Ytterligare enintensiv dag av repetitioner går mot sitt slut på Subtopia. Föreställningenhåller definitivt på att sätta sig och idag hölls det sista genrepet där alltvar tvunget att sitta. Jag tog en check med en av huvudrollsskådespelarna,Alexander Hollmark, om hur han känner inför premiären imorgon.

Vad har ni gjortidag?
Vi har framför allt gått igenom alla scener från början till slut. Vi har även tränat på våra sånger och för första gången gjort våra klädombyten vi ska göra imorgon. Det var faktiskt rätt stressigt när vi skulle ta på och av oss alla kläder i tid. Vi har fått ännu mer vägledning från Ani (regissör) och helt enkelt finslipat mycket idag.

Var det någon skillnad idag mot igår?
Ja, som sagt, skulle vi för första gången träna med klädombyten. Igår var det även vissa problem med ljudeffekterna, men idag satt allt och det var lite annorlunda. Allt har helt enkelt blivit lite bättre.

Hur har det varit att jobba med regissör och repetera?
Det har varit roligt, eftersom Ani håller väldig koll på hur det blir. Det hela blir mer komplicerat och roligare. Nu är det väldigt roligt när vi sätter ihop allt och börjar få en bild av hur allting kommer bli inför premiären.

Känner du att arbetet med teatern har gett någonting i skolarbetet?
Inte direkt, för mig, men det är roligt att få göra något väldigt annorlunda i skolan. Men jag känner att jag blivit lite tryggare medatt prata inför folk och skådespela.

Har du något tips till andra utifrån dina egna teatererfarenheter du fått?
Mitt tips är att bara ha roligt och verkligen inte bry sigom vad andra ska tänka om en när man står på scenen.

Du har en av huvudrollerna, hur känns det?
Det känns roligt och viktigt att vara en av huvudrollerna. Jag känner ett väldigt stort ansvar för att teatern ska gå bra. Dock innebär det också att jag bara får spela en karaktär, medan många andra får spela flera roller –vilket också hade varit kul. Men för mig är det hela väldigt roligt och spännande.

Ni har arbetat med det här väldigt länge, hur känns det inför imorgon?
Jag känner mig lite spänd, men det ska bli roligt att visa upp det eftersom vi har tränat på det väldigt länge. Från att ha repeteratlänge ska det bli kul att få se slutresultatet.

HANNES KULLANDER

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Prata mot publiken. Högre!
Regissören Ani Guiñezstyr med van och bestämd hand de skådespelande eleverna när de genomför de första repetitionerna av teaterpjäsen Bygga Broar. Efter flera månader av hårt arbete och manusläsande var det idag dags att förflytta sig till Subtopia för ett par intensiva dagar. Under två dagar inför premiären på onsdag ska manhinna sätta ihop allting, och göra en hel del förändringar. Allvaret är påtagligt hos både skådespelare och regissör, men det blandas ofta upp av höga skratt i de många komiska situationer som uppstår.
- Det är mycket roligare än jag trodde. Regissören har verkligen gjort ett bra jobb och repetitionerna har varit väldigt bra,säger Andreas Löfvenberg som innehar en av de största rollerna i pjäsen.
Hans chef för dagen, regissör Ani, håller med:
- Det har gått väldigt bra, eleverna har skött sigbra. De har imponerat och verkligen lärt sig manuset.

Manuset till pjäsen har skrivits av eleverna själva genom dikter och texter om temat Bygga Broar. Det har tolkats till allt ifrån fysiska broar till broar mellan människor och kopplingar till kriser i världen. Även musiken har skrivit av eleverna i musikgruppen, som tonsatt och skrivit texter utifrån samma tema. Till hjälp har de bland annat haft flera texter som inte fick plats i manuset, samt musikläraren Stina Gustafsson.
- Vi har försökt tolka budskapet i låtarna och få in dem i föreställningen på ett bra sätt, säger hon och fortsätter. Musiken spelar stor roll i en teater. Den är bara ett annat sätt att berätta handlingen på, och ger också rätt stämning till scenerna.
Mycket av arbetet med musikgruppen har visserligen gjorts innan repetitionerna, men när allt sätts ihop och förändringar görs av regissör Ani krävs stor uppmärksamhet från dem för att få rätt stämning.
- Det skrevs faktiskt en helt ny låt idag, påpekar Stina.

