Varför är himmeln blå?

När vi tittar uppåt, möts vi av en blå himmel. Varför är det så?

Hej mina hjärtan! Jag har inga färdigheter inom astrologi eller utvecklade kunskaper inom fysiken. Men jag vet inte hur jag kunde komma på en fråga inom detta ämne, men en sen kväll kom jag på; Varför är himmelen blå?

På väg ned mot jordens yta sprids ljuset med de kortaste våglängderna kraftigast. Det blå ljuset är den mest kortvågiga färgen i det synliga spektrum, och därför sprids det väsentligt mer blått ljus över himlen än ljus i alla andra färger.

Det är de minsta molekylerna i atmosfären såsom syre (O2) och kväve (N2) som sprider ljusets färger olika. Större partiklar, till exempel vatten och damm, sprider ljus i stort sett oberoende av dess färg.

Det är därför möjligt att bedöma mängden av just vatten i atmosfären genom att titta på hur ljusblå himlens färg egentligen är. I en extremt torr polarluft framstår himlen nästan som svart-blå, och den i våra ögon blåaste himlen är faktiskt mestadels uppblandad med en del andra färger – alltså vitt ljus – vilket gör att den ser riktigt blå ut. I luftmassor som under längre tid har tillförts vattenånga från varmt havsvatten blir himlen i det närmaste vitaktig, och favoriseringen av den blå färgen överskuggas helt av en kraftigare reflexion av hela färgspektrum.

Spridningen, som gynnar det blå ljuset, som har kortare våglängd än det röda, kallas för Rayleighspridning. Storleken av de molekyler som sprider ljuset ligger här relativt nära våglängden för ljuset. Det blå spektrum ligger mellan cirka 4000 och 5000 ångström, medan till exempel rött ljus har en våglängd på cirka 7000 ångström, där en ångström motsvarar 10-10 meter.

Rayleighspridningen är också orsak till ett annat lika välkänt fenomen – den röda solnedgången. Här är solstrålarnas väg genom atmosfären så lång att endast den mest "uthålliga" färgen finns kvar – nämligen rött. Länk!

Källa: http://illvet.se/universum/solsystemet/jorden/varfor-ar-himlen-bla

Gillar

Kommentarer

janielindahl
janielindahl,
Fin fakta så här på morgonkvisten, här är himlen så blå så 💙 God morgon förresten vackra Alma! 💕 Hoppas din dag blir underbar 😘nouw.com/janielindahl
ByAlma
ByAlma,
Åh tack snälla! Ja min dag har varit helt okej, själv? Kram❤️nouw.com/byalma
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229