Tema psykisk ohälsa: Fobi och rädsla

Hej! Fobi och rädsla är inte samma sak, långt ifrån. Rädsla känner nästan alla människor någon gång i sitt liv. Det signaler att det är något farligt så att vi kan undvika det eller förbereda oss för något jobbigt. Men om det spårar ut och att man blir överdrivet rädd kallas det fobi. Det blir så jobbigt att man flyr och undviker de sakerna i vardagen och blir begränsad. Man kan helt enkelt inte leva ett normalt liv.

Det finns 2 olika fobier: specifik fobi och social fobi. Har skrivit ett inlägg om social fobi så ni kan gärna gå in och läsa om det, http://nouw.com/byalma/tema-psykisk-ohalsa-social-angest-29787647

Men kommer nu berätta lite kort om de olika 2 fobierna:

Specifik fobi: Det är när man är rädd för en särskild sak eller sitt situation. Det kan tex vara spindlar, insekter, hundar, ormar, höga höjder, blod, sprutor, tandläkarbesök, kräkningar, hissar eller att flyga. Rädslan blir så stark att man får ångest. Det kan bli så starkt att kroppen reagerar som hjärtklappning, svettas, skakar och har svårare att andas normalt. Det vill säga att man får en ångestattack. Därför håller man sig borta för de situationer eller saker man är rädd för, för att undvika ångesten.

Social ångest: Man känner sig överdrivet rädd för att vara med andra människor. Man kan exempel vara rädd för att ha redovisningar i skolan, räcka upp handen eller prata högt framför klassen. Andra exempel är att gå på fest, äta och dricka tillsammans eller säga vad man tycker. Rädslan kan göra att man svettas, darrar, blir andfådd, känner sig yr, hjärtat slår hårt och man kan känna sig stel i kroppen. Det leder till att man kan känna elaka saker om sig själv. Tex att man tror att man är tråkig, osmart, onormal, konstig och ser dum ut.. En person med social fobi kan vara rädd för en eller flera situationer.

Hopppas ni uppskattade detta inlägg, så får ni ha en bra dag, kram💕


Gillar

Kommentarer

alvaalarssoon
alvaalarssoon,
IP: 82.99.3.229