Måla hus, fäg och material

Senaste veckan har mycket ( allt?) i princip kretsat kring målning av huset. Ska jag vara ärlig så har det väl mycket kretsat kring husmåningen sedan längre tillbaka. Eftersom vi flyttade in i december 2014 har vi inte målat huset tidigare och vi visste därför heller inte vad för färg huset var målat med innan. För att ta reda på hur vi skulle göra åkte vi in till Colorama för nån månad sedan och fråga experterna där. För att de skulle kunna hjälpa oss var vi tvungna at ta reda på vad huset var målat med innan. Här hade vi lite tur eftersom man hade lämnat kvar kvarvarande färg i källaren. När vi började var vår tanke att måla med Demi-Dek men eftersom huset sedan tidigare vår målad med en oljefärg från Alcro var det bäst att hålla sig till samma. Efter lite googlande verkade Alcro faktiskt också den vara ett väldigt bra alternativ.

Huset skulle skrapas på lös färg sedan tvättas. Sagt och gjort Rasmus satte i gång på sin semester och under den första färgen hittar vi en röd färg som kommer fram när vi börjar skrapa. Jaha vad är nu detta för färg undrar Colorma, är det Faluröd färg ja då kan ni inte måla med Alcro. Ni kan heller inte måla med Falurödfärg ovanpå Alcro moderna som sitter över den röda färgen. Panik, skulle det alltså vara falurödfärg och sedan Alcro Modern över så måste vi typ byta panel på hela huset!

Efter lite svettiga timmar/dagar får vi reda på från våra grannar som tidigare bott i vårat hus att det är rätt säkra på att huset inte målades med Falurödfärg utan med en oljefärg från Gabrielsons. När vi undersökte färgen noggrannare verkade detta stämma och vi kunde pusta ut, det kommer gå bra att måla med Alcro Modern och vi behöver inte panela om hela huset.

Nu kan man ju tro att allt var frid och fröjd men då kom frågan vilken färg vi skulle ha. Jag hade som sagt redan från början sagt att jag ville måla vitt men de tyckte inte Rasmus, hans far eller min far eftersom vi bor nära en väg och eldar med pellets skulle det se smutsigt ut fort. Så huset skulle bli grått med vita knutar som var mitt andrahandsval. Sagt och gjort vi köpte med oss en provfärgsburk från Colorama och målade en bit av huset. Jag var inte alls nöjd färgen som såg ut som blålera. Vi åkte tillbaka till Colorama och köpte 4 andra provburkar med olika nyanser av grå. Här hittade vi en grå som vi kunde komma överens om även om jag inte var helt 100 nöjd men de skulle nog bli bra. Det kunde ju i alla fall inte bli värre än befintlig färg de va ju helt klart. Varje gång jag gick förbi huset med de olika gråfärgerna så tänkte jag att vitt hade ju ändå vart snyggast...

Så började semestern närma sig och vi skulle snart börja måla. Skulle vi verkligen måla huset grått ska vi inte måla det vitt trots allt? Jo visst tyckte nog Rasmus också de. Genast kändes det rätt i magen och vi bestämde oss. Tillbaka till Colorama och välja ut en vit färg. Vi gick bra hjälp (som alltid) och åkte därifrån med 40 liter bruten vit färg från Alcro Modern och 10 liter grundfärg för den panel som ska bytas ut.

Det är inte bara att "måla om huset", helt klart! Nu är vi dock snart helt färdiga efter nästan precis en veckas jobb och med mycket god hjälp av min snälla lilla syster.

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229

Prenumerera