HLR utbildning

Idag började jag mitt arbetspass på brandstationen med en utbildning i HLR. Riktigt bra. Först var det lite teoretiskt, sedan var det mycket praktiskt. Det första vi fick prova på varandra var Heimlich manöver.

Sedan skulle vi få träna på en docka. Först visade han och efter det fick vi prova. 30 kompressioner och två inblås.

När vi provat några gånger var det dags för nästa övning, lägga en medvetslös person i stabilt sidoläge. Vi fick träna två och två.

Vi fick även lära oss använda en hjärtstarter. En person gjorde kompressioner, en inblås och en skötte hjärtstartern. Det fiffiga med den är att den säger vad man ska göra. Det den inte säger är att om det är en man som man ska använda den på måste man tala bort lite hår där plattorna ska sitta. Och på en kvinna måste man dra ner bh:n nedanför den nedersta plattan om kvinnan har en bygelbh.

En sån här ska jag skaffa och ha i bilen. Blir det att vi någon gång kommer till en olycka och ska göra mun mot mun är det kanske inte så kul om person en tex har kräkts. Jag kommer beställa en och ha den i bilen.

Det var lärorika två timmar. Skadar inte att man får träna på HLR. Även om jag jobbar på ett äldreboende där det är noll HLR på de flesta så kan ju personal eller anhöriga drabbas.

Gillar