15-20 bitar

Botten
150 g smör
3 dl strösocker
1 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
2 ägg
2 dl vetemjöl

Mörk chokladmousse
200 g mörk choklad
2 gelatinblad
2 ägg
3 dl vispgrädde

Mjölkchokladmousse
200 g mjölkchoklad
2 ägg
3 gelatinblad
2 dl vispgrädde

Passionsfruktsmousse
1 äggula
1/2 dl socker
1 tsk vanlijsocker
125 g mascarpone
3 msk koncentrerad exotisk juice
3 gelatinblad
2 dl vispgrädde

Gelétäcke
3 passionsfrukter
2 dl passionsjuice (utspädd)
3 gelatinblad

Garnering
Passionsfrukt
Mynta

Botten
Smält smöret i en kastrull. Blanda i socker, kakao, vaniljsocker och salt. Rör ner äggen, ett i taget, och därefter mjölet. Fäst ett smort smörpapper i en bakform med löstagbar kant Häll smeten i formen och grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter. Den ska vara lite kladdig. Låt bottnen svalna.

Mörk chokladmousse
Smält den mörka chokladen i ett vattenbad. Blötlägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Ta upp gelatinbladen, krama ur vattnet och rör ned dem i den varma chokladen så att de smälter helt. Rör ned äggen, ett i taget. Låt chokladblandningen svalna till rumstemperatur. Vispa grädden lätt, rör ut chokladen i del av grädden och vänd ner resten med stora, luftiga tag. Kläm fast bageriplasten i springformen Fördela moussen över den svala tårtbotten i ett jämntjockt lager. Ställ in i kylen.

Mjölkchokladmousse
Blötlägg gelatinbladen i fem minuter. Smält mjölkchokladen i ett vattenbad. Rör ner äggen, ett i taget. Smält gelatinbladen i micron (10 sek), rör ner gelatinet i chokladen. Låt svalna till rumstemperatur och vänd sedan ner den lättvispade grädden. Häll moussen på tårtan, ställ kallt igen.

Passionsfruktsmousse
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter. Vispa gulor, socker och vaniljsocker. Vispa ner mascarponen i äggsmeten. Värm juicen på svag värme i en kastrull. Ta upp och krama ut gelatinbladen, smält ett i taget i juicen. Vispa ner juicen i äggsmeten. Vänd till sist ner den vispade grädden. Bred ut moussen över mjölkchokladmoussen. Ställ in i kylen igen.

Gelétäcke
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter. Värm 1/2 dl av juicen på svag värme i en kastrull. Ta upp och krama ur gelatinbladen, smält ett i taget i juicen. Häll i resten av juicen och rör om. Gröp ur passionsfrukterna i en skål och häll juicen över fruktköttet, rör om.Låt gelén svalna något innan den hälls på över moussen.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Nu har även jag testat att göra flasktårta. Enklare än vad man tror

Med en tom flaska julmust, choklad, en tårtbotten och Hallonmousse. När den är färdig ser ut på  som en riktig flaska julmust.
Först tar man försiktigt bort etiketten och  klipper ett hål i flaskan på det ställe där etiketten tidigare satt, ca 12 cm.
Sedan smälter du choklad som du fyller flaskan med. Smält i två om gånger. Kyl flaskan efter första och andra gången som man gjort så att det är choklad runt om.. Sammanlagt använde jag ca 800 gram. Utöver det fyller du hålet med tårtbotten, Hallonmousse.  Man varvar fyllning och tårtbotten. Tårtbotten är bakad innan. När det är fyllt upp till hållet. Smält då lite choklad och täck över hålet.. 
När chokladen har stelnat klipper du försiktigt bort plasten på flaskan. Därefter sätter du på korken och etiketten igen. Vips så har du gjort en häftig tårta – med form av en flaska julmust.

Likes

Comments

Browniebotten


350 gram smör

700 gram socker

113 gram kakao

½ dl sirap

350 gram ägg

350 gram mjöl

13 gram salt

25 gram vaniljsocker


Blanda samman allaingredienserna och lägg smeten i en långpanna, blir det för myckettill en långpanna så får man ta någon form till. Baka av i 180 Cgrader i ca 18 minuter beroende på ugnen. Låt kallna. Stansa ut debottnar, former du vill ha till moussetårtorna, bakelserna.Chokladmousse.

