Psykisk ohälsa

Hej! Detta inlägg kommer handla om generaliserad ångest. Det kallas också GAD. Att känna ångest, ledsamhet, vara orolig eller känna sig uttröttad känner nästan alla människor av någon gång under sitt liv. Men om du präglas av det under en längre period, jag menar minst 6 månader kan det kallas generaliserat ångestsyndrom. Att vara orolig och nervös för framtiden är inte detsamma som diagnosen GAD. Om man har fått diagnosen GAD, så påverkas hela din tillvaro.
Andra ångestsyndrom som panikångest, fobier och social ångest är kopplade till specifika situationer eller föremål som man försöker undvika, för det leder till ångest. Medans generell ångest är en ångest som man präglas av dagligen och ibland orostankar.

Symtom på generaliserad ångestsyndrom: spända, värkande eller ömma muskler, huvudvärk, värk i nacke och axlar, hjärtklappningar, yrsel och ont i magen eller orolig mage. Oftast börjar orsakerna redan som liten eller runt tonårstiden. Men att man söker vård i vuxenålder är inte alls ovanligt...

Ångestsyndrom betyder inte att man behöver leva med det hela livet. Det finns hjälp att få! Ett sätt man kan träna på hemma, om man lider utav generell ångest samt andra ångestsjukdomar. Är att skriva ner sina tankar och känslor, träna på mindfulness och göra avslappningsövningar så man varvar ner och är i nuet. Andra bra sätt att förminska ångesten på är att röra på sig, äta näringsrikt, vila och att inte dricka alkohol. Det kan bara förvärra besvären!

Men som sagt finns det hjälp att få inom vården, som läkemedel och psykoterapi eller kombination av båda två. Hoppas ni gillade detta inlägg. Kände igen mig lite av detta inlägg. Därför blev det lite längre än vanligt! Ha en bra dag, kram Alma❤️

Gillar

Kommentarer

Sofia
Sofia,
Så intressant inlägg💗
IP: 82.99.3.229