UKENS FAKTA OG TIPS - PIGMENT

Hei hei, og velkommen til en ny "ukens fakta og tips".

Tenkte å dele litt om pigment. Pigmenter veit jeg flere har, i større eller mindre grad. Nå begynner sola å titte mer og mer fram, og sola er med på aktivere melanocyttene våres til å produsere mer pigment. Hva er melanocytter? Melanocyttene (pigmentcellene) er lokalisert i stratum basale; det nederste laget av epidermis (overhuden). De har lange armer som gjør at de uløper oppover i vevet. Vi finner også en oppsamling av melanocytter i bunnen av hårsekkene. Melanocyttene produserer melanin (pigment). Epidermis er delt inn i 5 lag, og vi skal være spesielt obs på lagene stratum basale, stratum granulosum og stratum spinosum (de tre nederste lagene av epidermis). Her finner vi nemlig levende melanocytter, og det er blant annet derfor spesielt viktig at vi beskytter oss mot uv-stråler!
Oppgaven til melanocyttene er å beskytte cellenes DNA mot uv-stråler. Et melanocytt, leverer melanin til ca 35-40 keratinocytter (hudceller).

Det er ekstra viktig at vi er obs på disse melancyttene. De er nemlig svært reaktive! Det er flere faktorer som trigger melanocyttene, og noen av dem er: uv-stråler og HEV-lys (visste du at; HEV-lys penetrerer like godt som uva strålene, altså, de penetrerer helt ned til det mellomst hudlaget, dermis. Derfor like viktig at vi som sitter så mye på pc, mobil o.l bruker solkrem!), mekaniske traumer/friksjon (briller, bh-stråppen), overbruk av mekanisk peel (peel med korn i seg), inflammasjon (trigger melanocyttene til å skape mer pigment), ulike type medisiner (cytostatika, antibiotika), frie radikaler (gjør melanocyttene 40x mer reaktive) stress (stress gjør at vi skaper mye frie radikaler), hormoner og graviditet.
Når vi skal behandle pigmenter, er det vikitg at vi først finner årsaken til hvorfor pigmenteringene har oppstått. Det er heller ikke alltid like lett å komme i mål med behandlingen av pigmenteringer, og det er en langvarig prosess. OBS, det er ikke anbefalt å sette igang med full pigmentkontroll hos gravide pga hormonene! Antioksidanter og solkrem er heller å anbefale som forebygging når man er gravid. Man kan eventuelt starte opp behandlingen for pigment når man er ferdig med å amme og kroppen er tilbake til normalen.

For å få melanin, må det først skje en omdannelse. Denne omdannelsen skjer på følgende måte: vi har tyrosin som omdannes til DOPA ved hjelp av tyrosinasen. Videre blir DOPA omdannet til DOPA quinone (igjen ved hjelp av tyrosinasen). Etter denne omdannelsen skjer det ulike prosesser hvor man til slutt sitter igjen med feumelanin eller eumelanin. Altså, rød/brune pigmenter eller sort/brun pigmenter. De med mer rødlgie/brune pigmenter har ofte lysere hud, fregner, rødt hår og tåler generelt solen dårligere enn de med de mørkere pigmenteringene.

Vi har flere former for pigment:

- Melasma: skyldes hormonelle faktorer, og vi kan se at hele 50-70% av alle gravide har en form for melasma. Det kjennetegnes som symmetriske pigmenteringer som vises gjerne på panne, kinn eller som en bart over leppa. Melasma setter seg ofte dermalt, og betegnes derfor som kronisk. Melasma ligger latent i kroppen, og sprer seg ut igjen når behandlingen avsltutes. Det er derfor ekstremt viktig med vedlikehold!

- Solar lentiginer: oppstår på soleksponerte områder, kalles også for leverflekker. Sees ofte på bryster, hodet og hodebunnen hos menn. Opptrer oftes hos voksne over fylte 30år. Det skal ikke være noe ru overflate, og hvis man opplever at den er sandpapiraktig kan det være lurt å få den sjekket ut! Solar lentiginer er godartede, tydlig avgrensete, fargeforandringer som direkte årsak av uv-eksponering. Disse har samme farge hele året, og er i utgangspunktet overflatiske. Jo mer eksponering for sol og evt solbrenthet, vil man få en ruptur og de vil sette seg dypere ned i huden.

- Postinflammatorisk pigmentering, PIH: oppstår etter en direkte traume på huden slik som for eksempel inflammasjon, rosacea, soleksponering, akne, mekaniske årsaker, barbering, "plukkere" og eksemer. Sitter som oftest epidermal (i det øverste hudlaget), men kan også sette seg dypere. Vi skiller mellom "hyper-," eller "hypo-," pigmenteringer, altså brune og lyse lesjoner. Det er vanskligere å behandle hypopigmenteringer! Vi vet jo nå at inflammasjon gir direkte "mating" til melanocyttene, det er derfor viktig at vi alltid demper inflammasjonen, hvis ikke vil man ikke få kontroll på pigmentet!
PIH blir mørkere ved soleksponering.

- Poikiloderma civatte: kjennetegnes som et rød-brunt utslett på halsen og atrofi. Synlige blodkar og økt pigmentering. Det er ukjent årsak til dette, men man kan mistenke for eksempel kosmetikk, parfyme, hormonelle faktorer og soleksponeringer. Ses ofte på halsen, og er vansklig å behandle fordi man har atrofi (tynnere hud) og ønsker ikke å jobbe like hissig. Vi vil komme et godt stykke med selve pigmenteringene, men de sprengte blodkarene vil være igjen.