En del i många teaterpjäser som den vanlige besökaren ofta inte lägger märke till är ljuset och ljudet. Men det tillhör det bland det viktigaste för att få en bra upplevelse, trots att det inte alltid står i centrum.
- För mig är ljus och ljud väldigt viktigt. Detger en känsla i föreställningen och om tillvaron i scenerna, säger Albin Lundberg som jobbar med ljudet under föreställningen.
När det väl är dags för premiär måste backstagearbetarna ha full koll på vilken mick som ska sättas på när. För att allt ska bli helt rätt och pjäsen ska flyta på för de ljud- och ljusansvariga hela tiden anteckningar under repetitionerna. Ofta är det något som går fel, men med ytterligare ett antal repetitioner finns fortfarande tid för finjusteringar. Målet är att besökaren inte alls ska tänka på ljudet, och det hela ska gå som ett väloljat maskineri.
- Det har varit lite problem med vissa saker, men det kommer hinna fixa sig till föreställningen på onsdag, säger Albin.

Nu återstår ännu endags hårt arbete innan allt måste vara klart. Alla inblandade fortsätter arbeta intensivt, strängt instruerade av regissör Ani.
- Stå mot publiken och prata högre, hörs återigen från scenen.

Hannes Kullander

Likes

Comments

Nu är alla på plats i Subtopia och arbetet med att färdigställa pjäsen är i full gång. Drama-, dans- och musikgrupperna är i full gång med att sätta alla repliker och låttexter. Samtidigt håller den viktiga backstagegruppen på att förbereda sig inför föreställningarna. De har ett väldigt viktigt jobb med ljud och ljus för att pjäsen ska rulla på och bli så bra som möjligt. 

Likes

Comments

Idag har vi intervjuat Stina som har hand om Musikgruppen iprojektet ”Bygga broar”.

Vi satt oss bekvämt på bänkar utanför en av skolornasmusiksalar. Vi läste av frågorna en gång och sedan ställde vi första frågan somlyder:

”Vad håller ni på med i musikgruppen?”

Stina lyssnar uppmärksamt och svarar sedan att ” Vi skriverolika typer av musik, låtar, bakgrundsmusik. Bakgrundsmusiken ska stärka olikascener på föreställningen, samt olika stämningar. Vi håller också på med att skrivamingelmusik innan teatern.” förklarar Stina.

Därefter frågade vi Stina vad hon tycker om projektet.

Stina förklarade kort och enkelt. ”Väldigt bra, på mångaolika sätt.”

Vi antecknar det Stina berättar och det blir tyst för enstund. Stina passar då på att hälsa på några elever som går förbi i korridoren.

Nästa fråga vi ställde Stina var:” Tycker du det finns någraskillnader på projektet ”Bygga broar” och förra årets projekt ”Tillsammans”?”

Stina förklarar att hon inte var med i förra årets projekt, ”Mendet märks att elever vet om slutresultatet, vad det ska bli. Det är roligt. Vifår energi och blir motiverade”, berättar Stina.

Sista frågan Stina fick ta del av var ”Vad tycker du ärbäst/mindre bra med projektet?”

Stina funderar en stund, men det tar bara ett par sekunderinnan hon svarar:

”Det bästa är att vi jobbar kreativt, att vi skapar saker,bygger olika saker, dansar, sjunger. Vi samarbetar, och lär då känna andrapersoner i andra klasser.”

Vi tackade för oss och Stina begav sig för att fortsättaarbeta med sin grupp.


Stina är 36 år gammal och jobbar med att undervisa i musik.Hon har jobbat på Björkhaga Skola i 4 år och hennes favoritmaträtt är grillat.

Likes

Comments

En vecka kvar av förberedelserna av Bygga Broar och de olika grupperna är i slutfasen av sina olika projekt. Rekvisitagruppen, som har ansvar för att skapa en fin inramning som kompletterar scenerna har de senaste veckorna arbetat mycket med att färdigställa olika brodelar. De målar även ramar och gör bilder till scenarbetet.

Kostymgruppen har även dem arbetat hårt för att få till fina kläder som framhäver de olika skådespelarnas roller. Efter att tidigare ha arbetat hårt med att hitta, klippa och sy kläder var det idag dags för det stora avgörandet. Idag fick dramagruppen nämligen äntligen se vilka kläder de ska ha på sig under föreställningarna. 

Dokumentationsgruppen har fortsatt sitt arbete med att sprida budskapet om pjäsen och var idag ute och satte upp affischer över hela Tumba. Även musik-, dans- och backstagegrupperna har fortsatt att arbeta intensivt med sina uppgifter - allt för att få till en så bra pjäs som möjligt.  

Gruppen som framför allt kommer att vara i fokus för publiken - dramagruppen - är verkligen inne i en stressig period. Med bara en vecka kvar till premiären är den viktigaste prioriteten att lära sig replikerna för att allt ska flyta på under de viktiga genrepen nästa vecka.
- Vi har sakta men säkert arbetat oss igenom pjäsen och jag tycker att det blir riktigt bra, säger Andreas Löfvenberg. 

