Föräldraledighet

Det är mycket nytt med att vara gravid och få barn. En del som man behöver sätta sig in i är ju den kommande föräldraledigheten när barnet väl är fött. Jag har läst lite sporadiskt på försäkringskassans hemsida sedan tidigt i graviditet bara för att få en uppfattning om vad som gäller och det är ju faktiskt inte bara enkelt.

En stor eloge dock till försäkringskassan gällande deras planeringsverktyg dom erbjuder som illustrerar ens ekonomi väldigt pedagogiskt, åtminstone i mitt tycke. Ibland är den lite väl generell kan jag tycka kanske men hellre de än för detaljerad och svåranvänd, sådana som mig som vill ha mer detaljer kan faktiskt räkna själva om man vill ha mer precisa siffror.

Jag har checkat av alla punkter på försäkringskassans lista gällande inkomstintyg och graviditetsintyg osv och är nu i fasen att försöka planera hur vi ska vara hemma. Det blir ju en ekvation med många parameter var av en hel del fortfarande okända men man kan ändå räkna lite generellt.

Jag har flaggat för min arbetsgivare att jag planerar att vara hemma i ungefär ett år och en ersättare är anställd redan vilket känns väldigt bra. Tyvärr missar jag de extra 10% man kan få av sin arbetsgivare eftersom jag inte arbetat i 1 år hos Lerums kommun innan Alma föds vilket såklart är lite surt men inget att gräma sig över. Sedan ska ju såklart Christian också vara hemma i en period när jag börjar jobba.

Ekvationen man brottas med är ju hur länge vi kan vara hemma med Alma kontra hur länge vi har råd att vara hemma med henne. Såklart vill man ju vara hemma så länge som möjligt. Det är jättesvårt att avgöra när den perfekta tiden är för barnet att börja på förskola vilket såklart är individuellt men runt 1,5 år känns som en bra ålder att satsa mot. Att vara hemma 1,5 år är ju dock en ansträngning för ekonomin och det är inte något som bara görs i en handvändning. Vi får se vart vi landar känns skönt att ha en plan i alla fall.


Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229

Prenumerera