Vi pratar POLITIK - Del 2/2

Mina funderingar & frågeställningar

Hej mina hjärtan! Här kommer en fortsättning på diskussionen om de åtta partierna i riskdagen i dagsläget. "Socialdemokraterna och Miljöpartiet styr Sverige. Vänsterpartiet brukar samarbeta med dem. Partierna Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna samarbetar i gruppen Alliansen. Sverigedemokraterna samarbetar inte med något parti i riksdagen" - sägs det i dagsläget! Men hur kommer det se ut efter valet 2018?

Källa! - OBS: Har ingen aning hur källkritisk denna hemsida är, så ta det med en nypa salt... ;)

Centerpartiet:

Annie Lööf är ledare för Centerpartiet. Hon har lett partiet sedan 2011. Centerpartiet är med i gruppen Alliansen. De är regeringens motståndare. En viktig fråga för partiet är att det finns jobb i hela landet. De vill göra det enklare att ha företag. Miljön och klimatet är också viktigt för partiet. De vill att fler jobbar med sådant som är bra för miljön. Centerpartiet vill inte att Europeiska Unionen, EU, ska bestämma för mycket. EU ska jobba med frågor som fred, handel och klimatet.

Vänsterpartiet:

Jonas Sjöstedt är ledare för Vänsterpartiet. Han har lett partiet sedan 2012. Vänsterpartiet brukar samarbeta med partierna i regeringen. En viktig fråga för Vänsterpartiet är att minska skillnaderna mellan rika och fattiga och mellan män och kvinnor. Vänsterpartiet vill inte att företag ska tjäna pengar på vård och skolor. Pengarna ska gå till att göra vården och skolorna bättre. Vänsterpartiet gillar inte Europeiska Unionen, EU. Partiet tycker att EU är dåligt för demokratin och vill inte att EU ska få mer makt.

Liberalerna:

Jan Björklund är ledare för Liberalerna. Han har lett partiet sedan 2007. Liberalerna är med i gruppen Alliansen. De är regeringens motståndare. Skolan är en viktig fråga för Liberalerna. De vill att eleverna ska få betyg tidigt och gå i skolan fler timmar varje vecka. Liberalerna vill att fler ska arbeta. De vill bland annat ordna enkla jobb med lägre lön. Liberalerna gillar Europeiska Unionen, EU. De vill att EU jobbar för bra ekonomi i Europa och mer demokrati i världen.

Kristdemokraterna:

Ebba Busch Thor är ledare för Kristdemokraterna. Hon har lett partiet sedan 2015. Kristdemokraterna är med i gruppen Alliansen. De är regeringens motståndare. Kristdemokraterna pratar mycket om att barn och gamla ska ha det bra. De vill sänka skatterna för föräldrar och pensionärer. Partiet vill att människor ska få välja mycket själva. Vi ska till exempel kunna välja bland många olika företag som jobbar med skola och vård. Kristdemokraterna tycker att Europeiska Unionen, EU, bestämmer för mycket i dag. Men partiet gillar att EU har regler för miljö, invandring och handel.

Kram, Kramis <3

Gillar

Kommentarer

happyM
happyM,
Grymt inlägg, jag själv har bestämt mig för vad jag ska rösta på men för de som inte har bestämt sig än så är detta superbra info! <3nouw.com/happym
ByAlma
ByAlma,
❤️❤️nouw.com/byalma
MajaLinneaSturedahl
MajaLinneaSturedahl,
Jätte bra info, vet verkligen inte vad jag ska rösta på ❤️nouw.com/majalinneasturedahl
ByAlma
ByAlma,
Tack, finis❣️ Visst är det svårt att välja, vilket parti man ska/skulle ha röstat på😘nouw.com/byalma
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229