Glöm inte att boka biljetter till pjäsen hos oscar.mattson@botkyrka.se eller lena.brisenheim@botkyrka.se!

Likes

Comments

Teatergruppen går igenom manuset.

Rekvisitagruppen har byggt en modell av scenen med alla saker som ska tillverkas och vara med.

Stina, Linus och Lukas gör musik.

Maria, Dan och Linnéa framför en egenskriven låt till föreställningen.

Likes

Comments

Hej! Idag har vi intervjuat Caesar som är ansvarig för dansgruppen i projektet ” Bygga Broar ”.

Vi träffade Caesar i skolans A hus. Där vi slog oss ner i en av soffgrupperna som finns här på Björkhaga skola. Vi ställde honom ett par intressanta frågor som han personligen fick ta del av och svara på.

Första frågan vi ställde dans-coachen Caesar var: ” Vem är du och vad håller du på med?” Caesar berättar glatt vad han heter och vad han håller på med.

”Jag heter Caesar, och jag jobbar för Subtopia, där jag bland annat jobbar med ungdomsverksamhet. Vi har även ett samarbete med Björkhaga skola. Där arbetar jag med att inspirera”, berättarCaesar.

Därefter ställde vi frågan: ”Vad tycker du bäst om projektet?” Caesar lyssnade noga och tänkte ett par sekunder innan han svarade.

”Att jobba med ungdomar, och att dansa! Svarade han och gjorde ett intressant danssteg.

”Vad håller ni på med idansgruppen? ” Caesar besvarar frågan glatt och man får en känsla av att han är engagerad i projektet.

”Vi ger dom verktyg till att kunna inspirera och komma på nya danssteg och även idéer”, berättar han.

Sista frågan Caesar fick vara med och svara på var:

”Vad tycker du är skillnaden på projektet i år och förra året?

Caesar ser sig omkring. Hanser fundersam ut. Den här gången funderar han en längre stund innan svarar: ”Svårt. Svårt att svara på” Vi antecknar.

”Jag tycker att den är likafantastisk som förra året. Kanske den är mer intressant, eftersom frasen ”Bygga Broar ” kan tolkas på många olika sätt.” berättar Caesar fundersamt.

Vi tackade för oss och lät sedan Caesar dansa vidare i projektet…


Av: Jossan och Sara 

Likes

Comments

Foto: Amanda Hedberg

Björkhagas skolas nya teaterprojekt bygger broar mellan olika klasser och personer på skolan.Föreställningen ”Bygga Broar” samlar alla åttor för att skapa – tillsammans.Bakom projektet står rektor Marika Lindholm. – Det här är bland de viktigastevi gör i skolan, säger hon.

Förra året startades ett nytt spännande projekt på Björkhagaskola. Åttorna skulle i ett arbete för att skapa samband mellan olika klasser och personer tillsammans skapa ett teaterprojekt under namnet ”Tillsammans”.Idéen till arbetet kom från rektorn på skolan, Marika Lindholm, som tidigarearbetat med ett liknande projekt i Alby.
- Förra året sa vi att vi skulle göra någonting –och då var jag ny rektor här på skolan. Jag tänkte: vi gör det här! Alla åttorför göra en föreställning, säger hon.Teaterföreställningen blev en succé för alla inblandade och nu gör man omprojektet med de nya åttorna.

"Jag har ansvar för pengarna"

I år handlar föreställningen om att bygga broar mellan olika personer, länder och kulturer. Eleverna har under terminen själva fått skriva textersom sedan satts ihop till ett gemensamt manus. Genom musik, teater och dans ska åttorna den 18:e och 19:e maj förmedla känslan av gemenskap när man sätter uppföreställningen för släkt och vänner på Subtopia i Alby. Hjälp får man bland annat av flera utomstående personer som Marika tidigare arbetat med, och även många lärare på skolan har tagit ett stort ansvar. Lärarna Lena Brisenheim ochLotta Olmers (läs intervjun med Lotta här) har tagit över en stor del av detkreativa ansvaret.
– Jag har mest ansvar för att pengar finns och har koll på att eleverna har utrymme på schemat. Jag lägger ner mycket tid på att eleverna ska ha tid med projektet. Så ja, nu fungerar jag mer som en producent, säger hon.

Lägger över 20 timmar på arbetet

Genom att under resten av läsåret spara ihop flera mindrepass skolan fått genom sin kulturprofil har rektorn möjliggjort att mycket tid kan läggas på projektet. Två timmar i veckan under åtta veckor, plus en vecka med föreställningar, läggs ner på arbetet. Men det är inte bara för att eleverna ska ha kul man satsar så mycket på projekten. En hel del skolarbete ärinbakat i arbetet och Marika trycker verkligen på hur viktigt det här arbetet är.
- Det är det viktigaste man gör under hela sin skolgångf örutom att man tar sig vidare till gymnasiet. Eleverna får göra någoten treprenöriellt. Man får känna att man kan sätta igång ett projekt och tillsammans får jobba fram en bra produkt. Alla som är med har sin roll och alla är lika viktiga, säger hon.

