Dressyrträningen inkl Film

Gårdagens dressyrträning var som sagt lyckad på flera plan. Varje gång vi är ute och åker så slås jag av hur enkel han ändå är att ha med sig. Visst är han lite bufflig osv men de är ju bara hans personlighet att vara med och pilla på allt <3

Det jag hade med mig själv till träningen var att få lite hjälp med hur jag ska rida honom i högersidan, hur jag bäst hanterar honom i galoppen när han blir lite "mycket" och stark samt hur hon tycker han är i formen nu jämfört med innan.

Vi började med att gå igenom lite teori och tankar innan vi satte igång. I vänster varv är det viktigt att jag får ut höger bogen och in vänster. Jag behöver vara noga med att ställa honom korrekt i vänstersidan och få ut en kontakt på yttertygeln (höger). Här får han inte bli för rak för då spårar han inte. I höger varv blir det istället tvärtom. Här har jag inte en stark kontakt på ytter pga. bra ridning som Traudi sa utan för att han inte är helt rakriktad och släpper kontakten på höger. Här måste jag istället hela tiden se till att få en bra kontakt i innertygeln utan att överböja honom. I detta varvet slänger han gärna in rumpan och går som en ostkrok, här måste jag räta ut honom istället och det fick jag göra genom att flytta ut rumpan, då först spårade han. Jag har ju haft den känslan själv men inte riktigt vetat om jag vart helt rätt.

I galoppen är det viktigt att komma ihåg att han alltid ska vara ställd för den galoppen jag rider i. Enda gången man får ha en rak häst i galopp är i seriebytena och där är vi ju inte riktigt ännu :) Här är en viktig aspekt om han blir lite för mycket när han är pigg och stark i galoppen. Jag måste se till att han är korrekt ställd och inte för rak. Jag måste se till att jag rider likadant i galoppen i rakriktande syfte, att han spårar och att jag får en ärlig yttertygel att rida emot. Att hamna i ett läge där man "hänger i innertygeln" kommer inte lösa några problem.

Vidare pratade vi också om vikten att ta en förhållning korrekt, i vår diskussion främst i galoppen. En förhållning som är för långsam kortar hästens hals och bromsar hästens bakben. Dvs hindrar hästens bakbensaktivitet och stjälper hästens balans. En förhållning behöver vara som en snabb impuls och förstärkas istället för att förlängas om den inte lyds. Ett typiskt exempel är en låg (låst) bromsande hand i galoppmomenten där ryttarens bäcken skjuts framåt. Istället ska jag ge en uppresande förhållning som ber om mer vikt bak istället för att som i första fallet bromsa bakbenen.

Av samma anledning är det viktigt att ta halvhalten i korrekt sekvens i galoppen för att uppfylla syftet med halvhalten, att belasta/vila mer på bakbenet i marken i annat fall blir halvhalten värdelös.

Vid två tillfällen under träningen får Maltes fel galopp. Traudi förklarar att när jag ska fatta galopp behöver jag säkerställa att han är korrekt i balans för de varvet vi är i och att rätt sida är lång resp kort. I Maltes fall är hans vänstersida gärna lång oavsett varv och höger kort. Han lägger sig gärna mer på vänster bog oavsett varv och jag behöver hela tiden säkerställa att han förflyttas till höger likvärdigt så vänster bog blir mer fri. Därför är det viktigt att i båda varven se till att få kontakt och länga ut högersidan. Ger jag galoppfattning kommer han fatta den galopp som han är i balans för. Om jag låter mig luras och faller i fällan att inte rida ut honom ordentligt på höger tygeln och luras av i höger varv den falska yttertygeln kommer han att fatta vänster galopp istället för höger vilket är precis vad som hände på träningen.

Grunden i hela detta resonemang är ju såklart rakriktningen. Att jag vill ha samma tryck i båda tyglarna är ju för att detta innebär att han trycker på lika mycket med båda bakbenen in i respektive hand.

En annan sak jag hade med mig var gällande formen. Sist jag red på Hagelyckan för Traudi var fokus på att lära mig rida honom med näsan framme. En peng trillade ner för min del eftersom jag hade försökt rida honom alldeles för låg i nacken med näsan framme av välmenade anledningar men kroppsligt omöjligt för Maltes. När jag fick upp honom lite fick jag också fram näsan. När jag tragglat på hemma och kommer till ett läge där han oftast blir het och vill mycket men ändå väntar är han fantastisk att rida men jag upplever ibland att han släpper kontakten lite för mycket även om jag fortfarande har kontakt. Frågan är bara om den är tillräcklig och helt ärlig. Traudi bekräftade de jag själv tänkte genom att säga att om jag kan påverka formen i det läget och visa att han följer handen framåt nedåt och söker mitt stöd då är han ärligt framme i den formen. Jag fick testa just de efter min fråga och som svar på tal följde Maltes med framåt nedåt och sökte stödet korrekt. Mäktigt!


Lärorikt, roligt och stolt som en tupp över allt beröm över min fina häst!

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229

Prenumerera