Gårdagens klinikbesök

Dagen i går på kliniken gick bra, jag är väldigt glad över att jag hade med min fina Christian som stöd och hjälp under dagen.

Allt hade så klart fryst till is när vi kom till stallet på morgonen, ena däcket, veven till släpet, kontakten mm mm men med en del varmvatten och Christians hand på så rullade snart släpet ut från sin plats. Maltes hoppade glatt in på första försöket och stod snällt kvar medans jag stängde efter honom. Jag lämnade med varm (egentligen iskall) hand över ratten till Christian som körde oss till Husaby i isande -14 grader.

Vi började med att böja igenom Maltes och vi fick reaktioner lågt båda fram. Han longerades sedan på mjukt underlag där man också kunde se att han inte tar ut steget helt med vänster fram. Efter detta gick vi vidare och tittade på honom när jag red. Maltes gjorde som hemma och fattade korsgalopp i vänster varv, ett par gånger fel galopp och rätt galopp ett par gånger. Veterinärerna var överens om vad jag kände och vad dem såg men detta gjorde ju inte diagnosen enklare utan snarare lite mer komplex. Maltes bedövades sedan båda fram för att se om problemet försvann i ridningen vilket det gjorde till viss del. På bedövning rörde han sig mycket bättre generellt och fick ett mer avslappnat steg i traven och rörde sig mer ledig vilket både jag kände och veterinärerna observerade. Dock fattade Maltes fortfarande korsgalopp i vänster varv och såg fortfarande lite svag ut i galoppen även om han dock också gjorde ett par riktigt bra korrekta fattningar på slutet så var man inte helt nöjd ändå.

Efter en hel del tankar och diskussioner så bestämde vi oss för att behandla båda framkotorna och inte gå vidare med något mer denna dag.

Förhoppningen är att reaktionen fram kommer från den ökade träningen under vintern och de knöliga underlaget ute i hagarna och som egentligen inte är något onormalt i sig.

Risken är att reaktionen fram inte är de primära. Han har ju tyvärr tidigare reagerat med just frambenshälta när han haft ont i både ryggen och bäckenet tidigare vid flera tillfällen men eftersom vi igår inte kan hitta någon annan hälta eller ömhet får vi inte riktigt ihop den bilden heller.

Nu ska Maltes skrittas för hand i 3 veckor innan återbesök 21/3 där vi ska se hur han ser ut på böjprov igen samt på lina. Ser allt bra ut kör vi igång honom under ryttare igen och återkommer en tredje gång för att utreda galoppen och eventuellt då gå vidare med något ytterligare om han inte blir bättre.

Det känns så klart skittråkigt men å andra sidan om det bara är en liten lätt inflammation fram och allt sedan blir bra så är det ju faktiskt inte hela världen :)

Gillar

Kommentarer

Annika
Annika ,
Du verkar rida mycket i ridhus och på volt. Varierande underlag? Det har ju en viss påverkan också. Rida ut i skog och mark inget du har möjlighet till? Låta honom klättra och stärka rygg och få göra lite annat än det vanliga? Det har hjälp mig och min häst jätte mycket 😊. Varierar träningen med mycket utanför ridhus och ridbanan är kanon för en själv och hästen tycker jag.
CamillaBergquist
CamillaBergquist,
Tack för din kommentar och dina tips 😊 Jag rider väldigt lite på volt men du har rätt i att han går i ridhuset mer nu på vintern. Vi har begränsade möjligheter att rida ut av flera anledningar men han rids/promeneras ute 1-2 dagar i veckan året om, longeras/tömkörs 1-2 dagar i veckan (1 dag med bommar) och resten rids han i ridhus dvs ca 3-4 dagar i veckan. När underlaget tillåter varvas ridhusdagarna med ridning/longering/tömkörning på utebanan också 😊 nouw.com/camillabergquist
Annika
Annika ,
Trava på grusväg är bra och stärkande för ligament. Man ska inte vara rädd för att göra lite mer på hårdare underlag då det har stärkande effekt. För mycket mjukt är inte bra för det gör benen klena och känsligare. Jag har med min varierade träning fått en väldigt hållbar häst. Så tror på upplägget jag själv använder mig utav. Kör sällan longering. Bäst är att tömköra och inte alltid på volten. Sen låta hästen få gå utan att vara inspänd. Så den får sträcka ut på sig naturligt i hals och rygg. Låt den få galoppera ordentligt och sträcka ut på sig rejält. Så spänningar och dvs släpper.
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229

Prenumerera