HVILKE INGREDIENSER BØR MAN SE ETTER?

Melkesyre: er det vi kaller for tyrosinasehemmer. Hvis man husker denne omdannelsen til melanin, vil tyrosinasehemmere hemme denne dannelsen. Melkesyre er også eksfolierende og gir fuktighet.

Vitamin C: husker dere sist innlegg om antioksidanter? Vitamin C er også en tyrosinasehemmer, samtidig som den er antiinflammatorisk og reaktiverer E vitmin.

Vitamin E: lagres i cellene våres og beskytter cellemembranen.

Vitamin A: er eksfolierende samtidig som den går på talgkjertelen og melanocytten. Gir bedre differensiering mellom dermis og epidermis.

Niacinamide: gir fuktighet samtidig som den er antiinflammatorisk.


Vi bør altså ha noe som hemmer dannelsen av melanin, roer melanocytten, noe som eksfolierer og demper inflammasjon. Vi kan tenke oss at vi trenger to dørvakter, dette er niacinamide som hindrer at melanin får springe ut (enkelt forklart). Stenger altså for døra. Den andre dørvakta er A vitamin. Sååå, vil vi trenge antioksidanter i vevet, tyrosinasehemmer i cellene og dørvakter på reseptorene.

Det er derfor viktig at vi har et rolig miljø når vi skal behandle pigmenter, og at man blir informert om at dette er en livslang behandling. Avslutter man en slik behandling, kan pigmentene komme tilbake. Dørvakta forsvinner, og melaninet får springe ut. Man må bruke produkter hele tide! Kan sammenlignes med det å trene.

Man kan bruke "tøffere" ingredienser på høst/vinterstid, på sommeren må disse ingrediensene brukes på kveldstid. Om sommeren er det derfor prima å bruke solfaktor og antioksidanter (generelt hele året), og tyrosinasehemmere på kvelden som trappes ned til typ tre kvelder i uka.

Det er ikke å anbefale å starte opp behandling med kjemisk peel på sommeren, men mandelage som vedlikeholdsbehandling på sommeren fungerer.

Har man fregner kan man risikere at disse blekes når man behandler pigmenteringer, fordi ingrediensene ikke skiller fregnene fra andre type pigmenteringer.

HVILE PRODUKTER?
Vi har fått en god innføring av MeLine, som har laget produktet som er rettet spesifikt mot pigmenteringer. Både for de med lysere hud og de med mørkere hud. De med en mørkere hud har mer reaktive melanocytter, og vi må derfor være obs når vi setter i gang behandlingen. Det er heller ikke like enkelt å se en evt inflammasjon i huden, og vi bør derfor ta en VISIA scan for å sjekke ut inflammasjonsprosenten.
Hudfargen deler vi inn ved hjelp av fitzpatrick skalaen. Jo mørkere hud jo høyere opp på skalaen er du, jo lysere hud jo lenger ned på skalaen er du. Skalaen går fra 1-6, lys til mørk. Det fine med MeLine er akkurat det at de har justert produktene rettet til fitzpatrick 1-3 og fitzpatrick 4-6. De gjør justeringer på ingrediensene og prosentdelen (hvis ikke jeg husker feil) slik at produktene passer for alle på fitzpatrick skalaen. De har MeLine Caucasian (fitzpatrick 1-3) og MeLine Ethnic (fitzpatrick 4-6).
MEN, MeLine Caucasian kan kun brukes for fitzpatrick 1-3, ikke av fitzpatrick 4-6, dette pga ingrediensene! Men, fitzpatrick 1-3 kan bruke både MeLine Caucasian og MeLine Ethinc!

STREKKTEST: spre den pigmenterte lesjonene med fingrene, blir den lysere sitter den trolig epidermalt, endrer den ikke farge sitter den dypere.

EKSTRA, ULIKE MEDISINER SOM KAN GI PIGMENTER:
- Antiepilektika (kviser, akne, pigment. Viktig med forbehandling!), cytostatika (gjør huden tynnere, skjørerer og mer uv-sensitiv), østrogen, tetrasykliner, hormonell prevansjon og malariamedisin.
Det er ikke alltid legene sier fra om at blant annet disse type medikamenter kan gi pigmenteringer.

Liker

Kommentarer

Hudpleiedama
Hudpleiedama,

Dette var veldig lærerik lesning 😊 Jeg har en hud som svært sjelden blir solbrent, og slurvet mye med solfaktor da jeg var yngre. Som følge av det har jeg litt pigmenteringer i ansiktet, men de er nesten borte nå takket være C-vitamin og retinol. Jeg la imidlertid merke til at de ble litt mer synlige sist sommer, til tross for hyppig bruk av høy solfaktor.

nouw.com/hudpleiedama
ByNorin
ByNorin,

Åh, tusen takk! Så koselig at du synes det, disse innleggene tar tid å lage så godt å vite at de blir satt pris på! 😃 Vi ser mange som kommer inn for behandling som sier akkurat det samme som du sier, solkrem er jeg selv alt for dårlig på.... Mange sitter igjen med disse hyperpigmenteringene som gjerne blir mørkere ved soleksponering. Så gøy at du merker forskjell etter oppstart med C-vitamin og retinol, er jo to suverene ingredienser! Ha en fin dag videre <3

nouw.com/bynorin