TIPS OG TRIKS TIL LESING TIL EKSAMEN

Hei hei!

Nå har jeg begynt å ha vært igjennom et par eksamener her på høyskolen, og til nå så har måten jeg har forberedt meg på, funket veldig greit. Det er jo selvfølgelig forskjellige fra person til person, men jeg tenkte i dag å dele mine tips og triks til lesningen til eksamen/prøve med dere!

PS: nå går jeg på høyskolen, så noen av tipsene er nok mer rettet dit, enn en vanlig prøve på feks vgs..

_______________________________________________________________________

👉Det her tar tid, gå inn for det!:

Fra ungdomsskolen til videregående, fra videregående til høyskolen. Folkens, det er forskjell. Selv går jeg på høyskolen nå, og de studiedagene man på videregående tok som "hurra, fridag", tar jeg nå som "hurra, jeg får en hel dag til å lese på"- dag. Man får med tiden mye man skal igjennom, og studiedagene blir hellige. Dette er en ypperlig dag til å faktisk komme seg i gang, kommet seg videre, eller gjøre seg ferdig med det man holder på med. Vær litt bestemt med deg selv, tenkt "dette skal jeg søren meg greie"


👉Ha mat og drikke tilgjengelig:

Det er viktig at kroppen og hodet får påfyll av energi mens man holder på. Man blir mye fortere trøtt og sliten hvis man hopper over måltider, eller ikke drikker. Man blir sliten av å sitte å se inn i pc-skjermen eller boka i flere timer, og man merker forskjell hvis man får innabords litt energi.


👉Leser du best på dagen eller kvelden? Kjør intervaller!:

Selv liker jeg dagen, hvis jeg har fri. Da kjører jeg ofte intervaller på hvor lenge jeg leser, før jeg tar pause. Høres ille ut men, hør nå: stå opp til vanlig skolen starter, spis en lett frokost, lag deg en kopp te eller kaffe, og ta frem boka. Les til første time på skolen ville ha vært ferdig, og ta en pause, og start igjen når neste time ville ha startet. Holder man på sånn til klokka blir 15-16, har man heeele ettermiddagen og kvelden til å gjøre annet, pluss, se hvor mye som har blitt gjort! Man må koble litt av i all lesingen, ettermiddagen for meg da, er hellig! Til nøds leser jeg stikkord på kveldene, dagene før eksamen, men etter en hard "jobbedag", trenger hjernen å bearbeide all informasjonen.


👉 Belønn deg selv:

Ha noe godteri eller noe godt å drikke, som du kan belønne deg med. Som skrevet over, man blir enda mer sliten og slapp hvis kroppen ikke får litt påfyll. Og øve til eksamen eller en viktig prøve, er faktisk en god nok unnskyldning til å skeie litt ut, hurra!


👉Få vekk ting som distraherer:

Personlig liker jeg å ha det rolig rundt meg når jeg leser og øver til eksamen, men det er fort gjort å sette seg foran tv´n med boka. Men helt ærlig folkens, hvor mye får man egentlig med seg? Ting man har gula ut, henger ikke på greip når man går over etterpå, skjer så og si hver gang... Få derfor bort ting som distraherer deg, slik som mobilen, tv´n, dataen osv. Skriver du stikkord på data, prøv å skru av nettet, og heller sett det på som en belønning underveis.


👉Sett deg selv mål:

Dette er nok det beste tipset jeg har å komme med. Har du en dag til overs, eller en ettermiddag til overs, sett deg mål for hva du vil komme igjennom. Det kan være alt fra å gjøre ferdig et kapittel, starte på et kapittel, skrive stikkord osv osv. Og husk, gi deg selv en belønning og pauser. Mitt mål i dag, er å skrive ferdig stikkorda fra pensumbøkene.


👉Skriv stikkord, gul ut og bruk post it lapper:

Alle bøkene jeg har, har jeg kjøpt, så jeg kan gule ut og ordne som jeg vil. Det er helt genialt, og gjør det så mye enklere hvis man vil skrive inn stikkord på pcn etter at man har lest! Da får man det og inn med t-skje.

Dette er kanskje ikke heeelt populært hvis det er skolens bøker man holder på med. Men hva med å bruke fargede post it lapper? Selv har jeg en farge til hver bok, hvor jeg bruker de til å dele opp kapitlene. For hvert kapittel jeg er ferdig med, lager jeg et kryss i post it lappen. Er det noe ekstra viktig som du vil huske på i kapittelet, sett en post it lapp ved avsnittet, eller enkelt og greit, lag et eseløre!

PS: bruk egne ord når stikkorda lages, dette husker man raskt lettere!


👉Du vil etter hvert se en rød tråd!:

Du leser og leser, og skjønner ikke en dritt? Japp, been there! Men vet du hva? Ofte har jeg erfarte at ting jeg har gula ut, eller lest, står flere ganger. Ahaa! Alt henger plutselig sammen. Ting som står i den ene pensumboka, går plutselig igjen i den andre. Dette kan og være et hint til at denne tingen burde man huske!

______________________________________________________________________

Håper noen av disse punktene evt hjelper deg litt på vei til din neste eksamen/prøve, det er bare å stå på! Går det galt, prøv igjen!👈

- Ha en fin dag videre!

Liker

Kommentarer

charlottetunes
charlottetunes,
Så gode tips! Dette trengte jeg altså - takk! www.charlottetunes.blogg.no
ByNorin
ByNorin,
Så bra! 😊nouw.com/bynorin
carolinemyhre
carolinemyhre,
Utrolig gode tips 😃carolinemyhre.no
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229