Drömmer du om att flytta utomlands? 15 tips


Vem har inte dröm någon gång om att flytta utomlands? Hands up for me. Redan som 13 åring hade jag stora visioner och drömmer och fantiserade mig iväg att som vuxen bosätta mig utomlands. En dröm som flög med mig hela tiden och idag är jag här. För andra gången flyttat utomlands. Verkligen en milstolpe och något alla kan. Som jag alltid väljer att tänka, kan dem kan jag. Det handlar om att våga, våga ta steget och testa. Vad är det värsta som kan hända? Jo att du måste åka hem. Är det så farligt? Medans det bästa som kan hända är att du blir rikare på livet, möter nya utmaningar, blir starkare i dig själv, vågar utsätta dig för läskiga nya saker för att du måste, träffa nya människor och komma in i nya kulturer som mat, boende och livstil. WOW kan rabbla upp så mycket mina vänner. Detta har gjort mig rik på livet. Då har jag bott 1 år i Australien och just nu bor jag i Spanien Marbella. Jag vet att ni är många där ute som också vill eller drömmer om att flytta utomlands. Fråga först dig själv, vad är det som hindrar dig? Är det pengar, ditt nuvarande jobb, eller din livssituation med barn eller pojkvän? Studierna eller bara svårt att ta steget? Börja här och skriv ner dina hinder och sen vet du, hinder finns det alltid det är bara att du bestämmer dig att hoppa över dem eller stanna hemma i säkerheten av att inte falla över ett hinder. Kom igen nu våga drömma våga leva och våga ta steget om du nu sitter på drömmer att testa bo utomlands.

Sen såklart, vad vill du få ut genom att flytta utomlands, är det en period du ser, för livet, för studier eller för att upptäcka och resa runt? Vilket land och vad vill du ha, storstad och pulsande gator eller palmer och stränder? Det finns en hel del att tänka på? Är du redo för en rund resa och se flera ställen eller är du taggade på att bosätta dig och känna på vardagslivet i ett annat land? Oj ja det finns mycket att bolla om. Men här kommer 15 tips för dig som vill bosätta dig utomlands och testa leva ett vardagsliv med ekonomi, jobb, boende, försäkringar och leva lajf.

1. Spara pengar / Ekonomi
Vi alla vet att utan pengar kommer man inte långt inom resandet. Ärligt men sant. Man behöver tänka över hur mycket pengar man behöver för att starta upp ett "nytt liv" man börjar nästan om från grunden när man flyttar såhär. Så en budget är viktigt innan man börjar och är du inte där än. Toppen tänk vilken glöd du får att gå till jobbet med detta som mål eller när lönen kommer få spara utan till din dröm att få flytta utomlands. Så här tycker jag allting startar. Är du kräsen eller mindre kräsen på mat, boende och utgifter har också en stor roll.

2. Sök och ta reda på information
Såklart behöver man ha lite i bakhuvudet om landet man väljer, hur lätt är det att få boende, hjälpmedel. Vad krävs att få stanna i landet, har de några speciella krav. Som här i Spanien behöver du ett NI- NUMMER för att kunna arbeta, köpa bostad, bil mm. De vill ofta ha en anledning till varför du bor i landet som något av det jag skrev innan. Behöver du vaccinera dig innan du åker som vi behövde inför Australien. Alltid bra att söka upp och vara på säkra sidan så du inte får massa hinder i början. Allt är en utmaning så man måste vara redo att ta sig an dem och inte ge upp.

3. Boende & Arbete
Som de flesta kanske tror så väntar inte en vilo semester när du kliver av planet. Utan nu startar mer en process. Har du inte fixat boende sedan innan så är det nog det första mission du har. Vart ska du bo? I Australien så bodde jag och Emilio på hotell första 2 veckorna, inte semester om jag säger så utan här var det två veckor i ständigt letande av boende på olika mäklar sidor och privatpersoner så vi satt mest i taxi runt omkring i Sydney för att hitta boende. Medans här i Spanien Marbella fixade vi boende hemma i Sverige genom ett filmklipp vi fick genom mäklaren. Så antingen går man på det osäkra och håller tummarna att det är så bra som bilderna/filmen visar eller så kör man all in när man väl landat. Vi har gjort på båda sätten många gånger och som tur var har vi haft tur så gå på magkänslan. Här får man också vara beredd på depositioner av månadshyran och förskottsbetalning så budget behövs.

