Psykisk ohälsa

Hej! Det finns många olika personliga sorters kriser och de flesta går igenom det förr eller senare. Några människor tycker att kriser är en förutsättning för utvecklingen. Men det finns som sagt olika kriser att gå igenom. Det kan tex vara att något so har hänt exempelvis ett dödsfall, en olycka eller ett beslut man har fattat. Det kan också vara saker som pågår under en längre period som förändrade livsvillkor eller att ens kropp förändrats. Tonårstiden kan också vara en kris för många, då man försöker hitta vem man är och vad man vill göra i livet.

När någonting händer plötsligt kan man reagera väldigt olika. Men det finns inget rätt eller fel att reagera på alla är olika som individer. Några exempel på hur man reagerar kan vara att man beter sig ologiskt, stänger av sina känslor, panikkänslor medans andra blir förtvivlade och uppgivna. När forskare och psykologer pratar om det brukar de säga att man går igenom krisen i ett förlopp. Man brukar först hamna i ett chocktillstånd med känslor av bedövning och overklighet som varar i en kortare period.

Sen går man igenom reaktionsfasen det menas chocken går över och man börjar förstå vad som har hänt. Då kommer ofta starka känslor tex att man blir arg eller ledsen och kan bli fylld av sorg och saknad. Den tredje fasen kallas bearbetningsfasen. Det kan ta väldigt lång tid att gå igenom mer en ett års tid. Då man försöker leva med det som har hänt och bearbetar sorgen och saknaden. Sorgen kan återkomma i vågor men succesivt känns det mindre och mindre smärtsamt. Den sista fasen kallas nyorienteringsfasen. Det innebär att det som hänt inte tar lika stor plats i ens tankar och man börjar intressera sig för annat och planerar framåt. Det man har varit med om blir en del av ens livserfarenhet och mognad.

Hoppas ni uppskattade detta inlägg så får ni ha en bra kväll, kram <3

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229