Tema psykisk ohälsa: Prestationsångest, personlig!

Hej! Prestationsångest är en känsla att man inte räcker till för sig själv eller andras förväntningar. Man känner en stark rädsla för att misslyckas! Prestationsångest är ingen psykisk diagnos men kan vara ett stort problem i vardagen. Man är helt enkelt rädd för att bli granskad och bedömd, för att man är rädd för att bli avslöjad med att inte duga. En med prestationsångest är också rädd för att bli förödmjukad om de skulle misslyckas. Oftast har prestationsångest före, under och efter man utför någonting inom prestation.

Prestationsångest är en känsla och är oftast inte kopplad till prestationer. Det handlar om hur man själv själv värderar sin prestation. Personer med prestationsångest har ofta höga krav på sig själva. Det är inte ovanligt att man är perfektionister. När man presterat någonting fastnar man i en tanke som är negativ. Man ältar sig själv och nedvärderar den prestation man har gjort. Det är ovanligt att man är stolt över sig själv och känner glad efter någonting man utfört. Man vet inte hur många som lider av prestationsångest, men än undersökning 2008, sägs det att 3540 elever kontaktade bris för de upplevde prestationsångest. Men det är betydligt mer enligt forskare och det ökar för varje år som går. Det förekommer att unga tjejer blir utbrända av deras prestationsångest.

Prestationsångest förekommer tex i skolan, när man ska göra redovisning, prov eller lämna en inlämningsuppgift. Eller i samband med en musik, dans eller teaterföreställning. Det kan även förekomma när man ska spela matcher samt tävlingar i någon form av sport. För lite äldre människor kan det påverka än vid att vissa upp sig själv, som när man har sex.

Prestationsångest kan både vara negativt och positivt. Det bror på hur mycket prestationsångest man har. Om man har en grov prestationsångest kan man få hjärtklappning, ökad puls, svettningar, darrningar, känna att man får svårt att andas, bli illamående, kännas som att man håller på att svimma, det kan bli suddigt eller att man få panikkänslor. Det kan gå så illa att man undviker vissa situationer som kan leda till att man blir begränsad i tillvaron.

Jag tror att jag har prestationsångest. När jag ska utföra prov tex i skolan, får jag sitta för mig själv i ett eget rum. Jag brukar även göra några andningsövningar före och under provsituationen. För mig präglas min prestationsångest framförallt före och under när jag presterar någonting. De här sakerna hjälper lite för mig, innan jag måste utsätta mig själv för någonting jag ska prestera. Mitt vanligaste tecken är att jag blir yr, ökad puls, hjärtklappningar, darrningar och att det blir suddigt. Ibland förekommer det att jag inte hör vad folk säger omkring mig. Hoppas ni uppskattade detta inlägg så får ni ha en bra dag. /kram Alma❤️

Gillar

Kommentarer

IP: 82.99.3.229