4. Telefon / Kontokort
Innanför EU har dem idag en grym deal att du kan ringa och sms graits hur mycket som helst. Sen har du fria 10GB. Det är ju toppen tycker jag! Känns så mycket lättare att ha kontakt med familjen hemma i Sverige. Medans utanför EU igång det ej och måste skaffa nytt kontantkort. Vi har alltid köpt våra mobiler kontant så det vi gjorde i Australien var att fixa nytt kontokort som fungerade där. Medans jag vet att om du har abonnemang så tror jag man kan kolla upp att pausa sitt abonnemang. Lite osäker hur man gör där så kolla upp det med din återförsäljare. Medans som här i Spanien har vi våra svenska kontantkort som fungerar super. Så enkelt. Kontokort däremot är något man ska skaffa på plats, söka upp på facebook grupper vilka banker som är bäst och besök dem och öppna upp ett konto. Både för din lön samt för att inte ha alla dessa extra avgifter som de drar på ditt svenska kort.

5. Hur söker man jobb?
Här kan man vara steget för och fixa klart CV innan man åker. Här är också viktigt att tänka vad du vill jobba med. Vill du ha mer semester feeling och jobba på ett cafe några dagar och chilla resten eller vill du satsa på att starta upp ett liv där och leta heltids arbete? Allt handlar om hur du ser din resa. Vi åkte till Australien för ett vardagsliv och såklart upptäcka men vi jobbade heltid och bodde mitt i smeten i Sydney första halvåret. Jag hade turen att få jobb genom mitt Svenska jobb på klädbutiken Zara. Men trotts det hade jag Skype intervju här i Sverige och fick besöka deras stora kontor i Sydney på intervju tillsammans med tre andra tjejer. Hejdå bästa Engelskan. haha! Men jag fick det och började någon vecka efter heltid på Zara i Sydney Pitt Street. Wow vilka minnen! Sedan flyttade vi till Gold Coast och jag kunde inte sitta still ville jobba, så sökte några jobb och fick gruppintervju med 10 andra Australiensare... Hmm jag och en till fick jobbet. Galet nöjd fick jag tjänsten Assistent Manager i en galleria utanför smeten alltså bara lokalbefolkning och lilla svenska jag. Om jag lärde mig slang ord och mycket engelska. Också en dröm tid i mitt liv. SAKNAR! Så skriv CV ut och rör på er, prata prata och prata. Visa varför just du ska ha det jobbet. Våga ta för er och njut längst vägen. Allt är än en gång en utmaning men oj det är mina lyckorus idag när jag tänker tillbaka. Man växer så mycket!

6. Facebook grupper, vänner till hjälpt till boende
Nya vänner, tack vare jobben. Ut och jobba, träffa på nya människor och njut av livet. Där finns dem! Åker du ensam så kanske du bor tillsammans med andra tjejer / killar. Följ alla Facebook grupper som Svenskar i Australien, Svenskar i Sydney, Svenskar i Marbella ja och såklart finns det i det landet du nu väljer. Alla har Instagram idag, sök upp dem där och hör av dig. Vi alla är i olika men ändå samma båt.

7. Varför vill du flytta?
Här är den stora frågan, världen är stor mina vänner och hur fantastisk är inte det? Här är frågan hur ser du din livstil, hur vill du leva och vad vill du uppleva. Är det storstad, är det palmer och stränder eller är det bara kultur du är sugen på? Vad är det som lockar dig och vilken livstil drömmer du om? Sök runt, kolla instragram, sök upp folk som bor i de länderna du skrivit ner på listan som intressanta och sen kommer du hitta stället. Sen kan det också vara så att du väljer fler. Reser lite och sen bosätter dig med jobb någonstans. Allt är möjligt!