Denna chokladmousse ärlite mer avancerad men otroligt god.


167 gram äggula

117 gram vattten

233,5 gram socker

583,5 gram choklad (äkte)

833,5 gram vispgrädde


Viktigt att förberedaallt innan till själva tårtan.


Börja med att mäta uppalla ingredienserna. Efter det så ska man vispa grädden eftersomatt den inte får vara för kall. Den ska vispas lätt.

Ägg och vatten sätter dupå spisen med en termometer i. Man ska börja vispa ägggulan närsockerlösningen är på ca 100 C grader. Dom ska vispas så defluffas upp lite grann. Häll i sockerlösningen tillsammans medäggulorna och låt dessa vispas så att det blir kallt. Efter det såsmälter man chokladen den ska få en temperatur på 55 C grader.Dela upp grädden i två skålar. Häll grädden från ena skålen ichokladen och vispa SNABBT för hand. Vänd sedan ner resten avgrädden. Detta måste gå snabbt. Häll sedan i äggblandningen,även detta måste gå väldigt snabbt så att det inte skär sig.Häll sedan allt i en sprits påse och spritsa ut i anslagsring,bakelseformar. I anslagsringen ska man då ha lagt i browniebottenförst. Runt om anslagsringarna så ska man ha klätt den medbageriplast. Slå anslagsringen när du fyltt den med chokladmousse ibordet några gånger för att få den jämnar och få ut allaluftbubblor. Ställ sedan in den i frysen.
Hallonmousse


8 st gelantinblad

250 gram hallonpuré

125 gram florsocker

500 gram vispgrädde


Börja med att blötläggagelantinbladen. Mät sedan upp och gör i ordning resten avingredienserna. Värm puré lite så att den blir rumsvarm. Blandasamman purén och florsockret ( sikta florsockret). Vispa gräddenlätt. Smält gelantinet lite i micron, väldigt lite. Blanda det medpurén , blanda noga. Vänd sedan ner den lätt vispade grädden, rörsnabbt så att den inte skär sig. Va väldigt noggrann. Läggmoussen i spritspåse, obs den är väldigt rinnande.

Spritsa det överchokladmoussen. Dra med palett över så att det bli jämt medkanten. Slå i bordet så att luftbubblor försvinner. In med det ifrysen.

Gör man bakelse så görman på samma sätt men brownie lägger man på sist i detta fall ihallonmoussen.

Likes

Comments

Lite vinterbilder.  Fotografering och bakning är två riktigt stora intressen i mitt liv

Likes

Comments

Tekakor.

En av mina goa grannar skickade ett sms om att hon gärna beställer bröd av mig men hon skrev aldrig vilken sort. Utan jag bestämde mig då för att baka tekakor, de är så otroligt goda.

1000 gram vatten

150 gram jäst

15 gram salt

200 gram smör/margarin

275 gram vit sirap

2000 gram vetemjöl (ca)


Man ska blanda ihop alla ingredienserna till en deg. För att se om den är körd tillräckligt länge i maskinen så är ett tips att kolla glutentrådarna. Det gör du genom att rulla en liten degbit till en boll och sedan dra ut den , den ska bli i princip genomskinlig i mitten.. Låt sedan degen vila i ca 15 minuter. Mät degen till 80 grams bitar, runddriv. Låt dom vila en kort stund. Sen kavla man dom så de få sin runda form och nagga dom innan man lägger dom på plåtar. Jag brukar ha 6 st på varje plåt men i skolan har vi 8 st på varje plåt. Låt dom sen jäsa , om du trycker lite försiktigt på en tekaka å där du trycker åker tillbaka så är de färdig jästa. Grädda i ugn ca 200-225 grader. Tekakor ska inte ha så jätte mycket färg, rättså ljusa.


