Guide til Nordsjælland: 4 steder du skal kende omkring Tisvilde

Ligesom resten af Danmark (eller i hvert fald København) migrerede jeg sidste weekend til Nordsjælland, eller nærmere bestemt Tisvilde-egnen, hvor mine forældre meget belejligt har bosat sig permanent. De kære gamle trolde, som har sat mig i verden, blev dog sendt i weekend-eksil i storstaden, så jeg kunne indtage den landlige matrikel sammen med en håndfuld veninder af varierende art. Vi satte os for, ud over at tage til Musik i Lejet, der var turens hovedformål, at udforske lokalområdets herligheder - og det er der kommet denne lille guide ud af, hvis I nu skulle forvilde jer op på de kanter...

.

1. Torup øko-marked

Hver lørdag (eller også er det hver anden) er der øko-marked på stationspladsen i øko-landsbyen Torup (ved Dyssekilde St.). Her sælger lokale producenter deres super-lækre varer som fristbagte speltbrød, hjemmelavede havtorn-marmelader, friskplukkede og lokaltdyrkede bær, kartofler, frugter, hjemmelavet æblemost og lokalt kød, ost og specialteter. Det er SÅ lækkert, småt og intimt - og virkelig "øko" på den nice måde. På markedsdage kan man spise frokost på markedet - prøv et made-on-site tapasbræt med lokale specialiteter. Der er også en vegansk café, der hedder Fødekilden, som har veganske burger og pizza - og den bedste veganske is, jeg nogensinde har smagt. Den er lavet på nøddemælk og dyppes i mørk raw-chokolade. Go there!

Torup Marked, Dyssekilde St., Torup (mellem Frederiksværk og Hundested)

.

2. The Farm

På vejen mod Tisvilde, lige når man når svinget ved Tibirke Bakker, ligger der en gård, som er verdens måske bedste interiørbutik - i hvert fald på de kanter. "The Farm" er indrettet i gårdens fire længer og lader, og hvert rum har sin farvekode. Der er både inde- og udemøbler og en masse lækker keramik (i pastelfaver!), viskestykker, lys, duge, skind og planter - og sågar et rum med tøj og sko blandt andet fra Apair. Alt er helt to-die-for!

Præstebakkegaard "The Farm", Bækkebrovej 15, Tibirke

.

3. Tisvildeleje

Det er med god grund at folk valfarter til Tisvilde - og stranden Tisvildeleje ligeså snart solen titter frem. Standen er nemlig en af de allerfineste på den sjællandske nordkyst! Og byen, Tisvilde, er bestemt også værd at komme efter med indtil flere gode restauranter og butikker på hovedgaden. Snup en frokost eller et glas kølig rosé på tagterrassen på Tisvilde Badehotel, stil issulten hos Hansen Is eller Paradis - og nyd dagens mokka hos Riccos. Der er sågar en Nørrebro Bryghus, så det er praktisk taget som at være i København - bare tilsat sommerchill! (og i uge 29 er det tilmed de samme mennesker du møder i Lejet, som i Indre by på alle årets øvrige 357 dage... Hvis man er til den slags.)

.

4. Rababergaarden

Hvis der er ét sted, der emmer af landlig sommeridyl, så må det være Rababergaarden, der ligger mellem Tisvilde og Vejby i Holløse. Rabarbergaarden er et privat landbrug, der har indrettet en lillebitte, men super charmerende restaurant i en af gårdbygningerne, hvor de serverer årstidsbestemt og hel lokal mad. Vi var forbi til frokost (vi sad i gårdhaven hvor der er 6 borde) og fik knasende sprøde salater, friskfanget rødspætte og kartofler, der var så friske, at de nærmest sprællede. Alt økologisk, naturligvis. Der er også en gårdbutik og bageri (deres brød er SÅ lækkert!) og landbrug med små grislinger. Husk at booke bord, hvis du vil forbi (både frokost og aften) da der kun er plads til få gæster ad gangen.

Rabarbergaarden, Holløsegade 21, Vejby

Synes godt om

Kommentarer