Lösgör bogarna

Om en häst har låsta bogar kan den ibland inte riktigt lyda framåt och sätta under sig som ryttaren begär. Bakbenen får inte plats in under kroppen för att frambensrörelserna blir för korta. Om man i dessa lägen trycker på hästen så resulterar detta i en stressad och trippig häst eftersom det inte är möjligt för den att göra det man ber den om. Man måste alltså först av allt lösgöra hästen och man måste lösgöra hästens bogar.

När det kommer till min häst är detta viktigt, det har jag vetat relativt länge men i helgen fick jag även veta hur jag kunde använda mig av detta för att komma åt honom att få riktigt bra galoppfattningar. Jag fick känna skillnaden i när han fattade galopp och inte satte under sig samt när jag lyckades fatta galopp lugnt och sansat med bakbenen på plats. Förklaring varför jag kände att trycka på honom i trav för att få bättre galoppfattning inte fungerade har ni i stycket ovan, hans bogar var inte tillräckligt lösgjorda och han blev istället bara stressad, precis så som jag upplevde det.

Lösgörande för bogarna är egentligen alla rörelser där bogen rör sig på en stötte spår än bakbenen. För Karolina har jag fått rida på en fyrkant samt att vi fått rida den så kallade ormen. Det var även fyrkantsövningen som jag fick rida för Traudi och ur denna som jag kunde fatta galopp korrekt med bakbenen på plats. Båda övningarna går ut på att rida med vändande diagonala hjälper och få hästen att länga ut sin yttersida och göra en större cirkel med ytter framben och bog. Detta blir alltså en lösgörande rörelse för bogarna som stretchas ut och runt.

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229

Prenumerera