Lycka till

Likes

Comments

Denna gång blir det inte något inlägg om recept.  Men imorgon och lördag och söndag ska det bakas. Börjar att känna att skolans slut närmar sig med stormsteg, skrämmande. Jag är så galet dålig på teorin har så svårt med att få in det i huvudet. Jag har verkligen fått kämpa på denna utbildningen,  men jag vill klara den. två terminer heltid nu halvtid. Borde kanske va glad att jag kommit så långt som jag gjort. De som vet va jag har med mig i bagaget stöttar mig så mycket. Vet jag är så mycket sämre än så många, ofta klagomål men tro mig jag gör så gott jag kan. Mina dagar går ut på att försöka orka kämpa,  orka med dagen.  Bara det är en stor utmaning. Jag hoppas att allt ska gå vägen.

Önskar någon kan förklara vad man gjort,  varför det är så här.  Har jag dragit in dig nu?

Likes

Comments

Choklad-och passionsfruktsmoussetårta

Enotroligt god tårta.

Botten
150g smör
3 dl strösocker
1 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1/2tsk salt
2 ägg
2 dl vetemjöl

Mörkchokladmousse
200 g mörkchoklad
2 gelatinblad
2 ägg
3 dlvispgrädde

Mjölkchokladmousse
200g mjölkchoklad
2 ägg
3 gelatinblad
2 dlvispgrädde

Passionsfruktsmousse
1äggula
1/2 dl socker
1 tsk vanlijsocker
125 g mascarpone
2msk juice med smak av passionsfrukt
3 gelatinblad
2 dlvispgrädde

Gelétäcke
3passionsfrukter
2 dl juice med smak av passionsfrukt
3gelatinblad

Garnering
Blåbär

Mandariner

Chokladgaller

Botten
Smältsmöret i en kastrull. Blanda i socker, kakao, vaniljsocker och salt.Rör ner äggen, ett i taget, och därefter mjölet. I en bakform medlöstagbar kant . Häll smeten i formen och grädda i 175 grader inedre delen av ugnen i cirka 20 minuter. Låt bottnen svalna.

Mörkchokladmousse
Smält den mörka chokladen i ett vattenbad.Blötlägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Ta uppgelatinbladen, krama ur vattnet och rör ned dem i den varmachokladen så att de smälter helt. Rör ned äggen, ett i taget. Låtchokladblandningen svalna till rumstemperatur. Vispa grädden lätt,rör ut chokladen i del av grädden och vänd ner resten med stora,luftiga tag. Fördela moussen över den svala tårtbotten i ettjämntjockt lager. Ställ in i kylen.

Mjölkchokladmousse
Blötlägggelatinbladen i fem minuter. Smält mjölkchokladen i ett vattenbad.Rör ner äggen, ett i taget. Rör ner gelatinet i chokladen. Låtsvalna till rumstemperatur och vänd sedan ner den lättvispadegrädden. Häll moussen på tårtan, ställ kalltigen.

Passionsfruktsmousse
Blötlägg gelatinbladen i kalltvatten i fem minuter. Vispa gulor, socker och vaniljsocker. Vispa nermascarponen i äggsmeten. Värm juicen på svag värme i en kastrull.Ta upp och krama ut gelatinbladen, smält ett i taget i juicen. Vispaner juicen i äggsmeten. Vänd till sist ner den vispade grädden.Bred ut moussen över mjölkchokladmoussen. Ställ in i kylenigen.

Gelétäcke
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten ifem minuter. Värm 1/2 dl av juicen på svag värme i en kastrull.Ta upp och krama ur gelatinbladen, smält ett i taget i juicen. Hälli resten av juicen och rör om. Gröp ur passionsfrukterna i en skåloch häll juicen över fruktköttet, rör om (ta ev. bort långa gulatrådar). Låt gelén svalna något innan den skedas över moussen(gelén kan hällas på efter ca 20-30 min).

Chokladgaller

Smält chokladen,lägg den i en spritspåse. Jag har bageriplast hemma som jagspritsade som ett galler på. När det stelnat lite så satte jagplasten runt tårtan och ställde in i kylen, efter en stund kundeman dra den plasten och så satt chokladen kvar på tårtan.


