Gårdagens pass

Ridningen i går gick som tidigare inlägg riktigt bra. Vi var ensamma i ridhuset men som vanligt massa hinder i vägen så man kunde inte göra så mycket mer än att rida längst fyrkantspåret (och liite innanför) samt lägga någon volt på varje kortsida. Eftersom vägarna blir rätt begränsade när det står hinder längst hela långsidorna samt även i mitten på medellinjen så blir ens vägar man kan rida relativt begränsade. Därför får man variera annat istället längst spåret och lägga volter där man kan och även försöka sig till några kortare andra fria linjer mellan hindren. Så istället ändrade jag mycket tempot när jag red, kortade och längde samt gjorde många övergångar och ändrade hans form. Han var pigg men lyssnade på mig redan från början.

Efter första galoppfattningen då jag lät honom rulla på i lätt sist längst spåret några varv så började han joxa lite med huvudet efteråt, han lixom kör ut underhalsen och upp med huvudet samt går emot handen. Om man då håller kvar i handen och blir lite för hård samt lägger an skänkeln blir han jätte arg och upplever det som om hjälperna krockar när det egentligen är han själv som går emot handen och jag bara håller kvar en stadig hand. Samtidigt så vill jag inte lätta i de här lägena får då får han ju beröm för att han går emot handen. Så man måste hitta någon medelväg där jag inte lättar och därmed berömmer men där jag heller inte får honom att blir arg och flippa. I går hittade jag en gyllene medelväg och han blev suuper fin i stödet hela passet efteråt. Ett fint sug på bettet och näsan framme vilket måste tyda på att han tog korringeringen väldigt bra.

Jag la mestadelen av tiden av passet åt galoppen, det är ju den som är svagast och behöver stärkas. Jag fick riktig trevlig galopp i höger varv först och la in lite mindre volter som ”tvingade” honom att samla sig lite mer för att sedan rida ut på spåret igen och göra små tempoväxlingar innan jag kom till ett ställe där jag kunde lägga volt igen osv. Jag kunde verkligen rida honom i galoppen och det var en himla trevlig känsla. I vänster gjorde jag samma sak, fick en trevlig kvalité i galoppen även i vänster varv även om han inte orkade med samma bärighet i volterna så gjorde han dem ändå på ett trevligt och positivt sätt. När jag saktade av efter galopparbetet hade jag ridit uppsuttet i 29 minuter ( ja jag klockade) inkl. skritten i början och två ”större” skrittpauser. Även om ridtiden max var 20 min, kände jag mig nöjd så jag lät honom skritta ett varv innan han fick gå i en lägre form i trav över lite kavaletti innan jag hoppade av och va nöjd med dagen.

Det var ett sånt där pass när man log närvi gick hem från ridhuset och jag tror även Foppa log lite när vi promenerade hem i mörkret.

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229

Prenumerera