Slipat altan - nästan som ny!

Alltså! Vilken skillnad!

Efter första slipningen som på bilderna ovan, körde vi även med finare sandpapper. Tanken var att vi skulle rengöra och olja altanen med en träolja med grått pigment, redan ifjol. Det kom annat emellan och så blev det snabbt sent på säsongen.
Tack och lov.
För där någonstans började Daniel prata om hur det skulle bli om man slipade altanen lite lätt. Sedan började jag prata om att hyra en golvslip. Så bestämde vi oss i förra veckan att vi testar! I fredags var vi och hämtade ”det lilla livet”, golvslipning alltså. Daniel började med att skruva ner de trallskruvar som stod upp lite och byta några skruv redan på fredagen.
På lördag kväll såg det ut så här!

Vi la inget jobb på att slipa kanter. Vi körde de stora ytorna med den här:

Det var medskickat en mindre maskin att köra med i hörn och utmed väggar. Den fick vi omöjligt igång. Vi försökte på alla möjliga sätt (första tanken är ju att man inte begriper hur den ska startas), jag laddade ner bruksanvisning på nätet och Daniel kollade om någon fas gått. Till slut, när jag skulle gå in i badrummet, insåg jag att det inte fanns någon ström i huset. Då slog mig tanken att det kunde ju vara vår jordfelsbrytare som slagit ifrån! Och mycket riktigt - så var det. Vi försökte starta den lilla slipmaskinen igen, utan framgång. Jordfelsbrytaren slog ifrån igen.

Då återstod att ta fram vår egen slipmaskin och det tog såklart mycket längre tid, än vad det skulle gjort med en proffsmaskin. Så kanterna på altanerna (och ett trappsteg) får bli en annan dag.

På natten mellan lördag och söndag fick jag lite känningar av gallsten igen, så det blev lite för lite sömn. Ska erkänna att jag var som överkörd av tåget när klockan ringde 08.00 på söndagen. Skratt... men regnet hotade på måndagen så det var bara att kliva upp och börja olja! Jag ska inte klaga för mamma ringde på förmiddagen och frågade om vi ville ha hjälp, för hennes väder-app hotade med regn redan klockan fyra samma dag.
- Jaaa, tack, sa jag! Fast mer av anledningen ”överkörd-av-tåget” än regnet...
En del av dagen var A med och oljade, men hon bakade tårta och gjorde dekorationer också, så eftermiddagen tillbringade hon mestadels i köket.

Vi slipade även altanen vid lekstugan. Den är inte lika gammal som den stora altanen. Men var fullt tillräckligt tråkig för en slipning!

Slipad, oljad och klar, så när som på trappsteget då! Den här altanen hade också en del svarta tråkiga fläckar som försvann som genom ett trollslag. Det gick så snabbt vid tidpunkten för slipandet av den här altanen, att jag aldrig hann ta någon före-bild.

Hur som helst. Vi är SÅ nöjda. Det här är möjligen ingenting man gör på en altan man är rädd om och vi har ingen aning om hur det står sig. Men vi sa att det spelar inte så stor roll hur det går med den stora altanen som har några år på nacken. Nästa gång är det troligen dags att byta hela rasket.

Före och efter!

Just det! Träoljan med grått pigment!
Den får vi sälja på blocket... fniss! Det blev inte bra med den när altanen var nyslipad. Den skulle vi ju haft för att dölja en tvättad, något mer sliten altan.
Istället blev det nu en ordinär, klar träolja.

Och som sagt; en ny möbelgrupp är på plats och en till är på ingång om ca fyra veckor.

När vi var klara var det dags för tårta i de nya möblerna, men det får bli ett nytt inlägg om möblerna.

Bild på den fina tårtan kommer här!

Sov gott!

With love

Lottie

Gillar

Kommentarer