"Kör på"

Den stora frågan nu är om man ska fortsätta med projektet nästa år. Förra årets teaterprojekt blev en succé och mycket pekar på att åretsarbete blir minst lika bra. Marika tycker att det helt enkelt är upp till de som jobbar med projektet.
- Så länge det finns driv från rektor, lärare och ni elever tycker det är kul kommer vi att fortsätta. Annars kan vi lika gärna lägga ner, säger hon.

Och till alla åttor som nu ska dansa, sjunga eller spelateater har hon bara en sak att säga: - Kör på!

Teaterföreställningenhålls den 18 och 19 maj på Subtopia i Alby.

​Namn: Marika Lindholm
​Ålder: 64
Bor: Järna
Jobbar: Björkhaga Skola
Kan: Spela trummor

Likes

Comments

Idag har vi gjort ett reportage med Lotta Olmers, som är ansvarig för kostymgruppen.
Här berättar hon om vad hon tycker om Projektet ”Bygga broar ”.

För ett år sedan var Lotta Olmers med och gjorde ett annat liknande projekt, med samma inriktning. Detta projekt hette “Tillsammans”, och blev en stor succé. I det nya projektet som är igång är Lotta Olmers ansvarig för kostymgruppen.
I den här intervjun berättar hon vad dem håller på med och vad som är tanken med projektet ”Bygga broar”. Här får ni läsa om hennes tankar.

-

Första frågan som Lotta fick ta del av var: ”Vad håller ni på med i kostymgruppen?”

“Vi har läst igenom alla manus, och vi har också kollat på manuset.

Personerna i kostymgruppen fick ge idéer på kläder och smink som skulle kunna användas till föreställningen, berättar Lotta.
Lotta fick därefter berätta vad hon tycker om projektet. Hon berättar personligen att hon tycker det är jättekul.

”Det är det häftigaste projektet jag har varit med om” säger Lotta.

Lotta tycker även att manuset i år var bättre än förra årets manus eftersom flera texter från eleverna var med i manuset.

Lotta berättar sedan vad hon personligen tycker bäst om med projektet.

”Att man får göra saker tillsammans, alla åttorna. Att det går att göra rolig skola och lära sig på massa olika sätt. Jag tycker det är bra för att eleverna får välja och hitta något dom tycker är hyfsat kul”, berättar Lotta.

Lotta tycker dock att man skulle tänka mer på föreställningen.

”Det tycker jag vi ska ta med i år.” svarar Lotta.Vi passade även på att fråga en elev vad hon tyckte om projektet och kostymgruppen.

”Jag tycker det är kul.” svarade hon.

Vi frågade henne varför hon just valde kostymgruppen.

”För att jag gillar att hålla på med både kläder och smink” berättade hon.

Hon verkade helt enkelt ha ett stort intresse för att skapa eget, vilket man får utnyttja i kostymgruppen.

Det bästa med projektet hade hon lätt för att svara på.

”Jag tycker det är bra för att alla åttor får vara tillsammans och lära känna varandra.”


Hon berättar också att hon inte har något dåligt att säga om projektet.
Kostymgruppen verkade ha det jätte trevligt och vi ser fram emot att få se vilka kostymer kostymgruppen skapat!

Av: Sara M, och Josephine G.
Bilder av Amanda H, också medlem i dokumentationsgruppen. 


Fakta om Lotta Olmers:

• Lotta är 49 år gammal.

• Lotta har direkt ingen favorit maträtt, hon tycker om många olika maträtter.

• Lotta undervisar i ämnena matte, so, no och teknik.

• Lotta har jobbat på Björkhaga skola i 17 år.

• Lottas favoritfärg är blå.

Likes

Comments

Idag var några i Dokumentärgruppen iväg för att intervjua backstagegruppen.

Vi passade även på att intervjua Olov Fange som är ledaren för backstagegruppen. Detta är vad han sa :

- Vad gör backstagegruppen?

"Backstagegruppen jobbar mycket med ljud, ljus och scenarbetet. De har inte riktigt kommit igång än eftersom de har mest uppgifter under föreställningen."

Eleverna verkade engagerade och intresserade av arbetet. Vi kunde tyvärr inte intervjua någon utav eleverna eftersom de hade en föreläsning/genomgång med Lajo (musikproducenten).

Förra gången var gruppen på besök i Subtopia för att se lite grann och planera arbetet.

Vi fortsätter med spänning att följa gruppernas arbete så håll utkik för kommande reportage.

Likes

Comments