Konstruktionsritningar

Precis som ni kommenterat tidigare gällande betongplattan så är det märkligt hur liten den ser ut, ska verkligen detta bli ett helt hus kan man lätt undra? Eftersom vårat hus är i 2 plan är plattan ännu mindre än ett enplanshus såklart, i det här fallet hälften så stor. Men eftersom man nu kan se precis formen på huset så kan man, när man är på plats, lätt föreställa sig vilka rum som ligger vart och hur huset kommer se ut när det är klart, riktigt kul. När plattan är färdiggjuten kommer man att mura upp första våningen upp en bit förbi till marknivå innan trästommen kommer ovan mark. Ser man huset från sjön sett så kommer ju halva huset vara murat och andra halvan vara av trä vilket illustreras tydligt på den dessa bilder. Den första är katalogbilden på huset från husbyggarens hemsida innan vi korrigerat planlösning osv. bild två är från fasadritningen.


Under tekniskt samråd fick vi se alla ritningar på huset både på hur stommen skulle byggas men också på hur man ska mura. Det finns såklart en massa hållbarhetsaspekter man måste ta hänsyn till här gällande materialval, armering osv vilket byggaren har full koll på men som för oss lekmän känns som ren grekiska ibland. Även vår kontrollansvarig har koll och är med på noterna. Så här ser en beskrivning ut av hus man kommer mura och vilka material man använder sig av:

Under tekniska samrådet fick vi också tillgång till ritningar på hur stommen av huset ska byggas upp och hela träkonstruktionen. Kompendiet är om 53 sidor och varje vägg har en egen konstruktionsritning. Jag är helt fascinerad över dessa ritningar. Det första jag tänker på när jag ser ritningarna är kopplingen till IKEAS monteringsanvisningar. Inte på något sätt för att förringa komplexiteten av ett husbygge genom att likna det med en monteringsanvisning från IKEA utan enbart en lekmans liknelse med en touch av humor.

Här kommer ett axplock av bilder från underlaget.

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229

Prenumerera