw.com/camillabergquist
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229

Prenumerera