10. Hur löser man problem som uppstår utan att ge upp
Ställ in dig redan innan att saker kommer uppstå, ingenting kommer gå som planerat och hinder kommer. Så är du förberedd att det kommer ske så kommer du se enklare på dem också. Sen vill jag ge er ett tips, oavsett hur trött och sliten man kan känna sig ibland genom en sån här process så löser sig allting. Våga tro på det och se det istället som något att blicka tillbaka på så kommer du skratta åt det i slutändan. Så njut längst vägen va medveten att saker och ting kommer ske och kämpa igenom dem som att allt löser sig. Det finns alltid hjälp att ta också ifall du blir av med något. Kan berätta när vi blev av med vår väska på stranden inkluderat våra mobiler, vår gopro, vår nyckel till ARBNB lägenheten, till och med handskarna så där står vi på stranden i våra badkläder och får traska barfota till polisstationen.. Att jäkeln använde vårt kort inom fem minuter över 1000 kr också.. Tur jag inte hade med min kamera till stranden just den dagen. Där och då herreguuud hur löser vi detta med Australiensk polis, försäkringsbolag och sen traska hem på kvällen till lägenheten endast i bikini genom stan. hmm var det kul där och då.. Nja men allt löste sig och idag skrattar vi åt det.

11. Ensam eller med sambo/kompis
Är det bara du som vill åka eller också din sambo, eller försöker du övertala han/hon att följa med? Eller är du en som vill åka helt själv eller kanske ta med en kompis? Det är också en viktig tanke att tänka över. Jag har alltid flyttat tillsammans med min sambo Emilio. Samma drömmar samma mål men ibland kanske det inte alltid är så lätt. Våga prata om dina drömmar med din kille/tjej eller vänner någon lovar jag vill hänga med eller så är jag så fascinerad över dem som faktiskt ger sig ut själva. WOW ni är fan grymmare än mig. Jag behöver tryggheten och någon att prata med dela dessa galna saker med men vi alla är olika. & är du ensam och vill iväg du kommer hitta galet mycket vänner längst vägen.

12. Allt tar tid
Man är van med sina rutiner och hur allting fungerar hemma. Nu börjar man från noll och allt är från början. Jag är själv en person som vill att allting ska hända på en gång. Gärna igår men här måste man ha tålamod. Det tar tid, allting tar tid. Att komma in i ett nytt arbete med nytt språk, ny kultur och mycket mer. Man får inte ge upp de första månaderna utan jag brukar säga att det tar första året för att gå igenom allting för att kunna landa på riktigt. Så håll tålamodet vänner och ge inte upp.

13. Bara åk
Vad är det västa som kan hända? Det är att du måste åka hem. Glöm inte att vi lever här och nu, man måste våga och det är inte fel av att misslyckas och det är inte misslyckas för du kommer komma rikare hem ändå. Du kommer aldrig ångra dig utan jag lovar att du kommer istället ångra att du aldrig åkte. Glöm inte det!

14. Som att starta från noll
Man måste vara medveten om att göra en sån här grej är lite som att börja från noll. Man måste hitta en ny grund och en ny rutin i ett helt annat land än vad man är van vid. Se det positivt och som utmaningar som ska vara så. Tänk dig hur fantastisk att få vara med om detta och känna på hur det är att leva på olika platser i världen. MAKE A MARK. Du kommer blicka tillbaka på alla hinder eller icke hinder och njuta av din upplevelse i slutändan. Ni som gjort dessa resor håller ni inte med mig?

15. Matvanor
Detta är något jag alltid har haft svårt med, som kräsen tjej med maten. Hitta nya matrutiner i nya matbutiker ahhh. Har så många berättelser om matbutiks besök som gått tok fel. haha. Är du inte kräsen hoppa över att läsa detta men om du är som jag våga fråga i Facebook grupperna, andra som bor i det landet. Låt det ta tid sen har du en hel meny med nya maträtter. Gå även runt i olika matbutiker och spana in vad det erbjuder. Man kommer garanterat sakna maträtter från Sverige som man inte får till men det löser sig man måste våga testa nya maträtter.


Gillar

Kommentarer

Orsakulla mamma vid 20 nu lärar & doula
Så härligt att du följde din dröm 😊 . Utvecklande också att prova någonting så fritt som att byta land 😊.www.saramadeleine.se
jellen
jellen,
👏👏👏 så bra! tack för tipsen! nouw.com/jellen
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229