Off road turen, besök hos fåraherden

Nästa stopp var hos fåraherden. Han var där hela sommaren med djuren då det är för varmt för dom längre ner. Sedan flyttar han ner till byn med djuren. På väg upp sista mötten mötte vi sonen. Han åker flera gånger per dag frun byn upp till sin pappa. I byn har dom en taverna så han hjälper båda sina föräldrar varje dag.

Väggarna blir smalare och krokigare. På ett ställe fick dom köra fram och sedan backa för att kunna svänga. Tur dom är duktiga på att köra.

Herden mjölkar sina djur i solnedgången och soluppgången. Det är ca 40 djur som ska mjölkas varje gång och såklart görs allt för hand. För att spara ryggen har dom gjort denna specialare, en jacka knuten i två snören som han kan hänga i. Sedan skickar han in djuren mellan benen och så får dom vara där i hagen till morgonen. Då gör han likadant när han mjölkar, vänder sig om bara.

Så här såg det ut där han bodde. Två sängar och ett bord. Ibland sov sonen över, därför två sängar.

Käppen väljer dom så att det ryms fyra fingrar i böjen. Den använder han om han inte får tag i något får av någon anledning. Käppen ska vara så lång att den går upp i armhålan, den används som stöd när han går.

Här bodde hans pappa före honom. Ännu enklare än där herden bor idag.

Han pratade en dialekt på grekiska så Chris förstod inne mycket av vad ha sa.

Bakom huset görs ost av mjölken,  men bara till husbehov. Chris visar oss hela proceduren.

Herden bör här på 1300 meters höjd. Det finns några grottor där som dom lagrar den hårda osten dom gör.

Fåren låg i klunga under trädet, gick man närmare gick dom iväg.

Gillar