Longeringsdag

Idag står det longering på schemat vilket jag faktiskt ser fram emot. Det senaste så har F verkligen förstått detta med galopp på fullång lina och gör övergångar och galopperar så himla fint på linan, avslappnad och lyssnar. Det är en ren fröjd att se honom när man står i mitten och bara håller i änden på linan och säger gaaalopp och prooo gaaalopp och prooo. Jag hoppas att det finns plats för oss i rishuset så vi inte ebhöver känna oss ivägen.
När jag longerar honom så har jag så klart träns på, jag varierar mellans hans vanliga träns samt med ett annat runtsytt med annan typ av rakt bett, ett happy mouth. Sedan så har han så klart någon form av skydd runt om, vanligtvis luddskydd eller lindor, samt boots om han är broddad. Sedan har han en tömkörningsgjord samt oftast ett av sina tömkörningstäcken under gjorden. Han spänns sedan in med hjälp av en gummisnodd som går bakomöronen ner mellan frambenen och spänns i sadelgjorden.

(detta är en gamal bild och vad mycket som hänt sedan dess, han är mkt grövre nu)

För just Foppa så funkar gummisnodden mycket bra. Den är på sitt längsta läge och när han kommer i en låg form och söker stöd så ger gummisnodden honom ett fint svikt i bettet och ett mjukt stöd tillbaka. Nu när han är van så sker detta direkt han kommer fram i trav ute på volten, han trivs med den här typen av inspänning och jobbar bra. Att spänna in honom med någon mer "tvingade" inspänningstygel tror jag inte är lösningen för en sån här typ av häst.
Innan jag rider så låter jag ju honom trava fram på lina för att värma upp ordentligt innan jag sitter upp på honom. De här konceptet har fungerat mycket bra och jag kommer därför förtsätta med det iaf ett tag till. När jag longerar i dessa lägen så använder jag mig av samma gummiband på längsta "hålet" precis som annars och fäster den mellan frambenen under magen i sadelgjorden.
Idag tänkte jag försöka filma lite under longeringen, om han sköter sig dvs, han har ju trots allt stått i grushagen nu i 2 dagar pga leran i gräshagarna.

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229

Prenumerera