Mina funderingar & frågeställningar

Vad är skillnaden på SJÄLVBEGREPPEN?

Jag har mött på massa människor som inte förstår sig på självbegreppen och tror att det är detsamma. Men vad är egentligen självkänsla och självförtroende - är det samma sak? Inte riktigt, men de kan påminnas om varandra då alla dessa självbegrepp är svåra att komma ihåg skillnaden emellan. Därför ägnar jag detta inlägg med att beskriva skillnaden mellan 5 olika självbegrepp...

Självförtroende:

"Tilltro till den egna personlighetens förmåga, JAG kan!” Det innebär att självförtroende är vad man tror man kan och hur man känner sig inför detta faktum. Självförtroende är den egna tilltron till sin förmåga att prestera något. Jag brukar förklara det att säga "om man tror på sig själv "fysiskt", det man utför med kroppen och hjärnan. Många med bra självförtroende

Ex. på bra självförtroende: Jag är duktig på såsom att spela fotboll, i skolan och prata inför folk (redovisa).

Ex. på mindre bra självförtroende: Jag kan inte, jag är värdelös eller inge bra på att såsom att spela handboll, på engelska och i sociala sammanhang.

Självkänsla:

"Hur vi uppfattar oss själva och hur vi tror att andra uppfattar oss. Acceptera sig själv med sina svagheter och styrkor, JAG duger!” Självkänsla handlar om vilken uppfattning man har om sig själv. En person med dålig självkänsla brukar under- eller överskatta sin förmåga i olika sammanhang. Omvänt har en person med god självkänsla en realistisk bild av den egna förmågan.

Ex. på bra självkänsla: Jag är bra och duger som jag är. Det är okej att misslyckas. Jag står för den jag är, hur jag ser ut och det jag tycker - religion, kultur osv.

Ex. på mindre bra självkänsla: Jag är en värdelös person. Alla kan förutom jag. Ingen vill ha mig som flickvän/pojkvän, osexig, ful och varför sa jag så för?

Självbild:

"Den person vi själva uppfattar att vi är". Den beskriver alla delar av din personlighet och ditt sätt att förhålla dig till omvärlden. Även om du inte vill eller kan se det, även om bilden kan vara otydlig och svårfångad så har du i ditt inre en väldigt exakt bild av vilken slags person du är och vad du kan samt yttre - kroppsform...

Ex. på en bra självbild: Jag accepterar mig själv och anser att jag duger precis som jag är ("kroppsligt") - jag är fin, snygg osv. Folk med bra självbild känner sig oftast mer tillfreds och gladare inombords.

Ex. på en mindre bra självbild: Personer med negativ kroppsbild har oftast sämre psykisk hälsa och känner sig stressade och deprimerade. Jag är ful, äcklig, tjock, alla är finare än mig osv.

Självinsikt:

"Du är medveten om dina svagheter men också styrkor". En person som vet hur man själv fungerar, som kan ta ansvar för det och som kan se hur ens beteende påverkar omgivningen. Kortfattat sagt ska man veta vad som pågår i sitt egna inre - medvetenhet. Sinnesuttrycken (dina egenskaper) osv...

Ex. på bra självinsikt: Man vet hur man ska bete sig i sociala sammanhang (snäll, artig, omtänksam). Gör bra och rätt beslut i vardagen såsom att tar det lugnt när man behöver det eller träffa dina bästa vänner - när du har tid och ork.

Ex. på mindre bra självinsikt: Egoistisk, förklarar att man är bättre än man i själva verket är (skryter och framhåller sig själva), hamnar ofta mycket i bråk/konflikter då personen inte kan konfrontera och diskutera. Sämre egenskaper såsom argsint, elak, dum osv.

Idealsjälv:

"Hur vi egentligen skulle vilja vara. Våra ideal". Det handlar om en bild av hur vi är (självet) och en bild av hur vi skulle vilja vara (idealsjälvet). Tyvärr stämmer dessa två inte alltid bra överens och då mår vi som individer inte särskilt bra eftersom vi då är missnöjda med oss själva = Inkongruens. Kongruens är inkongruensens mosats, vid kongruens är självet och idealsjälvet ungefärligt desamma och individen känner sig tillfreds med sig själv.

Ex. på ett bra idealsjälv: Mitt kroppsideal är likt mig själv, mina drömbetyg stämmer in på mina betyg osv.

Ex. på mindre bra idealsjälv: Jag vill bli smalare, så som idealet. Tänk om jag var lika cool som dem tjejerna, som mitt inre ideal säger osv.

Kram, Kramis <3

Gillar

Kommentarer

Matildaberlin
,
SÅ himla bra inlägg!!! TACK finaste <3nouw.com/matildaberlin
ByAlma
,
Tack vännen! Det är jag som ska tacka dig❣️nouw.com/byalma
Denevigaresenären
,
Så bra och tydligt förklarat! Tack, finaste! 🌸☀️nouw.com/denevigaresenären
ByAlma
,
Åh, vad söt du är!❤️nouw.com/byalma
IP: 82.99.3.229