Besöket hos arbetsterapeuten på onkologen

Jag ville träffa en arbetsterapeut angående mina onda händer. Har typ ett par såna handskar för mina händer, men jag skulle vilja ha ett par som det är bättre grepp i när jag ska hålla i saker.

Jag fick en tid ganska fort efter jag träffat min onkolog. Arbetsterapeuten hade med sig en sjukgymnast. Hon ville ha med henne för att hon är proffs på svullna händer relaterat till lymfödem. Hon mätte båda armar och händer, konstaterade att jag inte har lymfödem. Det visste jag och sa att jag förstod det var arbetsterapeuten jag skulle träffa.

Det var ändå bra sjukgymnasten var med. Nu finns måtten OM det skulle bli problem senare. Så hon gick vidare.

Jag och arbetsterapeuten satt och pratade ett bra tag. Hon frågade hur det var i vardagen för mig. Vi tittade på hjälpmedel för mina händer. Jag har redan en bra grej för att få upp lock. Den fick jag av mina barn för bra  längesedan. Det fanns ytterligare en liten grej när man ska öppna burkar. Den här så vacum i burkar försvinner.

Sedan pratade vi om min fattigue, hur jag mår av den. Jag tror min sjukgymnast och hon är i maskopi (dom känner inte varandra 😜). Hon sa nämligen också att jag måste vila. Sedan pratade hon om att det är viktigt för mig att jag ett slags schema över veckan. Att det är viktigt jag planerar så jag orkar med. Jag berättade att jag taktikvilar om jag vet jag ska göra något särskilt. Mycket bra tyckte hon.

Jag berättade för henne att det blir jobbigt när det blir spontana saker med många människor. Så har det nog varit hela tiden men det är först nu jag har sett sammanhanget. Och det är för att jag har så låg energi och behöver planera innan så jag hinner vila. Det blev så tydligt för mig hos henne.

Hon sa vila är viktigt, promenera lagom är viktigt, göra roliga saker är viktigt. Berättade om att jag tagit efter det Anja sagt åt mig så många gånger: Gör det som ger glädje. I mitt fall skapa i mitt pysselrum. Där sa hon också mycket bra, det är viktigt.

Hon frågade också om detta med att jobba. Berättade hur det var förra gången när jag började på 25%. Då gjorde mina kollegor lista på sjuksköterskeuppgifter som jag kunde göra när jag var på jobbet. Fick jobba på i min egen takt och öka tiden eftersom. Så är det inte nu. Nu måste jag ha patient ansvar direkt med några personer. Då ska det fungera att läsa journal, dokumentera ja tänket måste vara mycket mera med. Personligen tycker jag inte det är bra varken för mig eller de jag ska ha ansvar för. Det blir så otroligt mycket man missar på 2-3 timmars arbetsdag. Det skulle inte fungera för mig i dagsläget. Då är det bättre jag fortsätter vara sjukskriven. Det tyckte arbetsterapeuten också.

Det kan hända jag glömt något vi pratade om. Det var ett bra möte. Hon tyckte jag hade bra strategier för att hantera vardagen. Och hon upprepade igen vikten av vila.

Hon hade inga handskar jag känner jag vill ha. Hon hade bara handskar utan fingrar. Jag kan kontakta vårdcentralen, kan hända den arbetsterapeuten har såna. Eller köpas själv. Finns på Hjälpmedelscentralen om jag vill åka dit. Hittade dessa på nätet som verkar vettiga, dessutom billigare. Funderar på att beställa då dom inte var så dyra. Jag får se.

Gillar

Kommentarer

Sandrasjoberg
Sandrasjoberg,