Låt tårtanstelna i kyl minst 4 timmar före servering. (Det går bra att göraden ett par dagar före också)

Likes

Comments

Mitt 2015 har varit ett omtumlande och förändrande år på  många sätt. Året som varit fullt av överraskningar på många olika sätt. Min bror har gift sig, sjukskrivning, lärt mig säga nej när jag inte orkar, kamp om dagarna, vänner har gift sig, läger, festival, prövningar när verkligheten kommer ifatt, nya vänner i skolan, skadade ryggen när jag åkte skidor som nu blivit bättre efter ett halvår.  År 2015 har varit ett år för väldigt stora sår att fortsätta att läka, det som en del fick veta, ännu ett år att våga tro, våga lita. Ett år att försöka klara dag för dag, kunna orka med skolan. För alla er som tjatar om när jag blir klar , jag gör mitt bästa så det få tiden utvisa. Ni vet inte anledningen till sjukskrivning, ni vet inte allt så låt mig försöka klara det i min takt utan att få höra hur långsam och dålig man är. Kanske inte borde skriva allt jag gjort nu men ibland måste man kanske kan få någon mer att förstå.
Det har varit ett år av väldigt mycket hopplöshet men en ändå lite ljusglimtar och HOPP.
År 2016 hoppas  jag kunna säga att jag är färdig konditor/bagare, kunna säga att jag mår bättre, kunna driva det förflutna långt bort. Kunna ta ännu flera steg framåt, helt enkelt bara får le, skratta och må bra. Inte gå in i någon bubbla när allt känns för tungt utan väga NJUTA av livet.
Livet går inte i repris utan ta vara på dagen.

Jag önskar er en underbar nyårsafton och en fin start på 2016!! Nu kör vi!!! DRÖM STORT! <3

Likes

Comments

För ett tag sen fyllde min underbara farmor hela 90år, grymt.
Jag skulle baka en av tårtorna.   Det blev en marsipantårta fylld med maraboufluff och passionsmousse. Dekorerationer av marsipan.
Jag gjorde ett försök,  vet jag är sämst, dåligast...

Anslag (tårtbotten)

Ägg
Socker
Mjöl
Potatismjöl (gör den mer luftig men kan uteslutas helt för en mer kompaktbotten)
Bakpulver

Tre lika stora glas

Jag använde 10 ägg., 4tsk bakpulver. ca 50 min i ugnen 160 grader.

Efter att ha knäcktäggen i första glaset så mäter du sedan upp lika mycket socker i det andraglaset, och i det tredje mäter du upp 50% mjöl och 50% potatismjöl. .Vispa ägg ochsocker i en skål. Låt det bli riktigt vitt och pösigt så vispa extra länge.Blanda i mjölblandningen och bakpulver.

Maraboufluff

200 g marabou mjölkchoklad 3 dl grädde.

Hacka chokladen och värm upp grädden, den får inte koka för då skär den dig. Tillsätt chokladen och låt smälta till en jämn sås. Låt svalna och ha i kylen över natten. Vispa sedan upp den med elvisp till ett härligt fluff!

Passionsmousse

Ingredienser:
4    st mogna passionsfrukter
2 dl vispad grädde
2 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker 

Gör såhär:
1. Gröp ur passionsfrukterna och koka upp fruktköttet med socker, låt svalna
2. Vispa upp grädden med vaniljsocker, vispa en aning lösare än vanligt.
3. Vänd ner passionpurén med grädden! 

Spacklad med grädde och täckt med marsipan.

 

Likes

Comments

Här kommer ett tips till julfikat, chokladbollar med pepparkakssmak. Så enkla och goda.

Man får ut ca 30 st om man gör dom 50 gram. Men nu senast gjorde jag dom 30 gram st.

1,5 dl kallt kaffe

400 gram strösocker

400 gram smör/margarin (rumstemperatur)

500 gram havregryn

100 gram krossade pepparkakor (i "smeten ")

12 gram vaniljsocker

36 gram kakao.


Krossade pepparkakor att rulla dom i. 

Blanda alltsammans med vinge om du har bakmaskin.

Mät sedan upp klumpar i ex 50 gram. Rulla dom runda och rulla dom i krossade pepparkakor.


Lycka till 😀Likes

Comments