UKENS FAKTA OG TIPS - FILLER OG BOTOX

Hallo og lenge siden sist!

Altså. Jeg har siden sist startet opp med nattvakter og har rett og slett trengt tid til å få tilvendt meg den nye hverdagen. Nå begynner det smått å bli bedre og jeg gleder meg til å sette i gang ukens fakta og tips igjen!

Denne gangen kommer innlegget på en tirsdag, men det er hvert fall en start. Jeg tenkte denne gange å komme med litt fakta og tips rundt filler og toxin. Et innlegg som trolig blir litt mer fakta, enn nødvendigvis tips. Men, vi får se.

For å starte. Dette er kun ment for å gi en større forståelse for hva filler og botox er, og hvordan det fungerer. Ikke ment som noe skremsel eller oppmuntring, men rett og slett ment som en opplysning? Er det nemlig et par ting jeg er engstelig for når jeg skriver disse "fakta og tips" innleggene er at det gir en negativ effekt på de som leser dem. Igjen er disse innleggene ment som en trening for min del og som en faktaopplysning til de som leser. Alt jeg skriver kan man også finne ellers på nett, hvis man vil. Selv tar jeg utgangspunktet i både nett og undervisning på skolen, og er kritisk til sidene jeg velger.

Sånn.

Hva er dette for noe? La oss starte med filler. Hovedbestanddelen i filler er hyaluronsyre og hyaluronsyre har vi som sagt naturlig i huden fra før av. For å nevne kort igjen om hyaluronsyre så trekker den til seg 1000x mer væske enn sin egen vekt og er derfor vesentlig for fuktigheten i huden. Videre kan også hyaluronsyre gi volum og en "plumpy" effekt.

Vanligvis vil hyaluronsyre brytes raskt ned i huden og fordøyes. I filler er hyaluronsyren krysslenket, altså er molekylene lenket med hverandre for å forsinke nedbrytelsen. Inneholdet kan nesten se ut som gele (?) og gir en umiddelbar effekt samtidig som varigheten er på flere måneder (vanligvis, vil variere). For å bryte opp denne krysslenkede hyaluronsyren, kan man injisere hyaluronidase som spalter proteinet i hyaluronsyren og videre bryte den opp.

Vi skiller de ulike fillerne ut fra hvor konsentrasjon/grad av prosent krysslenket. Jo høyere grad, jo tykkere er den og jo lenger vil den vare.

Filler brukes for eksempel til å jevne ut ujenvheter, gi mer volum og form på leppene, for linjer på hals eller mørke ringer og groper under øynene. Det som gjør at jeg personlig synes dette er gøy å jobbe med, er akkurat det med at man ser effekten med en gang. Samtidig er injeksjonsteknikken, selve konsultasjonen og forbredelsen til behandlingen spennende!

FAKTA: uten å lage no diskusjon på dette, er det videre interessant at filler ikke blir betraktet som et legemiddel pga at hovedbestanddelen er akkurat hyaluronsyre. Dette medfører at hvem som helst kan bestille fra nett og hvem som helst kan injisere. Hvis man tenker på hvor kompleks anatomien i ansiktet er, er dette i mine øyne noe skummelt å tenkte på.

Hva med komplikasjoner? Selve hyaluronsyren er det sjeldent bivirknigner på. Man skal dog være obs på injeksjonsteknikken, huske å aspirere i nok sekunder, passe på hvor raskt man injiserer og se etter evt endriger underveis av behandlingen. I sin aller verste fall kan man injisere slik at fillersubstansene beveger seg mot blodstrømmen og det okkluderer (tetter igjen). Skjer dette i en arterie, for eksempel en arterie som forgrenes fra øyepulsåren, kan det medføre blindhet da sirkulasjonen stopper opp. Dette er heldivis sjeldent, men viktig å vite. Videre er de vanligste komplikasjonene smerte, hevelse og et blåmerke der behandleren er blitt injisert. Også ujevnheter kan oppstå. Setter man filleren for overflatisk opplever man en blålig misfarging (også kalt tyndalleffekt). Videre kommer også infkesjon og innkapsling av filler (også kalt granulomer) som eventuelle komplikasjoner.

For å holde det kort, går vi nå over til botox, eller botulinum toxin som blir produsert av clostridium botulinum, en bakterie. En bakterie som vi finner i mange naturlige miljøer. Botulinum toxin, botox, er et giftstoff som i større doser kan være dødelig. I behandling brukes det små og fortynnede former. Botox blokkerer virkningen av acetylkolin (en nerveimpulsoverfører, stimulerer blant annet til muskelsammentrekninger) ved å binde seg til kolinerge nerver (nervefibre som utløser acetylkolin) og hindrer dermed frisettelsen av acetylkolin. Det gir en muskelavslappende effekt, samtidig som det reduserer sammentrekninger i musklene.

Det som gjør botox ekstra interessant, synes jeg, er alt man kan behandle med botox. Eksempler: migrene, svette, overaktiv blære og som kanskje mest kjent, rynker.

Når det kommer til behandling av rynker fungerer botox best på de dynamsike rynkene. Oftest de horisontale rynkene i pannen, sinnarynken, smilerynker og lignene. Man injiserer inn i muskler som fører til at de blir lammet. Det gjør huden glattere og rynkene blir mindre synlig. Dette er ikke noe permanent behandling og man må gjenta behandlingen en 2-3 ganger i året.

Hva med komplikasjoner? Normalt sett er det få og lite risiko for bivirknigner. Man skal igjen være sikker på injeksjonsteknikken og hvor man injiserer. Igjen blir det viktig å kjenne til anatomien. Rødhet, hevelse og blåmerke ved injeksjonssted er vanlig. Også ptose (hengende øyelokk), hodepine og nummenhet kan oppstå, samt allergisk reaksjon. Asymmetri kan også forekomme.

Er det noen som ikke kan ta filler og botox? For begge gjelder gravide og ammende. Også tidligere allergiske reaksjoner på enten filler eller botox, og generelt i forhold til andre alvorlige allergiske reaksjoner, skal tas høyde for. Evt forhøre seg med lege før en evt behandling.

Liker

Kommentarer