Tema psykisk ohälsa: Bipolär syndrom

Hej! Detta inlägg kommer att bestå av bipolär syndrom. Jag ska berätta vad det är och vilka symtom personer med bipolär har. Vad är bipolär syndrom? Jo det är att man är deprimerad eller manisk i olika perioder. Däremellan lever man ett helt normalt liv. Det finns olika typer av bipolär syndrom, den mest kända kallas tidigare manodepressiv sjukdom. Symtomen kan vara olika för olika personer, vissa har depressioner och är maniska samtidigt dock är det ovanligt. Andra människor är bara maniska, som är ännu ovanligare och sen finns det den mest vanligaste att man är deprimerad eller manisk i olika perioder.

Symtom på maniska personer:
Överdrivet glad och upprymd, överaktiv, har ett extremt stort självförtroende, man behöver inte lika mycket sömn, irriterad eller aggressiv. I värsta fall kan man få dåligt omdöme och göra ogenomtänkta saker. Om man har lindriga symtom och inte leder till konflikter eller inte får allvarliga följder kallas det för hypomani.

Symtom på depression:
Du känner dig nedstämd och ledsen under en längre period. Man har svårt att koncentrera sig, dåligt självförtroende, skuldkänslor, svårt att sova, andra matvanor, hopplöshet, minskad sexlust och i värsta fall självmordstankar. Man tycker inte sina vardagssysslor är roligare längre som man tyckte om förut.

Hoppas ni uppskattade detta inlägg så får ni ha en jättebra kväll, kram❤️

Kom ihåg att det är viktigt att få hjälp så fort som möjligt om man lider utav bipolär syndrom.

Gillar

Kommentarer