UKENS FAKTA OG TIPS - AKNE

Hallo!

På tide med en ny “ukens fakta og tips”. Denne gangen retter jeg fokuset mot akne, og skal forsøke så godt jeg kan å holde det kort, hehe.

Først tenkte jeg å starte med definisjonen på akne, og det er kort fortalt “inflammasjon i hår og talgkjertelen i varieren alvorlighetsgrad”. Visste du at akne affiserer rundt 85% av unge mellom 12 - 14 år, og at akne blant barn helt ned i 7 årsalder har blitt mer vanlig de siste årene? Det er heller ikke unormalt å se akne hos eldre aldersgrupper, og alle hudtyper kan få akne.

Talgkjertelen er vesentlig å kunne om når vi snakker om akne. Talg = fett, altså, talgkjertelen produserer talg (fett) som smører hudens overflate og gjør huden svak sur (hudens pH er 4,7-5,5). De med en fet hudtype har overproduksjon av talg i talgkjertelen hele tiden, de døde hudcellene på overflaten faller ikke like enkelt av og har en større sjanse for akne. En fet hud har også større porer i ansiktet, og har ofte en glinsende utseende.

Talg er med på infeksjonsforsvaret vårt, og er med på å hindre brudd på hudbarrieren. De med en tørr hud har lettere for infeksjoner da de blant annet har mindre talg som smører overflaten og huden går med vanntap. Når vi produserer akne, blir talgkjertelene tette.

Triggere for denne talgkjertelen som vi nå skriver om, er blant annet; stress, menstruasjon, hormoner, dehydrering, ulike sykdommer, ulike medisiner, ubalanse i mage og tarm, kosthold og genetikk. Genetikk spiller en stor rolle; antall talgkjertler man har, størrelsen og aktiviteten er arvet ned. Kosthold kan også ha en innvirkning.

VISSTE DU AT vi har hele tiden 2kg bakterier i tarmen, dette skal være her da det er en del av immunforsvaret vårt, ubalanse her kan det vises på huden i form av akne?

Propione bakterien er noe alle har i huden, denne bakterien livnærer seg av talg og døde hudrester. Jo feter hud, jo mere “mat” har disse baktereien. Denne bakterien trives aller best i et miljø uten oksygen; et såkalt anaerob miljø.

Enkelt fortalt, hvorfor kommer akne? de døde hudcellene på hudoveflaten faller ikke av og tetter derfor porene. Det er derfor veldig viktig at de med fet hud fjerner de døde hudcellene på hudoverflaten da de vanskligere løsner av av seg selv. Vi får derfor et miljø uten oksygen og denne propione bakterien (p.akne) stortrives. Den begynner å kolonisere seg, den deler seg og skaper inflammasjon. Her finner også gule stafylokokker og streptokokker. Denne koloniseringen som fører til inflammsjon. Når vi så får en økt inflammasjon uskilles inflammasjonsmediatorer (kan tenke sev “avføringen” til denne bakterien) til p.akne. Inflammasjonsediatoren som skilles ut, er det vi ser som puss.

Eller min korte forklaring: "poren tetter seg og propione bakterien får endelig muligheten til å slenge beina på bordet og koser seg masse. Vi finner gule stafylokokker og streptokokker, p. akne deler seg og koloniserer seg. Vi får en inflammasjon og ved økt inflammasjon utskilles p. akne sin avføring og vi ser puss." Hehe.

HVILKE INGREDIENSER BØR MAN SE ETTER?

Første som popper opp i hodet mitt er salisylsyre! Men, salisylsyre virker uttørkende på huden, så det vil bli viktig å tilføre fukt. Salisylsyre er fettløslig, og har den egenskap at de kan hjelpe andre ingredieser til å komme dypere ned i huden. Den virker talgregulerende og eksfolierende, antiinflammatorisk som er viktig for å hindre utskillelsen av inflammasjonsmediatorer.

Glykolsyre er vannløslig, eksfolierende og penetrerer raskt ned i vevet. Som vi nå har skjønt, ligger det raskt igjen et lag med døde hudceller på overflaten som vi trenger å få bort slik at vi opprettholder et miljø med oksygen. Den er også med på å stimulere celledelingen. Men obs glykolsyre, det kan skape varme og irritasjon i huden! Vi vil ikke ha mer inflammasjon i huden enn det som allerede er.

A vitamin: ååh, yes, vår kjære A vitamin. Antiinflamaotrisk, balanserer talgproduksjonen og jevner ut hudstrukturen.

Niacinamide: husker at jeg skrev vi trengte fukt? Niacinamide gir fuktighet til huden for å hindre tørr hud og vanntap. Denne er også antiinflammaotisk.

Azelainsyre: demper rdeht og demper utskillensen av disse inflammasjonsmediatorene.

Tea tree: antibakteriell, mykgjørende og beroliggende

For å komme i mål i behandlingen med akne, må vi eliminere alle stegene i aknepatogenesen.

Akne er noe vi jobber mye med i klinikk, også aknearr. Hvis man føler at man har forsøkt alt hjemme, ville jeg kontaktet en klinikk. Her kan de vurdere om det er behov for å måtte henvise til lege, eller om det kan behandles i klinikk i kombinasjon med produkter hjemme.

Kan lese mer om produktene på Environ hvis ønskelig. Også produkter fra Meline kan anbefales. Meline er i utgangspunktet laget for pigment og pigmentkontroll, men egner seg også for de med lett akne, mangel på glød og generell hudforbedring.

EKSTRA: det finnes flere type akne!

HUSK: vi kan gjøre mye i klinikken, men det er opp til den enkelte å fortsette behandlingen hjemme! Å følge et oppsatt hudpleieprogram er viktig for å komme i mål med behandlingen! Mange av behandlingene tart tid, så tålmodighet er viktig. Det er derfor viktig at man er motivert, villig og tålmodig før man setter i gang en omfattende behandling. Du kan tenke deg det å skulle begynne å trene for å nå et viss mål. Det hjelper sjeldent/aldri å trene kun en gang for å nå målet man har satt seg. Det gjelder også mange av behandlingene!

Liker

Kommentarer