Tema psykisk ohälsa: Ätstörningar

Hej! Detta inlägg tänkte jag prata lite om ätstörningar. När många tänker på ätstörningar tänker man oftast på anorexia, där personen är väldigt small. Men det är inte den vanligaste ätstörningen. De flesta är normalviktiga personer som har ätstörningar. Det finns olika sorter av ätstörningar, anorexia, bulemi, Ätstörning UNS och (hetsätningsstörning). Ortorexi finns också men tillhör ätstörning UNS. Ungefär 100 000 person i Sverige lider utav olika slags ätstörningar.

Vad betyder alla dessa olika diagnoser kring ätstörningar?

Anorexia nervosa: Personen svälter sig själv, trots att de väger mindre än vad som är hälsosamt. För sin längd och ålder. De människor som har anorexia har många av de här kategorierna: du tänker ständigt vad och vad du inte ska äta, rädd för att gå upp i vikt, ofta kommentarer att du är för smal, du tycker att du är för tjock trots att du är för smal, förstoppning och ont i magen, fryser mycket, svårt att somna och vaknar sällan utvilad, Prestationsångest, underviktig, ökad kroppsbehåring, sänkt kroppstemperatur och mensen försvinner eller blir oregelbunden för tjejer.

Anorexia kan leda till döden i värsta fall, det är den vanligaste ätstörningen där flest människor dör för. Det är vanligast att unga flickor blir drabbade utav anorexia nervosa. Det sägs att 1% av alla tonåringar blir drabbade utav anorexia.

Bulimia nervosa: Personen med bulimi hetsäter och sedan gör av med det genom tex kräkning, träning eller använder de laxermedel. Människan med bulemi har samma tankemönster som personer med anorexia, med en önskan med att gå ner i vikt. De med bulimi är oftast normalviktiga. Men de präglas av ångest, oro, skuldkänslor, äckel och skam. Det är vanligast att äldre tonåringar får bulimia nervosa, som det kallas på medicinskt språk. Symtom som kan förekomma vid bulimi:

Ätstörning UNS: UNS, ätstörningar Utan Närmare Specifikation, kan se ut på väldigt många olika sätt. Det är den vanligaste typen av ätstörning. Många människor har problematiskt förhållande till mat samt sin kropp. Men det är svårt att definiera och sätta diagnos på, de får ätstörning UNS. Många person som får diagnosen ätstörning UNS lider utav hetsätningsstörning, ortorexi eller inte uppfyller alla kriterier för anorexi eller bulimi. Det kan vara att personens mens inte har försvunnit eller att man inte uppfyller en så pass låg vikt vid anorexia. Vid bulemi tillstånd kan man få ätstörning UNS om man inte hetsäter och inte gör av med det lika ofta. Men ätstörning UNS kan absolut vara lika farligt som anorexia eller bulimi, livshotande.

Ortorexi, ätstörning UNS: Personen med ortorexi är övernyttig när det gäller mat och träning. Det sägs att 6-7% av befolkningen lider utav ortorexi, men det känns mycket. Bland hälsoprofessionerna är siffrorna upp mot 30 procent. Symtom: Människorna tittar på kvalitén på maten och inte kalorierna oftast. Ortorektiker äter väldigt klart och tydligt, när det gäller tider och vilken mat de äter. De äter oftast inte vit pasta och vitt ris. De äter istället bulgur och quinoa. Andra vanliga livsmedel är kyckling utan skinn, keso och kesella. Generellt är det en överkonsumtion av protein och underkonsumtion av kolhydrater. Ortorektiker tränar inte hälsosamt, de tränar oftast 2-3 timmar per dag. Om man inte tränar förekommer det ångest. Det samma gäller om de inte äter det som är hälsosamt i deras ögon.

Hetsätningsstörning, ätstörning UNS
: Det är en sjukdom som liknar bulimi. De hetsäter men inte gör av med maten genom kräkning, träning eller laxeringsmedel. Det leder till att personer med hetsätningsstörning ofta blir överviktiga. Personen med fetma har stor risk att dö i förtid. Hjärtsjukdomar och stroke är vanligare för personer som lider utav hetsätningsstörning, ätstörning UNS.

Hoppas ni uppskattade detta inlägg, så hörs vi imorgon igen. Glöm inte att gilla eller kommentera i kommentarsfältet. Blir jätteglad om ni börjar följa min blogg också. Så får ni ha en bra lördagkväll, kram❤️

Gillar

Kommentarer

linabondesson
linabondesson,
Viktigt att ta upp, tack! ♥
nouw.com/linabondesson
ByAlma
ByAlma,
Varsågod ska du ha, kram💗
nouw.com/byalma
ByAlma
ByAlma,
Ett väldigt viktigt ämne, som många brottas utav☺️
nouw.com/byalma
ByAlma
ByAlma,
Tack för tipset☺️
nouw.com/byalma
ByAlma
ByAlma,
Absolut är det viktigt att prata om ätstörningar. Tur att din dotter klarade kampen mot anorexin, styrkekramar till henne och hennes familj💗
nouw.com/byalma