Akuten, dag två

Nyss hemkommen från att ha varit på akuten sedan 13.45. Ett hett bad, för det var inte varmt på rummet där vi fick vänta. Jag har frusit i omgångar så jag tänkte få tillbaka värmen innan jag hoppar i snarklådan.

Jag följde en fin vän till akuten. Vi var där igår också. Hade dom gjort som vi sa igår hade det inte behövt bli ett så långt besök idag. Anledningen att vi åkte in igår var fruktansvärd smärta där det sitter en nefrostomi (en slang in i njuren för att avlasta när urinen inte kan rinna ner till urinblåsan). Min vän vet att nefrostomin behöver bytas, vilket vi påtalade igår vid flera tillfällen. Stomin spolades och det togs prover.  En smärtstillande injektion Voltaren på plats igår, några smärtstillande kapslar på fickan så fick vi åka hem. Min vän hade rätt ont idag också, trots smärtstillande som följde med hem igår. Och det har inte kommit någon urin i påsen alls.


Idag började vi med injektionen när vi kom in. Sedan vänta, vänta och åter vänta. Det skulle bli röntgen men där var det mycket att göra. Vi fick sitta kvar på akuten. Jag lånade britsen vid några tillfällen för att lägga upp och vila benen.

Varvade med stickning.


Läkaren var tvungen fråga igen om min vän verkligen haft nefrostomi i två år. Hon tyckte det lät länge. Hon höll med om att njurstenarna borde tas bort så det går att avveckla nefron.

Det slutade med att min vän blev inlagd. Byte av nefron ska ske imorgon. Dessutom ska njuren undersökas mer noggrant. Jag fick åka hem. Köpte mig en hamburgare och en lyxshake på väg hem. Tur jag åt hotellfrukost på förmiddagen när det blir en liten middag strax efter 22.

Jag tycker det är hemskt att en människa ska behöva plågas så här. Nefrostomi i två år i väntan på att få ta bort två stora njurstenar. Att måsta åka in var åttånde vecka för att byta den. Vara orolig varje gång, hur ska det gå denna gång? Kommer det göra lika ont att byta? Det har inte gjort ont varje gång, men lite för ofta. Och sedan behöva ha ont av och till fram till nästa byte. Jag håller verkligen alla mina tummar och tår att läkarna på akuten pushar på så det kan bli en operation snart. Det lät då så på både den vi träffade igår och den vi träffade idag.

Jag önskar min vän lycka till imorgon och att det blir någon sömn inatt. Nu ska jag hoppa i snarklådan alldeles strax.

Gillar